reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Porady na CITO!

dziewczyny, Małemu nie odpadł jeszcze pępuszek i było wszystko ok, powoli się goiło. Nagle zaczęła Mu lecieć z niego krew. Możecie coś poradzić, bo zaczynam panikować....

Mielismy to samo.psikalismy przez tydzien kilka razy dziennie i w tym tyg juz odpadl i jest ladnie :) takze bez stresu :)

reklama
U nas też był problem z pępkiem. Po 10 dniach pojawiło się krawienie.
Po pierwsze może być trochę krwi jak pępek się oddziela.Póki nie ma ropy, zaczerwienienia, obrzęku czy brzydkiego zapachu tak może byc. \o ile krwi jest troszkę.
Po drugie położna powiedziałą,że przy octenisepcie pępki później odpadają niż kiedyś przy spirytusie. Ponoć ten srodek rozmiękcza kikut i nie można za często i obficie psikać. Choć w sziptalu tak robią.
Ja chciałam dobrze i tylko pogorszyłam sprawę.
Nam zaleciła przecieranie patyczkiem na sucho przy każdej zmianie pieluchy. Ze 2 razy dziennie po oczyszczeniu na sucho , przetacie patyczkiem zamoczonym w octenisepcie. No i oczywiście odciąganie,żeby dobrze pod spodem oczyścić.A nie psikanie na pępek. Lub nieoficjalnie przejscie na spirytus.
Po jednym dniu była już poprawa.

Przy córce psikałam i było ok, choć pępek dość długo siedział.

Ostatnia edycja:
Dzis juz lepiej u nas. Wczoraj przy kazdrj zmianie pieluchy psikalam octaniseptem icwycieralam jaloeym gazikiem jak pisala Pola. Mascia Bactroban smarowalam wieczorem, w nocy i dzis rano i jest duza poprawa. Ropy jest troszke, nie ma brzydkiego zapachu, a kikut trzyma sie na ostatniej niteczce. Jutro pojdziemy do pediatry do kontroli.

edycja:
odpadl kikut i w srodku tego pirscienia jest takie cos biale (nie roba), jakby jeszcze nie bylo do konva zagojone. Nie wiem,jak to opisac :/ dobrze, ze takie biale cos jest??

Ostatnia edycja:
takie białe coś jest normalne.. taki glucik.

mam pytanie do dziewczyn po sn i po nacięciu!!
jak wasza blizna?
moja już lepiej. ale wzdłuż blizny ciało jest twarde. mocno twarde. w ogóle nie mięknie. gdzies naczytałam sie że to moga się robić zrosty.. i od tych szwów pod skórnych.

Kum - ja sobie nie macamb i nawet tam nie zagladalam, ale jestem miesiac po porodzie i wciaz mam niewygojona rane i szwy. Niby rozpuszczalne ale sie nie ruszyly. Przy odbycie mam cos twardego i nie jest to szew, ALE lekarz mowil, ze goi sie ok tylko wolno

Idz do lekarza koniecznie

Dziewczyny mój Malutek ma takie żółtawe zmiany na brwiach. Od kilku dni na jednej, dzisiaj już też na drugiej Czy to może być ciemieniucha? Poza tym główka czysta.
Co na to stosujecie?

może być ciemieniucha, czasami na brwiach też się pojawia, albo po prostu skórka się złuszczy i pokażą się prawdziwe brwi :)

ps. zmień kod suwaczka, nie ten z <a href tylko ten z takimi [ ] nawiasami :)

Mojemu synkowi ropieja oczka. W irl wszystko jest zawsze ok i nie poradza, zamowilam sol fizjologiczna z Pl do przemywania ale czy to pomoze czy tylko jest bezpiecznie przy uzyciu i oczyszczaniu?

to tylko bezpieczne.
najszybciej pomoże ziele świetlika. Może uda Ci się kupić, jest w formie herbatki do zaparzania.

reklama
Ja bym nie testowała niczego na tak małym dziecku, świetlika też nie. Bez lekarza tylko sól fizjologiczna i nie jest powiedziane, że nie pomoże.

Dziewczyny teraz ja mam pytanie. Gorączkuję i mam czerwone gardło. Obstawiam, że apap i tantum verde mogę?

Do góry