reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poradnik Mamuśki

U nas najpierw sprawniejsza była lewa. Prawa jakby wycofana ale to był efekt lekkiego kręczu i po masażach się wyrównało. Teraz po czasie widać, że prawa 'dogoniła' i jest sprawniejsza....chwyta pewniej prawą, trzyma otwartą w pozycji na brzuchu.....
A lateralizacja ma miejsce ok. 8 miesiąca życia. Wtedy maluchy już ewidentnie wolą którąś rękę bardziej.

reklama
Witajcie!
Byliśmy dziś u lekarza z kaszelkiem małego. Gardełko czerwone- drosetux i kontrola w czwartek.
Ciemieniucha może być na tle alergicznym. Lekarka podejrzewa bebilon, ale on dostaje go sporadycznie i od niedawna, a ciemieniucha jest już tak długo, że nie wydaje mi się, żeby to było to.
Do tego czoło małego stało się suche i swędzi go strasznie dostaliśmy LATOPIC na atopowe zapalenie skóry i obserwujemy do czwartku. A dziś zauważyłam na ciele takie miejsca suche, wysypane 'kaszką' i nie wiem co to może oznaczać? Alergię?
Kupy raz na 5,6 dni też nie są ok i mamy syropek i jak 3 dni kupy nie będzie to czopek w ruch. I obowiązkowo dopajać małego wodą.
I lekarka stwierdziła, że dziąsełka są rozpulchnione:eek: ale czy to oznacza rychłe zęby?

W czwartek mamy też szczepienie.

Spanie u nas powróciło do jako takiej normy. Wieczorem ładnie zasypia w dzień szuramy łóżeczkiem, ale i drzemki dobijają do 50min.

Mały codziennie nas zaskakuje i nie mogę się go nacałować:-D

Co do preferowania którejś rączki to u nas nie ma to miejsca. Obydwie coraz lepiej sobie radzą.

Hej :-)

Pytanie do dziewczyn , które już słoiczki maja za sobą . Jak wyglądała u maluchów kupa ?? Mój Dominik dostał jabłuszko wczoraj i kupa była ze śluzem :confused: . A w dr google jak czytałam to rożnie pisze . Albo , ze alergia , albo ma tak być od wprowadzenia nowości ..

MLODAM-przyjmuje od Ciebie z wielką chęcią kilka kg. przesyłaj po złączach:-)
Bardzo Wam dziewczynki z Krystiankiem dziękujemy za życzonka z okazji skończenia 4 miesięcy:tak: Bardzo Ci współczuję kochana z powodu taty.Uściski dla Ciebie i trzymaj się.

Miriam
-u nas młody też często wkłada lewą rączkę do buzi i był czas ,że więcej operował właśnie lewą -staram się często wkładać mu zabawkę do prawej ale jakoś specjalnie go nieprześladuję z tego powodu:-Dteraz właśnie zasnął w bujaczku i trzyma w prawej łapce zabawkę :-)

Taycia
-może te krostki to faktycznie tylko potówki nie alergia musisz poobserwować maleństwo.

Karolaola
-zdrówka dla maluszka życzę a co do kupek mój Krystiano robi jedną na tydzień czasami się zdarzy ,że 2 strzeli ale to już sukses.Jak nie zrobi prze 5 dni to zaczełam ostatnio stosować pół czopika glicerynowego i odrazu walnie 5 kup na raz .:-D

gosiek-
jak pisałam wcześniej podajemu młodemu słoiczki z deserkami i obiadkami już od około 2 tyg. i kupki sa takie bardziej twarde ale nadal nie zaczęsto mam nadzieję ,że się wkońcu unormują ale śluzu nie zauważyłam tylko to ,że są twardsze takie jak u starszego dzieciaczka a i są takie kolorystycznie inne wcześniej były żółtawe teraz bardziej podchodzą pod zielony kolorek.

Ostatnia edycja:
Lana-kupy dalej ma takie żółte płynne , ale może to dlatego jeszcze , że dostał dosłownie łącznie tego jabłka łyżeczkę . No nic będę obserwować :-).

Hej!

Póki co postanowiliśmy nie dawać polskiego Nutramigenu i zobaczyć czy te krostki znikną ( zaczęły pojawiać się na klatce piersiowej i na uszku) i będziemy obserwować... jeśli to mleko to wyszliśmy jak Zabłocki na mydle..chcieliśmy oszczędzić,a straciliśmy :-D:baffled:
Karolaola -my dopajamy dziecko co karmienie... Maluszek musi pić żeby się nie odwodnił... często robi 2 kupki dziennie i takie fajne...lekko wodniste.. a z krostkami nie pomogę,bo sama nie wiem skąd się teraz u Nas wzięły...

Karola ja juz podaje małemu 3 tygodnie jedzonko ze słoiczków i soczki. Kupka jest codziennie, czasami 2.Kolor to w zalezności od tego co zje. Ja podaje mu najczesciej marchewke i jabłuszko jako deserek wiec kupki sa żółtawo czerwonawo brązowe. Wczesniej jak zrobił kupe to był czuc z daleka a teraz sama nie wiem kiedy robi. Myślę, że po łyzeczce lub dwóch jabłuszka kupka sie mu nie zmieni. Mój zjada cały słoiczek obiadku i pół jabłuszka ale on jest żarłoczny he he. Dzisiaj pierwszy raz zjadł kaszkę malinowa na sniadanko. Bardzo mu smakowała. Z zachłanności zjadł wszystko a potem oddał mamie część:-)

Mały śpi!
Kaszelek już ładniejszy. Myślę, że dużo dało nawilżenie sypialni. Teraz oscylujemy w granicach 43-50% a było niespełna 30:szok: i wzrosło to po położeniu na kaloryfer mokrego, grubego ręcznika, przykręceniu kaloryfera i mikrowentylacji w oknie. A w dzień wietrzenie. Także z nawilżaczem się wstrzymuję jednak. W nocy nosek Igora czysty także jest dobrze.

taycia mój mały jest na piersi, a wtedy dopajanie konieczne nie jest, ale my się poimy.

I dziś mały zamiast piersi wybrał butlę. Tzn. cyckał chwilę przestał pobawił się i po chwili chciał dalej jeść, ale za nic nie dał się przystawić do piersi mimo, że były pełne. 1,5h z nim walczyłam. W 4h od ostatniego posiłku jego skapitulowałam podałam butlę i wypił 120ml.:confused2: I nawet nie chcę myśleć, że to może się zacząć powtarzać. Narazie 2 razy się tak zdarzyło, że mimo pełnych piersi ewidentnie nie chciało mu się wysilać i wolał butlę. Już wiem dlaczego należy uważać w podawaniu butli gdy się karmi piersią. I nie wiem czy zrezygnować z butli przy podawaniu wody itd?

Miriam Wiktor zajmuje sie obiema ale lewa bardziej aktywna chyba...
Karolaola moze byc ze alergia ale nie znam sie a rozpulchnione dziaselka tak mnie tez powiedziala zabki ida ale ie wczesniej niz za dwa miechy na dole;p
Moniek ladnie brzmi "oddal mamie czesc";-)
dobra teraz ja pytam pewno sie powtorze chce zaczac dawac jedzenie w czwartek konczy 4 miechy bo z 31 jest i powiedzcie jak to ma wygladac w schemacie z mlekiem i co z glutenem???

reklama
Saga, jak podawałam małemu pierwsza zupkę to dałam mu 3 łyżeczki + butla, potem 5 łyzeczek, pół słoiczka i w końcu cały. Teraz daje cały bez butli oczywiście. Niestety po słoiczku szybko się robi głodny. Teraz jemy kaszke na śniadanie, na obiad słoiczek, potem mm i herbatki, czasami soczek lub zamiennie owoc.
Mam pytanko, jak sprawdzic wilgotnosc w pokoju? Nie mam pojęcia.

Do góry