reklama
edyta27
O&M
- Dołączył(a)
- 24 Listopad 2005
- Postów
- 7 586
Kochana, bardzo chciałabym Ci pomóc ale nie jestem najlepsza w pichceniu, szczególnie jak mam ograniczone pole manewru.
A rybkę może Jula jeść? Bo może rybkę ugotowaną z brokułem? Maciek wczoraj zajadał się takim obiadkiem. Do tego ziemniaczek...
A rybkę może Jula jeść? Bo może rybkę ugotowaną z brokułem? Maciek wczoraj zajadał się takim obiadkiem. Do tego ziemniaczek...
koreczek83
Mama wrześniowa 2005
ja dzis zagotowalam wode , wsypałam rosół w proszku, marchewke pietruszke i , kasze jeczmienna , wczesniej ugotowana , troche podgotowałam , dodam ewentualnie czegos do smaku
Joanna MK
Mama wrześniowa 2005
- Dołączył(a)
- 11 Luty 2006
- Postów
- 3 478
dzieki dziewczyny ale mamy bardzo ograniczone mozliwosci.Ryz,owoce i warzywa i tak jeszcze przez 5dni...wrrrr....nie mozemy uzywac zadnych jarzynek ani kostek bo od razu mamy wysyp na buziaku.
Ryba takze odpada..juz pomysly mi sie koncza bo ile mozna jesc ryzu.:-(
Ryba takze odpada..juz pomysly mi sie koncza bo ile mozna jesc ryzu.:-(
martusia_78
Mama Wrzesien05Czerwiec09
U nas dzis byl schab duszony w warzywach i do tego kartofelki :-)
Kinuś specjalnie dla Ciebie
zapiekanka z penne i szpinakiem (całkowity wytwór mojej fantazji)
na mniejwięcej 4 osoby
ok 30dkg makaronu penne,
opakowanie mrożonego szpinaku, rozdrobnionego,
20 dag sera żółtego,
200ml śmietanki 18%
3-4 ząbki czosnku
5 łyżek posiekanego kopru
2 łyżki masła
makaron ugotować, al dente. na patelni rozpuścić masło i włożyć szpinak, lekko posolić, pozostawić na małym ogniu, aż będzie prawie"suchy" byle nie spalony :-) jak ktoś lubi to oczywiście do szpinaku można dodać gałki muszkatołowej.
czosnek rozgnieść, dodać śmietanę i koper i dużo pieprzu,wymieszać i odstawić na chwilę.
ugotowany makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego, dodać szpinak i wymieszać. całość polać sosem i przykryć serem żółtym (ja robiłam z mozzarellą, ale właściwie może być każdy prócz wszelkich odmian edama.)
smacznego!
koniecznie dużo wytrawnego czerwonego wina ;-)
ja nie jem szpinaku z mięsem, chyba, że z łososiem. najbardziej smakuje mi jednak sam szpinak. ale moja siostra robi podobną zapiekankę w wersji dla mięsożernych, pierś z kurczaka albo indyka pokrojona w paski i lekko podsmażona.
zapiekanka z penne i szpinakiem (całkowity wytwór mojej fantazji)
na mniejwięcej 4 osoby
ok 30dkg makaronu penne,
opakowanie mrożonego szpinaku, rozdrobnionego,
20 dag sera żółtego,
200ml śmietanki 18%
3-4 ząbki czosnku
5 łyżek posiekanego kopru
2 łyżki masła
makaron ugotować, al dente. na patelni rozpuścić masło i włożyć szpinak, lekko posolić, pozostawić na małym ogniu, aż będzie prawie"suchy" byle nie spalony :-) jak ktoś lubi to oczywiście do szpinaku można dodać gałki muszkatołowej.
czosnek rozgnieść, dodać śmietanę i koper i dużo pieprzu,wymieszać i odstawić na chwilę.
ugotowany makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego, dodać szpinak i wymieszać. całość polać sosem i przykryć serem żółtym (ja robiłam z mozzarellą, ale właściwie może być każdy prócz wszelkich odmian edama.)
smacznego!
koniecznie dużo wytrawnego czerwonego wina ;-)
ja nie jem szpinaku z mięsem, chyba, że z łososiem. najbardziej smakuje mi jednak sam szpinak. ale moja siostra robi podobną zapiekankę w wersji dla mięsożernych, pierś z kurczaka albo indyka pokrojona w paski i lekko podsmażona.
Tuniu, brzmi smakowicie ...
U mnie w domu szpinaku się nie jadało, ale postanowiłam sobie, że nauczę się go przyrządzać bo przecież to samo zdrowie...
Panuje opinia, że szpinak jest ohydny ale wg mnie najważniejsze, to umiejętnie go przyprawić
A czemu nie ser edamski ?Tak z ciekawości pytam?
U mnie w domu szpinaku się nie jadało, ale postanowiłam sobie, że nauczę się go przyrządzać bo przecież to samo zdrowie...
Panuje opinia, że szpinak jest ohydny ale wg mnie najważniejsze, to umiejętnie go przyprawić
A czemu nie ser edamski ?Tak z ciekawości pytam?
Anineczko, ja do mielonych dodaję obowiązkowo majeranek,
tartą bułeczkę (moja mama dodaję bułkę rozmoczoną w mleku),
jajko,
zgnieciony czosnek,
posiekaną cebulę,( można ją wcześniej zrumienić)
no i sól, vegeta, pieprz do smaku...niektórzy dodają jeszcze odrobinę przecieru pomidorowego
Najpierw je obsmażam a potem delikatnie podduszam...
tartą bułeczkę (moja mama dodaję bułkę rozmoczoną w mleku),
jajko,
zgnieciony czosnek,
posiekaną cebulę,( można ją wcześniej zrumienić)
no i sól, vegeta, pieprz do smaku...niektórzy dodają jeszcze odrobinę przecieru pomidorowego
Najpierw je obsmażam a potem delikatnie podduszam...
martusia_78
Mama Wrzesien05Czerwiec09
Ja robie dokladnie tak samo jak Kinus :-)
Niekiedy zamiast obsmazac to wkladam do garnka podlewam woda dodaje przypraw (takie same jak o kotleta) i podduszam, a na koniec dodaje przecieru pomidorowego. I tym ala sosikiem polewam kartofelki. Pychota
Niekiedy zamiast obsmazac to wkladam do garnka podlewam woda dodaje przypraw (takie same jak o kotleta) i podduszam, a na koniec dodaje przecieru pomidorowego. I tym ala sosikiem polewam kartofelki. Pychota
reklama
Joanna MK
Mama wrześniowa 2005
- Dołączył(a)
- 11 Luty 2006
- Postów
- 3 478
Pzrepis na pulpeciki rybne:-) od 10 m-ca
Potrzeba:40dkg ryby,marchewka mala,jajako,kawalek selera badz mozna inne warzywa dodac,2 lyzki tartej bulki tak na oko,oliwa do smazenia
ok 40dkg filetow rybnych(sola,minataj,kargulena,panga-do wyboru)gotujemy okolo15 minut w lekko osolonej wodzie.Osobno gotujemy marchewke i selera.Zmiksowac(wyrobic z reszta skladnikow i formulowac pulpeciki "na jeden gryz"Gotowac je przez ok 15 min i podawac z ryzem lub gotowanymi warzywami.Smacznego:-)
Zupa z groszku od 8 m-ca
skladniki:6 lyzkek zielonego groszku(moze byc mrozony)cwierc jablka,2 lyzeczki kleiku ryzowego.kawalaek piersi z kurczaka badz indyka.lyzeczka oliwy z oliwek
zagotowac 3/4 szklanki wody .Polowke jablka z wykrojonym gniazdkiem nasiennym pokroic w kostke.Do wrzacej wody wlozyc jablko i oplukany groszek.Gotowac przez ok 15min.Mieso gotujemy w oddzielnym garnuszku do miekkosci.Potem posiekac miesko i dodac do zupki.Wymieszac i dodac kleik i oliwe.i zagotowac
Potrzeba:40dkg ryby,marchewka mala,jajako,kawalek selera badz mozna inne warzywa dodac,2 lyzki tartej bulki tak na oko,oliwa do smazenia
ok 40dkg filetow rybnych(sola,minataj,kargulena,panga-do wyboru)gotujemy okolo15 minut w lekko osolonej wodzie.Osobno gotujemy marchewke i selera.Zmiksowac(wyrobic z reszta skladnikow i formulowac pulpeciki "na jeden gryz"Gotowac je przez ok 15 min i podawac z ryzem lub gotowanymi warzywami.Smacznego:-)
Zupa z groszku od 8 m-ca
skladniki:6 lyzkek zielonego groszku(moze byc mrozony)cwierc jablka,2 lyzeczki kleiku ryzowego.kawalaek piersi z kurczaka badz indyka.lyzeczka oliwy z oliwek
zagotowac 3/4 szklanki wody .Polowke jablka z wykrojonym gniazdkiem nasiennym pokroic w kostke.Do wrzacej wody wlozyc jablko i oplukany groszek.Gotowac przez ok 15min.Mieso gotujemy w oddzielnym garnuszku do miekkosci.Potem posiekac miesko i dodac do zupki.Wymieszac i dodac kleik i oliwe.i zagotowac
Podziel się: