reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Pomysł na obiad

reklama
Pierniczki Miodowe

Skladniki na 50-60 pierniczkow:

75g margaryny kasia
250g miodu
125g cukru
1 opakowanie przyprawy do piernikow
500g maki
2lyzeczki proszku do pieczenia
1 jajo

Przygotowanie:

W rondlu stopic Kasie, miod i cukier.
Przestudzona mase wlac do miski.
make z proszkiem do pieczenia oraz przyprawe do piernikow
dodac wraz z jajkiem do masy miodowej.
Zagniecione ciasto pozostawic pod przykryciem 2 godziny.
z rozwalkowanego na grubosc 0,5cm ciasta wycinac pierniczki.
Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
Pierniczki nalezy odstawic na 2-3 tygodnie w suche i chlodne miejsce.

Potem mozna je ozdobic wedlug fantazji np. lukrem
My z Maja tez w tym roku zamierzamy debiutowac:sorry2:
 
Ostatnia edycja:
Dzięki, Joasiu za podpowiedź:-). Tak myślałam, ze gdzieś tu juz był przepis na pierniczki, ale jakoś nie mogłam zlokalizować miejsca:tak:

Jeśli ktoś jeszcze coś ma, niech wrzuca:tak:. Może zrobię po trochę z każdego przepisu:confused::-)
 
Powiedzcie mi kochane co dobrego pichcicie na obiadki :confused:

Ja juz pomyslow nie mam.:-( Wydaje mi sie, ze non stop jest to samo :dry:

Dzis mielismy zapiekanky makaron z kielbaska, warzywami i zoltym serkiem. :-)
Pycha :-):tak::tak:
Jutro tez bedzie bo duzo sie zrobilo ;-):-):tak:
 
Martusiu, np. coś takiego:

2-3 filety kurczakowe
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu - może być z kostki
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 paczka makaronu

Makaron gotujesz oddzielnie i sobie odcieka;-)
Filety w kostkę i obsmażasz na oleju.
Cebulę w kostkę i dodajesz do podsmażonych filetów, chwilę smaysz razem, wyciskasz czosnek i też chwilkę razem podsmażasz, zalewasz to bulionem i dusisz 10 min na małym ogniu.
Odcedzasz kukurydzę i fasolę, wrzucasz do tego, co się dusiło, mieszasz. Wrzucasz makaron i też mieszasz i gotowe:tak:. Możesz doprawiać, ale nie ma potrzeby:tak:
Uważaj, bo tego wychodzi dość dużo, musisz mieć duży garnek, żeby całość po dodaniu makaronu zmieściła się.
Obiad na 2 dni dla głodnej rodziny zapewniony:tak:. Smacznego
 
reklama
Makowka (potrawa wigilijna)

1 kg maku
1 l mleka
1 paczka bakali
1 olejek migdalowy
1 cukier waniliowy
1 chalka
1/2 paczki margaryny
4 zoltka
5 lyzek stolowych miodu
cukier do smaku

Mak namoczyc w mleku (najlepiej moczyc okolo 12h) Po namoczeniu zagotowac mak na wolnym ogniu i gotowac dotad az bedzie miekki (bedzie miekki jak bedzie sie rozcieral) Po wystygnieciu zmielic w maszynce 2 razy.Dodac zmielone bakalie, zoltka, i nastepnie dodac cukier do smaku, potem dodac olejek migdalowy i na koniec dodac roztopiona i ostudzona margaryne oraz miod. Zagotowac reszte mleka z cukrem waniliowym. Na dnie naczynia poukladac kromeczki chalki, a nastepnie wykladac mak. Potem znow chalke i mak i tak az do konca naczynia.Na wierzch polac zagotowanym mlekiem z cukrem waniliowym.

Smacznego !!
 
Do góry