reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Pomysł na obiad

DEWOLAJE albo jak kto woli pieczone chomiki ;-):tak:

(przepis na 6 dużych sztuk)

1 kg filetu z indyka
1/2 kg pieczarek
około 20 dkg sera zóltego ( w kawałku, najlepiej twardego)
cebulka
przyprawy ( ja daje warzywko, sól, pieprz, majeranek)

Pieczarki płukam obieram, podduszam, aż wyparuje z nich woda, dodaje cebulkę, wlewam olej, doprawiam do smaku warzywkiem, sola, pieprzem, majerankiem, chwile podsmażam

Filet kroje na 6 grubszych kawałków, rozbijam, posypuje warzywkiem, kładę gruby kawałek sera żóltego (normalnie grube plastry kroje na paski), na to pieczarki ( można też dać masło jak ktos lubi), zawijam roladki, panieruje w bułce, mace i jaju, smażyć na oleju ( ważne żeby usmażyć nie z 2 stron a z 4, zeby nabrały kształty roladki ;-)), potem wkładam do naczynia żaroodpornego i zalewam wodą, i na wierzch daje odrobinę masła, i tak duszę około godziny, i to są te chomiki właśnie :tak::tak::tak:;-)

do tego ziemniorki, mizeria lub każda inna surówka;-)

wersja dla Julki jest to samo, tylko bez pieczarek w środku, czyli sam serek żółty:tak::tak:;-)
Smacznego;-)
 
reklama
Przepis na blok czekoladowy

potrzeba: herbatniki zwykle np holenderskie,petitki itp ,itd
rodzynki
1szklanka lub jak ktos woli slodsze to 1,5 szklanki cukru
5 luzeczek kakao (daje holenderskie bo jest mocne)
orzechy,moga byc morele,migdaly co kto lubi:tak:
kostka masla
1/2szklanki wody
mleko w proszku (wazne aby bylo niegranulowane)
na blache pol torebki mleka

Przygotowanie:maslo rozpuscic z cukrem i woda do tego dodac kakao i wsypywac melko dobrze mieszajac jak zacznie sie robic gesta papaka to dodac pokruszono herbatniki i rodzynki,orzechy i przelozyc do naczynia i jak juz bedzie zimne to do lodowki najlepiej na noc i gotowe.Mozna dodac jeszcze zapach jakis np migdalowy,rumowy...posypac wiorkami kokosowymi lub platkami migdalowymi..do wyboru.Kroi sie ladnie i pysznie smakuje mimo ze wyglada jak wyglada:-) Palce lizac.Polecam:-)
 
tak wyglada ta pysznosc....

tn23032007r010uu5.jpg
 
Joanno to jest dokładnie ten przepis, który ja kiedyś miałam, a który mi zaginął przed wiekami.

Pyszota!!!!
Jutro robię:-)
 
Zupa krem z cukinii

2 cukinie
(takie sredniej wielkości)
4 pomidory
1 cebula
4 ziemniaki
wywar z mięska, albo bulion z kostki ok 1,5litra

obrać warzywka, ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do tego wywaru, albo bulionu no i gotować. cebulkę pomidory i cukinie w pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni aż trochę wodu z cukinii odparuje. dodać warzywka do gotujacych się ziemniaczków. gotować. zmiksować całą zupkę. oczywiście przyprawy według gustu. w orginalnej wersji był majeranek, ale ja nigdy nie daję bo mam alergię. oregano i tymianek super pasują.
podawać ze startym serem i grzankami.
 
luleczko, ostatnio próbowałam zrobić "chomiki" i pojawiły sie problemy :zawstydzona/y:
Nie wiem jak tego fileta pociąć..mi wyszły jakieś grube i jak próbowałam go rozbić to robiły się dziury...jak Ty to robisz, że tobie jeszcze oprócz sera wchodza tam i pieczarki ???
Czy pierś ciąć w poprzek na sześć i potem rozbijać ?
 
Kinku ja też fileta takiego pojedynczego kroję na pół ( tak po szerokości), i rozbijam, ale najpierw wkładam do woreczka, i rozbijam prze woreczek, i wtedy nie robia się dziury w mięsie :tak::tak: powodzenia ;-)
 
aha bo mi sie juz pomerdąło
:sorry2:;-)
ja w przepisie podawałam filet z Indyka, a on jest taki wielki i wtedy go kroję na 6 plastrów i rozbijam przez woreczek , a jak robię chomiki z piersi kuraka to wtedy kroję tylko na pół ( tzn tak w poprzek) , i z jednej piersi wychodzi 2 chomiki

ehhh
przyrządzenie jest na serio łatwe, tylko ten mój opis wydaje sie byc kłopotliwy i trudny :zawstydzona/y:;-)
 
reklama
Kinek podaje Ci przepis na biszkopta :-)
Moja ciocia kiedys pracowala w cukierni i z tego przepisu piekli biszkopty, wiec ponoc jest pewny i zawsze wychodzi :-)
Sama sprawdzilam i pieke za jkazdym razem jak tylko chce zeby ciasto na bank wyszlo :-) ;-) :-)

Biszkopt
6 jajek
6 lyzek maki
6 lyzek cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia

Bialka ubic miksrem dodajac szczypte soli. Nastepnie dodac zoltka, potem cukier (mozna tez dodac 1 lyzeczke cukru waniliwowego) i dobrze ucierac mikserem. Na sam koniec dodac po troszku przesiane przez sito make i proszek do pieczenia. Tego juz nie miksowac, a jedynie dobrze i delikatnie wymieszac lyzka zeby ciasto nie opadlo. Wszystko wyalac na blache i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec okolo 25min.

Smacznego
 
Do góry