Dużo zależy od szpitala. Ja miałam czas więc robiłam sobie rozeznanie i wybrałam taki na NFZ w którym wiedziałam jak będzie - ale i tak się pewnych rzeczy nie przeskoczy. Bo np. IP dla ginekologii jest taka sama jak dla położnictwa, ale już oddziały to zupełnie inne piętra, przez ponad tydzień mojego pobytu raz przez dwie godziny miałam ze sobą dziewczynę, która urodziła martwe dziecko (nie rozmawiałam z nią więc nie wiem który tydzień, ale brzuch miała spory na oko 5/6 miesiąc). A potem na 3 dni miałam dziewczynę też z CP - tak więc szpital bardzo starał się o to by nie wywołać dodatkowej traumy, położne były do rany przyłóż itd. Mogłam wybrać szpital prywatny ale czytałam bardzo dużo słabych opinii o ginekologii tam no i bałam się kosztów (przy CP można być w szpitalu nawet kilka tygodni), a Medi liczy sobie w okolicach min. 3 tys. za dobę
(cena nie jest stała bo zależy od kosztów leków)
A i jednocześnie co do tego, że nie w każdej miejscowości jest dużo szpitali - cóż na oddziale poznałam dziewczynę ze Skierniewic jak i z Radomia (szpital mieści się w Warszawie) więc czasem chcieć to móc