reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pomocy! Ciąża po poronieniu

My kobitki po stratach już zawsze będziemy się o coś martwiły :(
Ja dzisiaj trochę się uspokoiłam, ale jednak mocno się stresuję tym poniedziałkiem i w ogóle każdymi kluczowymI badaniami, które są przede mną 🙂
A w którym tygodniu usłyszałaś bicie serduszka ? 🙂
Moja lekarka puściła mi bicie serduszka na wizycie w 8 tygodniu bodajże. Byłam w 6+1 na wizycie, to jeszcze nie było widać serduszka, ciaza wydawała sie młodsza o tydzień, na kolejnej wizycie w 8 tygodniu tak samo, a w 10 tygodniu maluch wszystko nadrobil :)

reklama
Lekarz w zasadzie niewiele mi powiedział przy takiej becie. Zrobił usg, zobaczył jakąś plamkę, która uznał za pecherzyk ciazowy, wiec mały progress jest-ciąża wewnątrz maciczna. Kazal przyjść dopiero za 2-3 tygodni i wtedy wszystko się wyjaśni. Co do tsh - powiedział, że wcale nie jest takie złe, bo biorąc pod uwagę hormon żeński - o tutaj nie wiem, o co Mu chodziło. Może o ten progesteron? Boję się o te tsh... Z jednej strony wiem, że to dobry lekarz, a z drugiej trochę się tu naczytałam od dziewczyn o tym tsh.
Co myślisz?

@BP190 Dla spokoju poszłabym do endokrynologa. Jak Cie stać to prywatnie, a jak nie to po skierowanie do rodzinnego. Ewentualnie powtórz badanie i jak dalej wyjdzie nieprawidłowe, to wtedy do lekarza. A TSH potrafi w ciąży szaleć. Jakbyś robiła jeszcze raz badanie, to dodatkowo koniecznie jeszcze ft4.

@BP190 Dla spokoju poszłabym do endokrynologa. Jak Cie stać to prywatnie, a jak nie to po skierowanie do rodzinnego. Ewentualnie powtórz badanie i jak dalej wyjdzie nieprawidłowe, to wtedy do lekarza. A TSH potrafi w ciąży szaleć. Jakbyś robiła jeszcze raz badanie, to dodatkowo koniecznie jeszcze ft4.
Mi na pewno skacze do góry w ciąży!
W listopadzie, swiezo po poronieniu zbadałam tsh i było 3.20.
badanie powtórzyłam po 2 tygodniach i zeszło potem do 1,5.
A teraz znowu ciąża i znowu wzrosło...

No to się nie zastanawiaj, tylko zapisuj do endo. Chociażby dla spokojnej głowy. Stres też ciazy nie służy.

Ale pytanie, czy nie nakręcamy się za bardzo??? Czy nie powinnam zaufać lekarzowi?

@BP190 Tu chodzi o Twój spokój. Jeśli coś się wydarzy, to potem będziesz się obwiniać, że mogłaś pójść. Ja bym poszła, żeby chociaż uzyskać potwierdzenie słów lekarza. Dla spokojnej głowy :)

reklama
Ale pytanie, czy nie nakręcamy się za bardzo??? Czy nie powinnam zaufać lekarzowi?
Poza tym skoro tak skacze to należałoby to kontrolować no i endo może zaproponuje jakieś leczenie żeby to ustabilizować, a może jeszcze przed wizytą u endo bardziej skoczy... Oczywiście tego nie życzę, tylko żeby wszystko ładnie się ustabilizowało, ale tak jak wspomniane wyżej, ja też bym się wybrała dla własnego spokoju żeby później nie żałować bo też miałam różne dylematy w związku z nieudaną ciąża i koniec końców cieszę się że zrobiłam tak jak powinno być i nie plułam sobie w brodę.

Do góry