reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

połozenie płodu / kiedy sie zmienia na glowkowe/

Mój synuś ma położenia główkowe już od 22 tygodnia. Myślę, że to bardzo indywidualna sprawa. Równie dobrze moze mu się znudzić to siedzenie główką w dół :-)
w22gim tygodniu owszem,może mu sie znudzić jeszcze,bo ma jeszcze tyle miejsca,ze może sobie pofikać,ale potem już powinno sieustawic prawidlowo i już nie powinno mu sie to ułożenie do samego końca znudzić:-D:tak:,bo raczej nic już na to nie poradzi,że mus ie znudziło-ma ciasno jak cholera:-)
a w "poprzek"-bo tam jestesaniolkiem pytała,to poprostu ani główką w dół ,ani do góry tylko w poprzecznie:-D-główka z jednego boku brzuszka,nóżki z drugiego:-):tak:

reklama
to dziecko sie jeszcze tak miesci w poprzek??..... mi sie wydawalo ze to tak do pewnego momentu a pozniej nie daje rady sie tak ustawic.....

moje ostatnio lezalo na skos, noci z lewej glowka z prawej strony ale nadal pupcia w dol :)

Nadszedł sądny dzień... Ostatnia wizyta u lekarza decydująca o tym, jaki poród mnie czeka... Ciekawe, czy mały uparciuch dalej siedzi na pupie...

No i dalej siedzi na pupie. W piątek idę umówić się na cc.

Zdaza sie ze maluszek w dniu porodu jeszcze sie przekreci ;-)

Tak, wiem, ale przy pierwszej ciąży nie czeka się do terminu porodu, tylko robi się cc przed terminem (ale nie wcześniej niż w 38 tyg.). Poza tym przekręcenie się malucha tak późno zdarza się, ale bardzo rzadko. I nie chcę robić sobie nadziei, bo za każdym razem wychodzę z gabinetu lekarskiego rozczarowana. Już się z tym pogodziłam.

No i w przyszły czwartek, tj. 28 stycznia idę na zabieg. Dzisiaj lekarz dał mi skierowanie z dokładną datą i godziną.

Dziecko najczęściej ustawia się głową w dół ok 30 tyg(28-32), później szanse maleją. Przy pierwszej ciąży najpóźniej do 36 tyg dziecko powinno się prawidłowo ułożyć, przy kolejnych ciążach do 38-39tyg. Owszem cuda się zdarzają. Moja córeczka siedziała na pupie całą ciążę i nawet nie myślała o zmianie pozycji. Gdy dowiedziałam się o tym że konieczna będzie cesarka to byłam bardzo rozczarowana, bo bardzo chciałam rodzić sn. Ale cc przeszłam bardzo dobrze i szybko wróciłam do formy. Najważniejsze oby dzieciątko było zdrowe.

to dziecko sie jeszcze tak miesci w poprzek??..... mi sie wydawalo ze to tak do pewnego momentu a pozniej nie daje rady sie tak ustawic.....

moje ostatnio lezalo na skos, noci z lewej glowka z prawej strony ale nadal pupcia w dol :)
a bo nóżki ma podkulone,to się zmieści,nóżki przy samej buźce i czasem nawet ssie paluszek-od nogi:-D
Moj synek już główką wstawiony na samym dole,najwięcej ruchów czuję tu,gdzie żołądek-rozpycha sie nóżkami:tak:

reklama
podczas ostatniego usg dowiedziałam się.
że dzidziuś ułożony jest miednicowo :eek:

i szczerze mówiąc zmartwiłam się bo chciałabym urodzić naturalnie
lekarz mówi że w tym okresie ( to był 28tc) powinien się obrócić
i mam nadzieję że tak właśnie będzie
pozostaje mi tylko czekać na kolejne usg :-)
dodam tylko że teraz jestem w 32 tc

Do góry