Hejka!!
Za miesiąc wyprawiam pierwsze urodziny mojego synka :-) Szok jak to zleciało
Jeszcze niedawno człowiek martwił się porodem, prasował ubranka, składał łóżeczko i kompletował wyprawkę... eh
I chciałabym się Was poradzić!! Mam do przyjęcia 14 osób. Stół mam dość duży, jakbym dostawiła dwie długie ławy, a na rogach krzesła to po ściśnięciu się nawet byśmy się zmieścili, ale solenizant już by siedział gdzieś na uboczu, za naszymi plecami
Ja w takich sytuacjach dostaje klaustrofobii!! U mojej teściowej często są imprezy z tak dużą ilością osób w dużo mniejszym pokoju i mniejszym stole.. i jest masakra! Szczególnie gdy mam tam jechać z niemowlakiem, który chce się wspinać, raczkować i poznawać nowy teren. Nie ma miejsca, jest ciasno, duszno i po godzinie mam totalnie dosyć, zamykam się w sobie, nie chce mi się gadać i myślę tyllko o zakończeniu "przyjęcia" :-)
Wymyśliłam zatem, (w drodze z pracy do domu), że... zrobie STÓŁ SZWEDZKI! Podjarałam się strasznie! Zaraz gdy weszłam do domu zaczęłam oglądać zdjęcia w necie, czytać przepisy... porozstawiałam meble w pokoju i byłam zachwycona. Stół wpasował się przy ścianie wręcz idealnie! Miejsca full!! Można tańczyć!
ALe mój eM gdy się dowiedział o moim cudownym pomyśle, szybko próbował zgasić mój entuzjazm:
- "I jak ty to sobie wyobrażasz? Że będziemy sobie tak na stojaka jeść z talerza? Babcia z dziadkiem będą podpierać ścianę, by utrzymać równowagę? "
- "Nie, no usiądą na sofie. Krzesła też jakieś będą" - odpowiadam
eM kręci głową i mówi, że goście nie będą zachwyceni.
no i nie wiem co zrobić. Myślicie, że to głupie????!!!! Co prawda wsrod gosci dzieci nei będzie, tylko mój synek i jego kuzynka, która skonczyła 11 lat... nie będzie komu szaleć na wolnej przestrzeni.
Teście na pewno będą krytykować, bo to tradycjonaliści. Pewnie nigdy w życiu nie widzieli stołu szwedzkiego i jak to zobaczą to nie będą wiedzieli co zrobić i jak się zachować hehe
Moja siostra, poparła mój pomysł, ale dopiero jak zaczełam jej opowiadać o plusach. Na początku też raczej nie była zachwycona taką formą przyjęcia gości.