reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

pogaduchy marcóweczek 2012

a ciagnie was czasem brzuch nadole - taki sma bol jk przy kichaniu czy syzbkim wstaniu z fotlea ? tzn bo ja nadal to mam i nie wiem czy to tak nadal wiezadla sie tak dlugo rozciagaja

ajko - ciecie cesarskie bedziesz miec? jakies masz przeciwskazania sn ?

reklama
a ciagnie was czasem brzuch nadole - taki sma bol jk przy kichaniu czy syzbkim wstaniu z fotlea ? tzn bo ja nadal to mam i nie wiem czy to tak nadal wiezadla sie tak dlugo rozciagaja

ajko - ciecie cesarskie bedziesz miec? jakies masz przeciwskazania sn ?

Ja mysle , ze to normalne..wkoncu miesnie rozciagaja sie tam do nie naturalnych rozmiarów, nawarstwiaja, macica jaka wielka sie robi..
Ja sie staram nie wykonywac takich ruchow, ale ostatnio cos sie szarpnelam i jak mnie rwac zaczelo :szok: ale to kilka sekund i ustepuje ;)

Kasiurek odpisze tutaj- aaaa o tym tez juz pisalam jakis czas temu...
wskazanie do cc bardzo banalne i wykluczajace na 100% porod sn...pierwszy porod zakonczony szybkim, naglym cieciem i nie obylo sie bez problemow; potrzebne bylo tzw. kontrnaciecie czyli ciecie w pionie, a takie ciecie ( tzn.klasyczne- czyli wzdluz miesnia macicy nie w poprzek) jest bezwzglednym wskazaniem do kolejnego ciecia, mozesz o tym poczytac na necie. Zaden lekarz nie zaryzykuje porodu sn po takim cieciu:no:
dlatego tez ide wczesniej, zeby w ogole nie dopuscic do rozpoczecie sie akcji porodowej, ale boje sie jak cholera takiego ciecia "na zimno", boje sie o dziecko jak ono to przezyje.
Podobno najlepiej dla dziecka cesarke robic kiedy juz cos sie zacznie, tzn. dziecko da znak, ze jest gotowe do wyjscia.
a Kowalski i Traugutta..nie wiem, boje sie, bo moja kolezanka, ktora miala u niego ciecie w maju (ale juz drugie, pierwsze bez zadnych komplikacji) dostala w prezencie gronkowca:szok::szok:

ja czasem mam takie bóle jakby kolka po lewym, prawym boku
częściej po lewej stronie często pomaga no-spa na takie dłuższe i mocniejsze pobolewanie

podobno nie wolno w ogole, ale podobno sa tez takie znieczulenia co kobiety w ciazy moga brac

Jak zęby sie psują, to do dentysty marsz, tylko lepiej do dobrego - jak poważniejsza sprawa szkoda się stresować. A nieleczone zęby bywaja powodem poronień w I trymestrze... Spotkałam się z kilkoma opiniami, że jak robic porządek z zębami to własnie najlepiej w II trymestrze, bo w I i w III stresy niewskazane ;-) ale jak jest duzy stan zapalny, to nie ma co zwlekać tylko lecieć, bo bardziej szkodzi rozsiewający bakterie ząb niz znieczulenie :sorry:

Ja mam o tyle dobrze, że znalazłam fajnego, kilka lat po studiach, 2 gabinety w różnych miastach, nowe technologie, nowiutki sprzęt - rtg na miejscu dla ciężarówek specjalny fartuszek;-) i słabsza wiązka promieniowana, specjalne znieczulenie dla ciężarówek (rtg i znieczulenie za free podobnie jak konsultacje) - wychodzi z założenia, że jak ma dobrze zrobić zęba to pacjent nie może mu skakac z bólu na fotelu - poza tym bierzesz płytkę dvd i filmik możesz oglądać :tak: a ceny jak na prywatny gabinet przystępne, a do tego dentysta przystojny :-p:-D
co nie zmienia faktu, że boje się jak nie wiem, bo w 2 miesiące z zęba mało co mi zostało :zawstydzona/y: oby udało się go uratować i odbudować...

u mnie prawie każde takie nagłe zerwanie się albo mocne rozciągnięcie powoduje ból ;-)

ajako współczuje przeżyc podczas porodu. Oby tym razem poszło wszystko planowo i bez problemów :tak:

tez sie zastanawialam nad tymi bolami, ja to mam rozne klocia, ciagniecia, pulsowanie?!?... raz jak sie przeciagalam to tak jakbym miala zakwas bardzo nisko na brzuchu, szybki bol i puscilo...

witam sie wieczorowo mi dzisiaj maz zrobil niespodzianke i pojechalismy do kmojej rodzinki 120 km w jedna strone masakra sie jechalo ;) oczywiscie uradowana ze jedziemy i wogole przyjerzdzam na miejsce a kazdy doslownie kazdy domnie mowi ales ty zbrzydla ale ty zle wygladasz :( zalamka hehehe a i wiecie co zauwazylam od wczoraj ze nielubie kwasnego cokolwiek lekko kwasne odrazu mnie wykreca i odruch wymiotny sie wlancza kupilam sobie sok multiwitamine kiedys lubilam i wypilam lyczka i myslalam ze sie ...... synek dokonczyl niebylam wstanie wypic to samo wczoraj sok ananasowy uwielbialam a tu odrazu kwasny gorzki i niewiadomo jeszcze jaki,zostalo mi chyba jedzenie tylko slodkiego i picie hmm wody z cukrem ;) ehhh zegnam sie jestem wyczerpana slodkich i kolorowych snow ;) (ja mam ostatnio sny zwiozane z dzieckiem i jakimis kobietami masakra )

ajako - acha bo ja mam ciecie te klsyczne tzw usmiech - no i moj gin chce zbeym rodzila sn ale ja za cholere nie chce i musze sie znim ugadac na cc tez chce przed akcja chodz nie wiem jak to bedzie u nas ;/z gronkowcem to roznie bywa niestety i chyb w kzdym spzitalu mozn go "dostac" w prezencie .

mata - mnie zbey nie bola ja swojego wyelczylam kanalowo bez znieczulenia w pierwszym trymestrze bo tak mnie ucho od dolnej lewej szóstki bolalo ze myslalam ze mam zapalenie ucha srodkowego ;/ do dzis mam rozwalone dziąsło bo przed wizyta smarowalam jkimis specyfikiem co mi tak dziąślo zniszczyło .

Co do rtg- to kazdy ma taki sam promien - wiem cos o tym bo rtg studiowalam (2 letnie studium medyczne) takze natezenie promieniowani jest takie samo dla kobiet w ciazy, bbc itd ;/to ,to wiem na 100%

co do bólów to UFFFFFFFFFFFFFF tzn wiem jak to boli i nikomu nie zycze by to mial bo to krotki nagly bol jak szybko przychodzi tak szybko odchodzi ;/ ale bynajmniej wiem ze to "norma" zastanawiam sie tylko nad tym czemu po jednej stronie mnie boli - ale w pierwszej ciazy tez tak mialam hmmmm

Angel - ja dzis po praz pierwszy z własnej nieprzymuszonej woli zjadalam jogurt duzy owocowy !!! bo tak to mnie od nabialu i miesa czerwonego pod kazda postacia odtrącało

tak sie zstanwiam - czy ktors z was orientuje sie ile kosztuje cesarka na zyczenie ? bo nie wiem czy mojego gina da sie przekonac ......aczkolwiek i tak musze z nim wczesniej zczc n ten temat rozmawiac bo boje sie powtorki i ze w 30 tc znow znjde sie na porodowce i zmist urodzic cc z korzycia w tym wypadku dla dziecka bede rodzil sn i znow bedzie mialo dziekco komplikacje tego sie martwie i boje sie najbardziej !!!!!

a teraz zmykam spac bo syn juz od par godizn spi i pewnie o 7 rano bedzie "mama wstawaj" Dobranoc moje drogie kolorowych snikow

reklama
Przypadkiem natknęłam się na coś i tak się głowie- że czasami mówi się o 4 miesiacu ciazy juz od 13 tygodnia, lub 13, 5 tygodnia a czasem od 14 tygodnia..

1. Wg książki \"W oczekiwaniu na dziecko\"

1 miesiąc - 1-4 tygodzień,
2 miesiąc - 5-8 tygodzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.