reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

Może nie ma jakiejś ogromnej różnicy... no ale powiedziała, żeby to sprawdzić. Normalnie mam mega stresa. No i jeszcze dzisiaj było szczepienie i mam nadzieję, że nic się złego nie będzie działo. Jest lekko marudna.
Bioderka zawsze warto sprawdzić na USG. W wieku niemowlęcym da się to szybko i łatwo (a co za tym idzie bezboleśnie) skorygowac.
Już kiedyś o tym pisalam - to sie nazywa dysplazja stawu barkowego. czasem wystarczy szerokie pieluchowanie, czasem specjalna "poducha" a czasem musi byc szyna. To nic strasznego ta poducha czy szyna, ale to ogromna pomoc by dziecko szeroko trzymało nóżki.
Mnie to wykryto gdy mialam 8 m-cy. Już siedzialam dobrze i próbowalam wstawać. Musialam mieć tą szynę i z tego powodu bardzo pozno zaczelam wstawać i chodzić.
Mojej córce wykryto dysplazję w wieku 2-3 miesięcy i tez miala "poduchę" i szynę, ale na krótko (ok 2 miesiące).
Do dziś żadna z nas nie ma śladu po tym, ze kiedyś miała jedną nóżkę krótszą.
Jednak corka moich dalszych znajomych musiala mieć operację, bo jak byla malutka to matka nie poszla z nią na badania, nie widziala problemu w jej kuśtykaniu a potem w wieku 8 lat dziecko pół roku siedziało w gipsie....

Z główka tez będzie dobrze, musisz tylko zwrócić uwagę na to by stymulowac dziecko do obracania główki w druga stronę - jak napisala Nana

reklama
Astrid ja Ci kiedys pisalam, ze Tomek mial asymetrie i opisywalam Ci objawy (m.in. to ze w wiekszosci czasu kladl glowke tylko w jedna strone i jego cialo ukladalo sie w rogalik), to odpowiedzialas mi, ze Majka tak nie robi.. Mam nadzieje, ze poradzisz z tym sobie, bo ja z Tomkiem toczylam wojny o to jak ma ukladac glowke - robil to i tak po swojemu. Moja rada dla Ciebie - kladz Majke na tym boku, na ktorym powinna byc glowka i podkladaj jej waleczki pod plecy zeby nie mogla sie przewrocic spowrotem na plecy i dac glowe ponownie w zlym kierunku. Ja tak robilam i po miesiacu po asymetrii nie bylo sladu, glowka ladna rowniutka i teraz Tomek kladzie glowe roznie, a nie tylko tak jak wczesniej.
Co do bioderek, to zastanawiam sie, skoro wiedzialas ze w rodzinie jest dysplazja, to czemu w CB nie dali skierowania Majce na usg juz w pierwszym miesiacu zycia?? Nie wiem po co ci lekarze tam siedza:dry: Cwicz z Majka od czasu do czasu trzymajac ja za nozki i robiac ruchy koliste, ale nie za czesto i nie za mocno, nie zginaj ich na sile.
No i jesli mozesz, to nie nos jej w chuscie, bo dziecko musi miec nozki szeroko, a w chuscie raczej nie jest to za mozliwe, bo nozki dziecka zwisaja bezwladnie, no chyba ze upchasz jej wiecej pieluch tetrowych zeby miala nozki szerzej, ale pewnie bedzie jej niewygodnie..
I daj znac jak bedziesz po usg!

No wlasnie ta podusia tak dzial ze dziecko uklada sie na jednym boku by nei mogla sie pzrewrocic.Waleczek moze sie juz nie sprawdzic bo Maja ma 3 m ,i pewnie bedzie uciekac .

Ostatnia edycja:
Nana ja waleczkow uzywalam do 4 miesiecy, a Tomek nalezy do BARDZO ruchliwych dzieci ;-):-)
Poprostu za waleczek kladlam jeszcze cos i nie mogl sie przestawic:tak:

No to ci sie udalo bo my tez probowalismy waleczki ale Tymka bardzo ciagnelo do zmiany pozycji i dopiero ta poducha pomogla a pozniej to juz caly obracal sie z ta poduszka:-D .Moj tez silny chlop:-D

Hi girls! Dlugo mnie nie bylo, ale nie z powodu Omi, ale z powodu gosci :dry: codziennie ktos:dry: mam nadzieje, ze za niedlugo ta udreka sie skonczy i bedziemy mialy swiety spokoj!:tak:

Naomi spi mi cale noce, od 20 do 6 rano:-) nie budzi sie ani razu na karmienie:cool2: o 20 zjada z 2 piersi do oporu i po przebudzeniu takze ssie ile wlezie, ale za to obie jestesmy wpoczete i mamy sily na to by przyjmowac w spokoju gosci :-D

Nie nadrobie was, ale widze ze nikt nie urodzil jeszcze:-p

reklama
nana Tomek byl jeszcze w slaapzaku, takze mial utrudnione pole manewru :-D
Alexja kobito, wyhamuj z tymi goscmi! Ja juz w Niderlandach, to jak cos to pisz:-) i moj mezus pozdrawia Twojego mezusia :-D if you know what i mean:-D A Naomi juz ma 1,5 tygodnia, nie moge sie doczekac az zobacze to schatje :happy2:

Do góry