Czesc wszystkim...
Odnosnie kdv - TheHague nie pomylilo mi sie. Napisalam tak, bo nie kazdy pracuje na fast kontrakt i zarabia powyżej minimum. Szczególnie ci co pracują przez uitzenbuureau...
Zdaje sobie sprawe ze na początku łatwo nie bedzie dziecka zostawiac.... my zaczynamy od 1 listopada....
ja daje ją na 4 dni w tyg max na 7 godz. dziennie.... u nas jest tak ze nie ma zadnych vast ani flexibele stawek..... tylko liczą cały dzien i w zaleznosci ile chce sie dni w tyg to jest stała miesieczna kwota... czyli tak jak ja mam 4 dni w tyg to jest 190 godz. naliczych a to ile godzin moje dziecko tam bedzie to juz zalezy ode mnie... mam oplacony caly dzien....
pocieszeniem jest dla mnie to ze zlobek mam obok mojego domu , takze jakby w domu była hhehe złobek ma swoje plusy i minusy jak wszystko... trzeba zawsze przekalkulować czego jest wiecej....
Madziula, a tak z ciekawości - jak rozwiążesz sprawę z karmieniem piersią? W ogóle ja sobie tego nie potrafię wyobrazić...
Osobiście nie sprawdzalam ile bym dostala tego toeslagu bo u mnie jest kilka podstawowych problemow..
Pierwsze to to, ze mieszkam na wsi i w poblizy nie ma takiej placówki. Musialabym dziecko codziennie wozić do miasta, po drugie godziny ich pracy... Nie wiem jak u was, ale ja nie mialabym szans iść na 6.00 rano do pracy, bo kdv otwierają o 7.30...
Poza tym, pisałyście o wyrzutach sumienia... No właśnie, przy pierwszym dziecku poszlam do pracy gdy skonczylo 1,5 roku, przy drugim 2 lata, a teraz mam iść po 3,5 miesiacach????
Zdecydowalam szukać pracy na wieczory, może jeszcze polde na 3 miesiace na bezrobotny. Zobaczymy.
Marzyłaby mi się praca w domu, np rękodzieło, ale jeszcze musialabym znaleźć zbyt na swoje wyroby....
co jeszcze można stosować aby uniknąć odpazen prócz wietrzenia pupy (czy to.w.ogóle przy niemowlaku możliwe ?) oraz częste zmiany pampka ?
Nie wiem czy to możliwe, bo to chyba zależy od wrażliwości skóry dziecka. Moja Olivia np jeszcze nie miala odparzonej pupy choć używam pampersów jakie tylko wpadną mi w ręce, podobnie z husteczkami i nie smaruję pupki po każdej zmianie pieluszki...
mnie kraamzrogowa tez powiedziała zeby kąpać co 2 dni nawet jak co 3 to nic nie szkodzi.... no my kąpiemy co 2 dni
Ja tez tu w NL spotkalam się z opinią ze lepiej dziecko nie kąpać codziennie, ale... jakoś sobie tego nie wyobrażam....
Dziecko się poci, ulewa mu się, robi kupkę itp...
Owszem, są dni, kiedy nie kąpię małej, ale dzieje sie to sporadycznie - gdy np cały dzien marudzi i pod wieczor dopiero udaje jej się porządnie zasnąć tak kolo 19.00-20.00 i spi do 21.00 lub dluzej. Wtedy jej nie budzę...
Wczoraj byl jeden z takich dni... Niemal caly dzien na rękach... Dobrze że mąż był to ja troche odpoczęlam...