reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

reklama
Hej mamuśki, mam takie pytanko do was... do kiedy właściwie bierze się kwas foliowy?
I wie może któraś jak to jest z farbowaniem włosów? Bo w ulotkach, które dostałam od położnaj niby pisze że farba nie szkodzi... moje włosy już się proszą o farbowanie (przypominam już strach na wróble) ale troche mam stracha...
Pozdrawiam!

Kochana ja mialam w szkole babeczke z chemii, ktora zawsze nam mowila o szkodliwosci farbowania wlosow farbami z amoniakiem (mowila ze farba wnika w naczynia krwionosne na glowie i tak przedostaje sie do krwioobiegu) ja tam nie wiem, nie mam az takiej wiedzy czy takie stezenie moze faktycznie zrobic krzywde. Mimo, ze teraz poglad o szkodliwosci farb do wlosow w ciazy wyszedl z mody, to zawsze mialam na uwadze jej slowa, bo tak nam wbila do glowy :D Ja farbowalam wloski dwa razy w tej ciazy. Raz Lorealem bez amoniaku, a potem farba z obnizona wartoscia amoniaku jakas skandynawska. Ciezko powiedziec, ale teraz jest duzy wybor farb, wiec jesli chcesz byc nieco ostrozniejsza to chwyc za Loreala albo inna bez amoniaku, co dobre rowniez dla kondycji wlosow:tak: niby po farbowaniu kazda farba wygladaja dobrze, ale efekty przesuszenia widac po paru myciach.

A kwas foliowy mowi sie , ze potrzebny niby do 8-ego tygodnia kiedy rozwija sie kregoslup dziecka, aby zmniejszyc ryzyko open ruggetje- rozszczepu kregoslupa, ale ja mam razem kwas z innymi witaminami dla ciezarnej wiec nie zaprzestalam brania, akurat nie spozywam dostatecznie duzo warzyw , ktore zawieraja kwas foliowy, wiec napewno mi nie zaszkodzi.

Mamo Kasiu jeju ale ty masz fajne te potworki, tutaj gryza szczebelka, ciagna za kabel , szaleja po lozku, az niemoge sie doczekac mojego synka kiedy mi bedzie tez rozrabial :D no i ladne zdjecie z tatusiem :)

Ja juz sama w domu, maz poszedl na nocke, dalismy rade dzis ze sprzataniem, nawet piekarnik czysty, wentylatory w suficie w kuchni, lazienka, pranie, ogrod, teraz tylko zostanie mi na dniach torba do dopakowania.

Jakis fajny film leci dzis ?

AnnaJ ja wiem że jeszcze przed ale chodziło mi do kiedy (; A swoją drogą nie wiedziałam nawet że są farby bez amoniaku, będę musiała poszukać :)
Madziulka dzięki za radę, faktycznie chyba kupię sobie zestaw witamin, bo narazie sam kwas biorę (;
Ayni też właśnie słyszałam że tak jakoś do 8-11 tygodnia a zapomniałam położnej zapytać (tak jak i połowy innych wszystkich rzeczy z wrażenia oO Następnym razem sobie je wszystkie zapisze).
No ale z tą farbą to nieźle oO ja osobiście zawsze syossa używam nie wiem jak tam z amoniakiem (znaczy jest ale nie wiem jak dużo...) mam swój odcień i ta farba tak nie szkodzi moim włosom no ale w sumie lepiej dmuchać na zimne... O a widzę że u Ciebie coraz bliżej dzień zero (;

Ja właśnie masterchefa polską edycję oglądam (tzn już się kończy )

Ayni banda łobuzów ,czasem niewiem czy je rozdzielać,pomagać im czy robić zdjęcia i śmiać się z nich :-D
Najlepsze są jak jedna drugiej wyciąga smoka z buzi i wsadza do swojej:-D Z butelkami to już wyższa szkoła jazdy ale też już potrafią!:-D
No i w końcu sprawiłam sobie suwaczek a tatuś lepiej wychodzi na zdjęciach ;-) a ja mam ładne plecy :rolleyes:

Wczoraj był Mam Talent,niewiem czy widziałyście koleś który układał kostkę rubika z zasłoniętymi oczami.MISTRZ!!!
znalalam link
Mam Talent Sezon 5 odc.1 cz.III - YouTube

No mam talent fajny byl, tez mi sie ten z kostka podobal jak to ulozyl szybciutko, ja bym chyba z 10 lat siedziala nad tym :-D i Chylinska inny kolor wlosow, ladnie jej i ponoc znowu w ciazy jest:tak: sluzy jej:tak:

No bo przewaznie tak jest, ze jak sie do czegos przyzwyczaimy to wydaje sie nam to lepsze :tak: mi sie podoba i tak i tak. a jak sobie wspomne jak ona kiedys wygladala :-D dobrze ze sie zmienila hihi

ogolnie dobrze, ze sie juz ten wrzesien zaczal, bo nic w tv nie bylo, teraz przynajniej mozna troche poogladac siedzac w domu:tak:

reklama
hej,Agss ja farbowalam po ukonczeniu 12tyg.-podobno bezpieczniej... a farbowalam w ciazy chyba z 5razy i uzywalam Loreal casting bez amoniaku i uzywam do tej pory-polecam. kwas foliowy mozna brac caly czas nie tylko w ciazy bo organizm potrzebuje go m.in do wchlaniania zelaza. ja przed ciaza dostalam od gin. extra dawke na recepte i bralam przez pierwsze trzy mies. a pozniej juz normalna dawke w suplemencie dla ciezarnych. AYNI Ty jeszcze na biezaco w "tym"temacie??? oj szczesciarz z tego.Twojego meza;)

Do góry