Mysle ze z rana i to najlepiej zaraz po samym otwarciu, wtedy nie ma jeszcze ludzi za duzo.. potem dopiero zaczyna sie mlyn, choc ja jak bylam i wyrobic i odebrac po poludniu paszport dla Tomka to poszlam bez kolejki bo.... jej nie bylo tam sa 2 okienka i w tym pierwszym przewaznie jest druk.
reklama
Ja chce wyrobic ten roczny paszport ze spoedem zeby w ten sam dzien jeszcze odebrac i nie jezdzic.
Wlasnie przeliczylam, ze gdyby brac ten 5-letni to by nas niezle skasowali bo :
-wymagana transkrypcja aktu malzenstwa 48 EUR
-wymagana transkrypcja aktu urodzenia dziecka 48 EUR
-PESEL (Nie wiem ile?)
- Zmiana nazwiska (mojego w paszporcie, bo chce) w trybie administracyjnym 60 EUR
-Wniosek o wydanie nowego paszportu z powodu zmiany nazwiska 82 EUR
- oplata paszportowa dla dziecka 39 EUR
o jeeeeb i jeszcze jezdzenie tam i spowrotem, wiec chyba sobie zrobie jakos na wiosne wakacje w Polsce (odpowiednio dlugie na polskich urzednikow, nie jak ostatnio ) i tam to pozalatwiam bo z torbami bym poszla w konsulacie.
zastanawiam sie czy rano korki na drodze beda, bo w sumie rano wszyscy do pracy jada a te okolice Dordrecht- Haga to tez pewnie mlyn..
Wlasnie przeliczylam, ze gdyby brac ten 5-letni to by nas niezle skasowali bo :
-wymagana transkrypcja aktu malzenstwa 48 EUR
-wymagana transkrypcja aktu urodzenia dziecka 48 EUR
-PESEL (Nie wiem ile?)
- Zmiana nazwiska (mojego w paszporcie, bo chce) w trybie administracyjnym 60 EUR
-Wniosek o wydanie nowego paszportu z powodu zmiany nazwiska 82 EUR
- oplata paszportowa dla dziecka 39 EUR
o jeeeeb i jeszcze jezdzenie tam i spowrotem, wiec chyba sobie zrobie jakos na wiosne wakacje w Polsce (odpowiednio dlugie na polskich urzednikow, nie jak ostatnio ) i tam to pozalatwiam bo z torbami bym poszla w konsulacie.
zastanawiam sie czy rano korki na drodze beda, bo w sumie rano wszyscy do pracy jada a te okolice Dordrecht- Haga to tez pewnie mlyn..
Alexja
Moeder <3
Dziewczyny ja szukam sekretarki oraz pomocy domowej.. najlepiej od przyszlego tygodnia czyli od 7 stycznia, ale moze byc pozniej. warunki i placa w prywatnej wiadomosci. moze jesli nie ktoras z was to moze macie jakies znajome, ktore szukaja pracy i sa warte polecenia? Nie mam czasu na ogloszenia i selekcje, dlatego szukam kogos droga pantoflowa, bo tak chyba najlatwiej i najbezpieczniej? :-) w razie czego dzieki za informacje dziewczyny.
jesli chodzi o sekretarke to praca 2 tygodnie w miesiacu + dyspozycyjnosc i wtedy ewemtualna praca w domu
jesli chodzi o pomoc w domu to 20 godzin tygodniowo.
jesli chodzi o sekretarke to praca 2 tygodnie w miesiacu + dyspozycyjnosc i wtedy ewemtualna praca w domu
jesli chodzi o pomoc w domu to 20 godzin tygodniowo.
Ostatnia edycja:
Uff ja to dzis na telefonach wisze, najpierw dzwonilam po advies do CB a potem do ambasady. Kotek sie znalazl , przyszedl dzis pawsinoga jedna, a zarl, jakby jedzenia z miesiac nie widzial, wiec moze faktycznie sie gdzies zaszyl na okres fajerwerkow.
Hadziu mozna odebrac w ten sam dzien paszport za dodatkowa oplata ja do Hagi mam dosc daleko wiec zdecydowanie na reke jest nam doplacic za spoed niz jezdzic 2 razy.
Hadziu mozna odebrac w ten sam dzien paszport za dodatkowa oplata ja do Hagi mam dosc daleko wiec zdecydowanie na reke jest nam doplacic za spoed niz jezdzic 2 razy.
Madziula85
Rodzina w komplecie :)
no nie powiem, przerąbne mają Ci co musza pół Holandii przemierzyć do ambasady albo w najgorszym przypadku z drugiego końca.... a jeszcze jak taki ktoś usłyszy w okienku ze cos musi miec albo cos to szał...
Agss
Fanka BB :)
Wiem że w niemieckiej roczny napewno wystawiają na miejscu (; W Polskiej też musiałam dwa tygodnie czekać...
No ale liczą sobie nie powiem...
Alexja powodzenia w szukaniu
No ale liczą sobie nie powiem...
Alexja powodzenia w szukaniu
Madziula85
Rodzina w komplecie :)
tak jak i w polskich sklepach liczą sobie... kaszka za 3.50 , z polski mam 6 kaszek za 10 e szał!!! troszkie przeginaja co niektorzyz tymi cenami.. albo sloiczek z hippa za 1.50 to przeciez olvarity sa po 0.85 e to nie wiem kto to kupuje
reklama
Ja myslalam czy nie zamawiac u naszych holendrow co prowadza polski sklep , ale boje sie , co mi tam przywioza , jeszcze cos przekreca i nie wiadomo ile sobie policza ? Poczekam sobie.
HiPP w Polsce tez do najtanszych nie nalezy, ej wiecie co jakies obiadki z Hippa to prawie 10.00 zl za sloiczek
Agss bo wiesz Polska a Niemcy to jest roznica kilku epok conajmniej, jakby nadal Polska byla za zelazna kurtyna dobrze, ze chociaz website i mozna sie dodzwonic pod numer tel i sie czegos dowiedziec.
Ambasada Tunezji w NL nie ma swojej strony internetwej tylko sam tel ale oni mi niepotrzebni, Adamowi jeden paszport wystarczy, bo po co drugi w szafie trzymac i tak tyle pozytku z niego co nic.
Mam szalony pomysl - pomyc okna !
HiPP w Polsce tez do najtanszych nie nalezy, ej wiecie co jakies obiadki z Hippa to prawie 10.00 zl za sloiczek
Agss bo wiesz Polska a Niemcy to jest roznica kilku epok conajmniej, jakby nadal Polska byla za zelazna kurtyna dobrze, ze chociaz website i mozna sie dodzwonic pod numer tel i sie czegos dowiedziec.
Ambasada Tunezji w NL nie ma swojej strony internetwej tylko sam tel ale oni mi niepotrzebni, Adamowi jeden paszport wystarczy, bo po co drugi w szafie trzymac i tak tyle pozytku z niego co nic.
Mam szalony pomysl - pomyc okna !
Podziel się: