reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

Mysle ze z rana i to najlepiej zaraz po samym otwarciu, wtedy nie ma jeszcze ludzi za duzo.. potem dopiero zaczyna sie mlyn, choc ja jak bylam i wyrobic i odebrac po poludniu paszport dla Tomka to poszlam bez kolejki bo.... jej nie bylo :-D tam sa 2 okienka i w tym pierwszym przewaznie jest druk.

reklama
Ja chce wyrobic ten roczny paszport ze spoedem zeby w ten sam dzien jeszcze odebrac i nie jezdzic.

Wlasnie przeliczylam, ze gdyby brac ten 5-letni to by nas niezle skasowali bo :

-wymagana transkrypcja aktu malzenstwa 48 EUR
-wymagana transkrypcja aktu urodzenia dziecka 48 EUR
-PESEL (Nie wiem ile?)
- Zmiana nazwiska (mojego w paszporcie, bo chce) w trybie administracyjnym 60 EUR
-Wniosek o wydanie nowego paszportu z powodu zmiany nazwiska 82 EUR
- oplata paszportowa dla dziecka 39 EUR

o jeeeeb i jeszcze jezdzenie tam i spowrotem, wiec chyba sobie zrobie jakos na wiosne wakacje w Polsce (odpowiednio dlugie na polskich urzednikow, nie jak ostatnio :wściekła/y:) i tam to pozalatwiam bo z torbami bym poszla w konsulacie.

zastanawiam sie czy rano korki na drodze beda, bo w sumie rano wszyscy do pracy jada a te okolice Dordrecht- Haga to tez pewnie mlyn..

A to mozna w ten sam dzien roczny paszport odebrac:confused: ja odbieralam po 2 tygodniach.. i wszystkie forumowiczki z tego co pamietam tez:confused:

Dziewczyny ja szukam sekretarki oraz pomocy domowej.. najlepiej od przyszlego tygodnia czyli od 7 stycznia, ale moze byc pozniej. warunki i placa w prywatnej wiadomosci. moze jesli nie ktoras z was to moze macie jakies znajome, ktore szukaja pracy i sa warte polecenia? Nie mam czasu na ogloszenia i selekcje, dlatego szukam kogos droga pantoflowa, bo tak chyba najlatwiej i najbezpieczniej? :-) w razie czego dzieki za informacje dziewczyny.

jesli chodzi o sekretarke to praca 2 tygodnie w miesiacu + dyspozycyjnosc i wtedy ewemtualna praca w domu
jesli chodzi o pomoc w domu to 20 godzin tygodniowo.

Ostatnia edycja:
Uff ja to dzis na telefonach wisze, najpierw dzwonilam po advies do CB a potem do ambasady. Kotek sie znalazl , przyszedl dzis pawsinoga jedna, a zarl, jakby jedzenia z miesiac nie widzial, wiec moze faktycznie sie gdzies zaszyl na okres fajerwerkow.

Hadziu mozna odebrac w ten sam dzien paszport za dodatkowa oplata :tak: ja do Hagi mam dosc daleko wiec zdecydowanie na reke jest nam doplacic za spoed niz jezdzic 2 razy.

no nie powiem, przerąbne mają Ci co musza pół Holandii przemierzyć do ambasady albo w najgorszym przypadku z drugiego końca.... a jeszcze jak taki ktoś usłyszy w okienku ze cos musi miec albo cos to szał...

tak jak i w polskich sklepach liczą sobie... kaszka za 3.50 , z polski mam 6 kaszek za 10 e szał!!! troszkie przeginaja co niektorzyz tymi cenami.. albo sloiczek z hippa za 1.50 to przeciez olvarity sa po 0.85 e to nie wiem kto to kupuje

reklama
Ja myslalam czy nie zamawiac u naszych holendrow co prowadza polski sklep , ale boje sie , co mi tam przywioza , jeszcze cos przekreca i nie wiadomo ile sobie policza ? Poczekam sobie.

HiPP w Polsce tez do najtanszych nie nalezy, ej wiecie co jakies obiadki z Hippa to prawie 10.00 zl za sloiczek :szok:

Agss bo wiesz Polska a Niemcy to jest roznica kilku epok conajmniej, jakby nadal Polska byla za zelazna kurtyna :-D dobrze, ze chociaz website i mozna sie dodzwonic pod numer tel i sie czegos dowiedziec.
Ambasada Tunezji w NL nie ma swojej strony internetwej tylko sam tel :sorry2: ale oni mi niepotrzebni, Adamowi jeden paszport wystarczy, bo po co drugi w szafie trzymac i tak tyle pozytku z niego co nic.

Mam szalony pomysl - pomyc okna !

Do góry