reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

A ja mam i chrzestna i chrzestnego tu, ale ksiadz cos nie teges jest :dry: no i nie wiemy co robic, tez bym chciala ochrzcic jak najszybciej, chyba zdecydujemy sie na chrzest w nl kosciele tak jak anp.

reklama
Iskierka ja wiem ze bylo by tak najlepiej, bede namawiac mojego zeby pogdal z mama bo ja tego nie zrobie nie mam odwagi;/
No u mnie tez z tym jezykiem to roznie bo holenderski to slaby:no: angielski juz lepiej, ciagle powtarzam sobie slowka zwiazane z porodem itp. ale boje sie wlasnie ze moge miec blokade bo niewiem jaki bedzie bol i czy dam rade go przebolec...:zawstydzona/y:
Co do chrzesnych to my mamy problem bo chcemy dziecko tutaj ochrzcic ale nie mamy chrzesnej, zas w polsce znajdzie sie chrzesna ale chrzesny nie da rady w tym roku byc w pl i tak zle i tak nie dobrze...:baffled: a nie chce chrzcic dziecka powyzej pol roku bo mi sie to nie podoba jak juz jest takie wielkie...
Kochana, nie stresuj się - przeczytaj; Zwiastuny porodu - BabyBoom
Ja będę chrzcić tutaj, w polskiej parafii, konkretnie w Rotterdamie. W grudniu już zakomunikowałam mojemu bratu ze idzie za chrzestnego a do kuzynki dzwonilam w styczniu - odpowiednio wcześnie, by sobie wolne zalatwili - nie ma zlituj:-D:-D
Nawet już termin ustalilam z księdzem - sobota 18 sierpień:-D
Ja to jestem starej daty i uważam, że dziecko musi być ochrzczone jaknajszybciej po narodzinach. Nie wyobrażam sobie wyprawy do PL z nieochrzczonym dzieckiem... Może to śmieszne, ale tak mam i już. Choć z drugiej strony to nie jestem zbytnio religijna, nie chodze regularnie do kościoła i mam trochę inne przekonanai niż kler (antykoncepcja, seks przed ślubem i takie tam) :-D:-D:-D

A ja mam i chrzestna i chrzestnego tu, ale ksiadz cos nie teges jest :dry: no i nie wiemy co robic, tez bym chciala ochrzcic jak najszybciej, chyba zdecydujemy sie na chrzest w nl kosciele tak jak anp.
Ksiądz nie teges bo ślubu jeszcze nie macie? Spróbuj jakoś od serca z nim pogadać. Użyj argumentu, że Jezus kochał wszystkie dzieci i powiedział do apostołów:
"Pozwólcie dzieciom przychodzić do mnie, nie zabraniajcie im, bo do takich należy królestwo Boże."
Zapytaj, czy nadal odmówi dziecku sakramentu chrztu i czy w takim razie weźnie twoje nieochrzczone dziecko na swoje sumienie:-D

Z chrztem tutaj nie mamy problemu bo juz sie dowiadywalam:) tylko ta chrzesna mnie boli;/ ale bede myslec o kims innym bo w pl w naszych parafiach ksiadz nam nie ochrzci bo nie mamy slubu i koniec;/
Tutaj tez mamy polska parafie ale ksiadz tez nie ochrzci bez slubu... dziwne to dla mnie ale skoro maja takie podejscie to ich sprawa, kloic sie z nimi nie zamierzam, pojde tam gdzie ksiadz nie robi problemów:) wiec hholenderska parafia i juz:)

Senilla a jak tam do was dolaczyc?:) bo juz nie dlugo bede miala kogo pokazywac:D

Ostatnia edycja:
Thehague mam tak samo jak ty:D i jestem zdania , ze jak nie to nie, pojde do inneo i tez bedzie:)
Wkoncu mi ktos ochrzci dziecko przecierz ono nie jest winne ze my slubu nie mamy...

reklama
dokladnie, co dziecko winne? :baffled:
powiem ksiedzu ze mnie nie stac na slub, jak nam da za darmoszke, to mozemy brac LOL hahaha:-D chyba sni :-p

Do góry