reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

Hmmm u mnie zawsze jakis sklep otwarty...
Kiedy idziesz po ta oxy ???

ASTRID i nawet nie wiesz jak ja Ci zazdroszcze!
Jak Majeczka???
Zgralyscie sie juz??
My w sumie praktycznie od początku jesteśmy zgrane :-D. Grzeczna z niej dziewuszka. Teraz leży i wcina smoka i się PACZY. Muszę ja jednak jeszcze ponosić, bo się najadła i za słabo odbekła.

reklama
mgd to znaczy ze po bednadetce nasza trójca :) denerwuje sie ;) czuje ze ty z nas trzech pojdziesz pierwsza , a my z karola może równo :)

Tiaaaaa, a ja sie nie zdziwie jak bede ostatnia :D
Moja corka to odwrotek ;) (to po tatusiu).
Juz sie naczytalam historii jak to dzieci sie na swiat rwaly,a potem wyjsc nie chcialy ;)

Ide na loempie. Ktos chce??? :D

Dziewczyny ja mam dzis jakiegos niebywalego powera. Najpierw nas naszlo na wieszanie firanek, bo mielismy nowe pokupowane a nie bylo kiedy powiesic, wiec posciagalismy wszystko a potem memek pozawieszal (pode mna ten szklany stol chyba by sie zarwal :zawstydzona/y:) potem obskoczylam lodowke od srodka i na zewnatrz, meble kuchenne, niestety sa biale, w zyciu bym sama sobie bialych nie kupila :/ potem pajeczyny posciagalam. Kanapa stara wyniesiona, poodkurzane. Normalne smigam jak nigdy. Nie wiem skad mnie naszla taka chec. Moze burza mnie tak naladowala. Za to kot dostal kota i siedzial pod stolem jak trusia.

AYni teraz doczytałam ze do IND to dopiero po 5 latach stałego pobytu w NL mozesz ubiegać sie o tzw verblijfsdocument ;)
Madzia mi taki dokument nie jest potrzebny, bo po co?

Pytalam jedynie czy trzeba sie zarejestrowac w IND bo na ich stronie jest napisane ze trzeba jesli zaklada sie , ze bedzie sie przebywac w NL dluzej niz 3 miesiace. Ja natomiast tego nigdy nie robilam, babka z gminy mowi, ze nie jest pewna, bo w koncu unia itd. Wiec na tym polegalo moje pytanie. Moj maz ma verblijfvergunning on ponad 3 lat juz i w sumie od poczatku kiedy tu jest i wszystkie formalnosci zalatwia na tym dokumencie, tak jak holenderskie ID. Jego tunezyjski paszport lezy w szafie i potrzebny byl tylko do formalnosci w gemeente. Nam europejczykom natomiast verblijfvergunning nie jest potrzebne, bo mamy normalne prawo do pobytu na terenie calej unii i nasze dokumenty typu paszport i dowod osobisty powinny byc tutaj normalnie respektowane.
A ze w praktyce komus sie czasem nie podoba polskie ID to juz moim zdaniem dyskryminacja, ale ma to swoje korzenie i powody. Jakie, chyba kazdy wie ;) Iskierka co zrobisz, jak nic nie zrobisz... :/

u was tez grzmi ? Ale fajowo ! Lubie burze!

Astrid fajnie masz z malusia :) jeju az pewnie czas inaczej leci niz jak w ciazy, co ?

Pytalam jedynie czy trzeba sie zarejestrowac w IND bo na ich stronie jest napisane ze trzeba jesli zaklada sie , ze bedzie sie przebywac w NL dluzej niz 3 miesiace.

Ayni a jakim cudem po 3 miesiacach jak mozna sie ubiegac dopiero po 5 latach...... nie czaje....

MADZIU "Vergunning voor verblijf" en "verblijfsvergunning" to nie to samo;)

To pierwsze to wlasnie rejestracja(ktora nam nie jest juz potrzebna,bo w momencie meldunku w gminie oni to zalatwiaja) ,
A to drugie to ten dokument, co Ayni maz ma. O ten mozna sie starac po 5 latach,a jesli ma sie meza/partnera holendra to po 3

Te naklejki byly kiedys. Teraz juz ich nie stosuja. Gmina Cie rejestruje i tyle.
A verblijfsvergunning wyglada jak dowod :) plastikowy.

AYNI dalas czadu :) ja po wczirajszych lajzach ledwo nogami przebieram.
Doczlapalam sie do chinczyka i mialam dosc :D

Ide obiaddo robic.

reklama
Madziula on dostal od razu nie po 3 miesiacach, bo przyjechal z Belgii i tam mial juz cos takiego. To zwykle ID ze zdjeciem i tam jest napisane czy to jest pobyt na okreslony czas czy nieokreslony oraz jaki pakiet praw posiadaczowi karty przysluguje (prawo do zasilku, pozwolenie na prace w jednym sektorze, lub we wszystkich) . Zadnych cudow tam nie ma ;) moze europejczycy moga sie starac po 5 latach ? Kazdy obcokrajowiec spoza EU musi posiadac pozwolenie na pobyt,inaczej moze zostac deportowany.

Generalnie nie wiem po co obywatelowi unii taki dokument, jezeli faktycznie jest mozliwosc otrzymania tego kawalka plastiku to w zupelnosci wystarcza do legitymowania sie i kupowania np abonamentow czy tego typu spraw, ale generalnie nam to chyba nie potrzebne, skoro mamy polskie paszporty i wszystko mozemy przeciez zalatwiac jak holendrzy, mamy prawo do zasilkow..

MGD jezeli jest tak jak mowisz, ze takie zasady obowiazywaly kiedys to ja tam sie nie bede rejestrowac, szkoda czasu i kasy na podroz. Ja tez kiedys mialam pozwolenie na prace, ale w formie papierowej wydawane bezposrednio pod pracodawce u ktorego mialam pracowac ale do IND mnie nigdy nie wysylali. To pozwolenie bylo wystawiane przez CWI. A potem to juz holendrzy zezwolili polakom swobodnie pracowac w nl. pamietam ten moment :D ale byla inwazja hahaha

Ostatnia edycja:
Do góry