reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

Doris spóźnione życzenia (;

A my po szpitalu. Dobra wieść jest taka że nie musimy tam już wracać.
Zła że Mała ma egzemę i dostała hydrokortyzon.
Poza tym lekarka powiedziała że za szybko rośnie (5930g i 59,5 cm) taaa i co mam jej na to poradzić? Przecież diety dziecku nie zrobię -.-"

reklama
madi a dzis ziemniaczki i kotlecik i gotowana marcheweczka, oczywiscie dlamalej kotlet bez panierki

agss ja pamietam jak poszlam z mala do cb i tez mi powiedzieli ze za duzo przybrala na wadze i ze mam jedzenie ograniczac, normalnie wysmialam babke, ale fajnie ze do szpitala juz nie musicie chodzic. A co egzemy to kasia zawsze moze poradzic, jak cos, przeciez to nasz spec:-)

A moje bobo jeszcze spi od 14 i musze ja budzic bo na noc nie pojdzie spac a i juz budyn na nia czeka do jedzonka.

Ach w taka pogode nic mi sie nie chce.

Zrdowka dla chorych babeczek:-)

Ayni masz moze jakis fajny przepis na kus kus, bo zakupilam i nie wiem co z tym zrobic???

Madi, nedza to mało powiedziane... chyba lato już nie przyjdzie... :/

Agss super ze nie musicie tam wracac :)
Mój tez w pewnym momencie za dużo wayl a teraz mało co przybiera bo wszędzie go pelno :D unormuje się jeszcze trochę :*

Doris najlepsze życzenia dla Nadusi, dopiero co pół roczku miala a teraz już roczek!

Berniaku a Alexio już chodzi? Bo zastanawiam się ile dzieci uczą się chodzić. Tzn wiem ze to indywidualna sprawa :D

Ewelinka ale u Ciebie pyszności. Za mną chodzi też marcheweczka. Ja dziś torcika upieklam dla męża mojego. Niech tęskni chociaż za wypiekami .
A co do kuskusu to ja robię zawsze kuskus i podaje z mieskiem lub warzywami i zalewam go sosem czerwonym. A robimy różne wariacje ale np z kurczakiem Ci podam dla przykładu.

Podsmazam pokrojona cebulke w garnku na oliwie z oliwek, jak się zacznie robić fajna wrzucam kurczaka np udka albo skrzydełka, bądź inne mięso do garnka z ta cebulka i troszkę podsmazam. Potem dodaje 1 średnia puszkę koncenteatu pomidorowego żeby się wymieszal z mieskiem i cebulką a potem zalewam wodą z czajnka (gorąca) i wrzucam warzywa : marchewka w słupki, ziemniaczki w ćwiartki, brokuły, kalafior w rozyczkach co tam mam w domu, koniecznie groszek zielony. Z przypraw 1 łyżka papryki czerwonej, 1.5 łyżki ras el hanout (mieszanka curry, kolendry itd) , 1 lyzeczka soli, pieprz. Gotuje ok 40 min. Wychodzi mięso i warzywa w sosie pomidorowym i ten sos gorący przelwam go gotowego kuskusu który pecznieje i chlonie ten sos. Na to klade warzywa i mięsko. Wg mnie sam biały kuskus jest bez smaku.

Załączniki

• 20130529_154401.jpg
    20130529_154401.jpg
    36,1 KB · Wyświetleń: 35
  • 2013-05-29-22-21-59.jpg
    2013-05-29-22-21-59.jpg
    37,8 KB · Wyświetleń: 36
hejka

kawusia wypita, dziecko w szkole drugie do kolezanki idzie a ja do pracy

ayni a gdzie zakupie ras el hanout??? O jakie pysznosci ty tu pokazujesz. A ten kuskus gotuje wczesniej czy tylko go zalewam tym sosikiem i on sam dojdzie????

Ach dziewczynki nie moge sie ostatnio wyspac, wieczorem usypiam na kanapie i zawsze ok 2-3 przenosz sie do lozka, czyzbym sie starzala???:-)

A co tam u reszty??? Halo halo????

Witam po ciężkiej nocy. Mała zaraziła sie katarem i płakała w nocy. Mi też jeszcze nie przeszło i teraz obie chorujemy.
Od rana jestem w stresie czy w szkole u Karola będzie dziś dobrze. Widze, ze w domu jest zmiana i mam nadzieje, że w szkole też będzie poprawa.
Dziś wieczór ruszamy na sklepy, bo w sobote jest dzień dziecka i planujemy kupic dzieciakom jakies prezenty, a oprócz tego spędzić z nimi jakoś fajnie całą sobote. No i w piątek w szkole są urodziny pani i tez trzeba kupic jej jakis upominek. No i dzis dowiedziałam sie o jeszcze jednych urodzinach Karola koleżanki które sa za tydzień w piątek i też trzeba kupić prezent. Nie wiem jak dam rade łazić po sklepach, bo odkąd sie obudziłam czuje brak sił i juz padam.....a cały dzień przede mną.
Za 3 tygodnie są moje urodziny i ciekawa jestem co mój Ł wymyśli. W tamtym roku nie obchodziłam urodzin, bo byłam w 8 miesiącu i nie miałam ani siły ani ochoty na świętowanie. Najlepszym prezentem dla mnie byłby fajnie wspólnie spędzony czas, nie żadne imprezy.
Nie jadłam jeszcze śniadania, bo zapchałam zołądek kawą i jakos nie mam chęci na żarcie........

ayni ale pyszności pichcisz. Smaka robisz!

ewelinka miłego dnia w pracy.

berni jak tam postępy Alexa w chodzeniu?

marzenka kochana czemu się chowasz? Jak tam u Ciebie?

Własnie wyszło u mnie słońce. Ciekawe na jak długo.......

Dobry. Dziewczyny zmotywujcie mnie. Musze się zabrać za pranie, prasowanie, pakowanie a najchętniej poszla bym spać. .. :confused:

Ewelinka ras el hanout my kupujemy w sklepie marokanskim, w jakimkolwiek "arabowie" powinnaś dostać bo, Turcy tego raczej nie mają. Wygląda to tak http://www.gekruid.nl/ras-el-hanout.html ale przez internet nie oplaca sie kupować bo to bardzo tanie a przesyłka kosztuje. Jeśli chodzisz na targ i trafisz na stoisko gdzie są same przyprawy to tam też pewnie będą mieli.

Adam znów od paru dni się przebudza nerwowo w nocy, gdy go biorę na ręce to bije mnie po twarzy albo dotyka moich zębów. Także następne ząbki w drodze. kiedy ja się wyspie...

Madi ja nie mogę. Niedługo to jeszcze prezent dla woznego czy dyrektora.

Spaaaaaac. No nic laski trzeba dupke zebrać i wziąć się za robotę. Samo się nie wypierze.
Ps. Ludzie z marktplaats mnie rozwalaja...

ayni no ja też nie moge.....dla mnie to przesada, ale cóż zrobić. Wszystkie mamusie kupują prezenciki dla pani i dumnie patrzą jak ich doskonałe dzieci jej te prezenty wręczają......Ja w zeszłym roku kupiłam merci i kartke urodzinową i w tym roku tez tak zrobie, bo po co mam kupować jakieś drogie prezenty....niektóre matki holenderskie to kupują im jakies kwiaty doniczkowe albo ozdoby do domu......nie wiem po co, chyba, żeby sie pokazać. Ayni motywuje Cie:) bierz sie za robote!:) Ja tez sie moze zmotywuje i wykrzesam resztki sił na porządki....

A i jeszcze zapomniałam o urodzinach szwagra na które pójdziemy i tez nie wypada pójść z pustymi rękami......eeehhhhhhh.

Hej :D

Ayni jakie pyszności :D
Mój Alex tez budzi się w nocy, kolo 3, godzine pogada i zasypia... nie wiem czemu się tak wybudza...

Madi to masz trochę wydatków :) ja zastanawiam się co kupic małemu na roczek, pomyslow brak...

Co do chodzenia to jeszcze nie smiga sam, ale potrafi chodzic w kolko lawy przez 15 minut, oczywiście się trzymając jedna reka :) puszcza się jak zapomni ze stoi to upada, powoli do przodu :D

Ja mam lenia, goraczka ustapila ale nadal zle się czuje...

reklama
Witam. Wczorajszy dzień minoł pod kocem z młodym. Poszaleliśmy i 3 h z dnia uciekły, no ale dziś już trzeba wziąć sie do roboty. Dziś bez konkretnych planów...co sie zrobi to będzie zrobione. Jakoś tak nudno znów się zrobiło patrząc za okno, motywacja spadła do zera. Jak takie ma być lato to sie zastrzelę. Ruszam tyłek i idę się ogarnąć.A co do prezentów to młody na dzień dziecka dostał garaż z Fisher Price. Mój mąż też ma urodziny za 2 tygodnie a w mojej głowie pomysłów na prezent brak...

Do góry