reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

>>>>>Pogadajmy sobie -o wszytkim i o niczym<<<<<

nimfii mam nadzieje że się ułoży wszystko chociaż mógłby częsciej przez skyp z dzieciakami pogadać:confused: ale niektórzy faceci niestety tak mają

ja weszłam dzisiaj na forum bo mojej dziś wypadł pierwszy mleczny ząbek :szok: :szok: i tak sobie przeglądam internet bo kurcze wydaje mi się że to za szybko :szok:

dolna prawa jedynka Nie wiem czy rano ma normalnie myć ząbki ? :baffled: Czy dać jej jutro spokój bo ona nawet problem miała żeby zasnąć eh...

reklama
mary nie za szybko chyba... u mojej Ali wypadły dwie dolne jedynki z miesiący czy nawet 2 miesiace temu a na ich miejscu od razu były oba stałe zeby wiec nie było w ogóle takiego czasu by chodziła szczerbata. Zęby stałe rosły w tym samym czasie co były zęby mleczne, Teraz ma już sliczne 2 białe stałe zabki :) Mojej Ali bardzo szybko wyszły mleczaki pierwsze 2 miała w wieku 3 miesiecy, dokladnie 3 miesiace I 10 dni wiec I stałe zeby szybko jej wychodzą... tak mi sie wydaje ale powiem Ci, ze nie masz sie czym martwic bo Zosia nie jest w tym odosobniona :)

Nie ma się czym martwic ?;-):-) wiesz, w szoku byłam bo nic nie mówiła,że coś sie dzieje po południu dopiero wystraszona przyszła i powiedziała że ząbek się rusza a wieczorem wyleciał.Myślałam że mam jeszcze z rok czasu na atrakcje zębowe :rofl2:

Maćkowi wypadły czw orki a raczej wykruszyly sie :eek: Ma starasznie słabe zeby. Natomiast póki co stalych brak, poza tym że widać już dolne szóstki pod dziąsłami :tak:

Jej! Waszym dzieciom wypadają już zęby???Zosi ani drgnie:)
Nimfii współczuję takiego życia na odległość, szkoda że dzieci mają z ojcem rzadki kontakt. JA z moim już prawie byłym mężem przez pięć lat żyłam na odległość tyle że emocjonalną spowodowaną zaburzeniami autystycznymi, to jest jak powolne umieranie w takiej relacji, miałam ochotę walić głową o ścianę a i tak nic a nic, żadnej cieplejszej emocji bym z niego nie wycisnęła.
Muszę się pochwalić że moja Zosia pokonuje kroki milowe od kiedy chodzi do terapeutycznego przedszkola- liczy w głowie, czyta, sylabizuje wyrazy, pisze...to normalnie uzdolniona ewidentnie po tatusiu:) Ale społecznie wciąż jest dużo do zrobienia:( czasem spędza mi to sen z powiek, myślę sobie, że tak będzie już zawsze, że niektórych jej reakcji ludzie nie zrozumieją, a ona nie zrozumie ich. W domu we trójkę jest tak normalnym dzieckiem, totalnie normalnym, a wystarczy żeby w autobusie ktoś obcy się do niej zwrócił, to odlatuje na własną planetę:(

Gaba zgubiła już dolne dwójki i ma stałe już. Wyrzynają jej się szóstki teraz, dentystka ostatnio zauważyła. Gaba nie narzeka :)

antar chyba nigdy nie miałam kontaktu z autystycznym człowiekiem (nie wiem czy moje określenie jest poprawne), ale kiedyś, całkiem niedawno oglądałam program o dziewczynie w wieku około 18-20 lat i ona właśnie ma autyzm. Nauczyła się emocji takich jak większość ludzi przeżywa, poszukaj w necie sobie na youtube.com jest dostępna historia :) Myślę, że wiesz na temat autyzmu bardzo dużo i wiesz, że Zosia ma szanse na bycie takim człowiekiem jak większość ludzi :)
U nas zęby też nie wypadają, nie rosną nowe i bardzo mnie to cieszy :) czym dłużej mleczaki tym lepiej :) a że nie ma ani jednego ubytku to mogą siedzieć nawet do 18 :D

Zosia nie ma pełno objawowego autyzmy, tylko zaburzenia ze spektrum: na pierwszy rzut oka to normalne, beztroskie dziecko, tylko co i rusz normalne rzeczy przeżywa jako traumę lub odlatuje. Na początku września potrafiła odróżnić u ludzi tylko minkę smutną od wesołej, teraz dokładnie wie co jaka minka oznacza, mnie też się nauczyła, na przykład czasem pyta: mamo czemu się złościsz?Myślę że po czasie zacznie też bardziej ufać obcym ludziom, bo znając ich emocje i przewidując zachowania będzie wiedziałą czego się spodziewać. Z Zonią jest ten problem że ona ma rewelacyjną pamięć i terapeutka często łapie ją na tym że wykuwa pewne rzeczy na blachę na przykład historyjki przyczynowo skutkowe, z czym jest na bakier, wystarczy że ułoży jedną a za rok może ją bez problemu odtworzyć nie rozumiejąc dlaczego właśnie tak. Ostatnio miała trzy obrazki :złamane drzewo, drzewo w całości i burzę. Ułożyła najpierw złamane drzewo, w całości a na końcu burzę. Powiedziała że drzewo było chore i się złamało, przyleciały wróżki machnęły różczką i uleczyły drzewo, a potem wywołały burzę żeby deszczyk je podlał:) Szkoda mi tej mojej Zośki bo widze jak strasznie chciałaby być w grupie, bawić się dziećmi na podwórku ale nie ma pojęcia jak to zrobić, odpowiada na pytania od rzeczy, fantazjuje, wpada w słowotok, albo się wycofuje i zamyka, kładzie i udaje że śpi. Dzieci jej nie rozumieją a ona kompletnie nie rozumie ich. Pomagam jej w nowych znajomościach, mamy na osiedlu kilka trochę straszych dziewczynek któe wręcz opiekją otaczają Zosię, biorą ją za rączkę i mówią jak ma się bawić, ale ona się szybko wyłącza, odlatuje gdzieś i jest jak kukiełka, wszystko się dzieje obok niej:((( Zaczęła jeżdzić na rowerku wreszcie ale jestem przerażona...Zosia pedałuje dumna że sama jeździ ale minie kilka chwil, ona odlatuje, widzi drogę przed sobą ale jej nie "przetwarza" i bum w krzaki albo w budynek, Zosia postrach rowerowy:)

antar echhh ja z mężem emocjonalnie sie oddalam od trzech lat tylko ze on teoretycznie zdrowy jest, choć już czasem miewam podejrzenia o rozwojenie jaźni :O mowi co innego niż robi, co godzine potrafi zmieniac zdanie :O Jakis taki niestabilny jest :O A czy u twojego meza to wykryto na "stare lata"?
A u Zosi jak to wykryto? Tzn bylaś u psychologa czy coś? Ja sie musze chyba zabrac z Kuba na wizyte u psychologa, bo mowi za mało, praktycznie nic jak na 2,5 latka to za malo i czesto mi "ucieka myślami", bawi sie sam ze sobą, rzadziej z nami.... Hmmm juz nie wiem co mysleć, mam mu dac czas do po wakacji, zobaczyc czy cos rozwinie.

no cóż.... nie wiem jak się dogadamy i kiedy.... na razie mąż pracuje w UK, my jestemy tutaj... Był u nas tydzień temu, bylo dość fajnie... życie na odległość jest bez sensu a z drugiej strony mam w toku leczenie laryngologiczne i logopedyczne Macka, on ma jeszcze problemy z wyrazaniem emocji.... nie chce mu teraz tego przerywac i przenosic sie do innego kraju :(

reklama
Cisza....
Wasze dzieciaczki lutowe wybieraja sie już do szkoły we wrzesniu? :)
Maciek będzie mial odroczony rok.

antar wiem co to znaczy.... :( U mlodszego Kuby rozpoznano autyzm pelnoobjawowy we wrzesniu 2014... No i mamy ksztalcenie specjalne...
Maciek ma pewne zachowania ze spectrum ale w bardzo minimalnym stopniu - może nie do końca wszystko rozumuje tak jak powinien, ale jest dobrze :)

Ostatnia edycja:
Do góry