reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Podejście ginekologa

Witam, jestem w 30 tc i na ostatnim wyniku z badania USG jest napisane że mam łożysko przodujące, moja mama kiedy to przeczytała powiedziała mi że przez to będę musiała mieć cesarskie cięcie bo ona przy ciąży ze mną miała to samo, jednak ginekolog prowadzący moją ciążę nic mi na ten temat nie mówił, nawet nie wspomniał że może być taka możliwość. Czy takie zachowanie lekarza jest normalne? Czy może to powinno skłonić mnie do zmiany lekarza prowadzącego ciążę? Dodam jeszcze tylko że to moja pierwsza ciąża.

reklama
Witam, jestem w 30 tc i na ostatnim wyniku z badania USG jest napisane że mam łożysko przodujące, moja mama kiedy to przeczytała powiedziała mi że przez to będę musiała mieć cesarskie cięcie bo ona przy ciąży ze mną miała to samo, jednak ginekolog prowadzący moją ciążę nic mi na ten temat nie mówił, nawet nie wspomniał że może być taka możliwość. Czy takie zachowanie lekarza jest normalne? Czy może to powinno skłonić mnie do zmiany lekarza prowadzącego ciążę? Dodam jeszcze tylko że to moja pierwsza ciąża.
Może nie wspomniał bo myśli że się uniesie, mi się uniosło ale około 24 tygodnia ciąży

Może nie wspomniał bo myśli że się uniesie, mi się uniosło ale około 24 tygodnia ciąży
No właśnie około 24 tygodnia a ja jestem w 30 tygodniu ciąży.
Wydaje mi się że powinien jako lekarz chociaż wspomnieć że może się okazać że nie będzie innego wyjścia niż cesarskie cięcie.

Za niedługo będę w domu to w wiadomości prywatnej wyśle pani zdj tej karki z wynikami
Ogolnie jezeli faktycznie masz napisane, ze lozysko przodujace to z tego co wiem to jest ciaza obarczona pewnym ryzykiem, zaleca sie oszczedny tryb zycia i robi sie cesarskie ciecie.
Natomiast jesli masz napisane, ze lozysko jest na przedniej scianie to jest ok.
Jesli mialabys lozysko przodujace i lekarz w ogole by o tym nie wspomnial i nie wytlumaczyl, to dla mnie taki lekarz nadaje sie do zgloszenia gdzies.
Sprawdz dokladnie, co jest napisane, jezeli dalej bedziesz miec watpliwosci to umow sie do innego ginekologa na wizyte :)

No właśnie około 24 tygodnia a ja jestem w 30 tygodniu ciąży.
Wydaje mi się że powinien jako lekarz chociaż wspomnieć że może się okazać że nie będzie innego wyjścia niż cesarskie cięcie.
No zdecydowanie powinien, mój mi powiedział w 16 tyg i właśnie zakazał współżycia i zalecił oszczędny tryb życia ja też przy takim łożysku miałam plamienia

reklama
Moja koleżanka przy łożysku przodującym musiala ostatni miesiąc ciąży leżeć w łóżku, do tego plsnowe cc w 37 tc. Wiedziala o tym bardzo szybko, a w 28 tc juz nie bylo wątpliwości że się samo nie podniesie. Jak dla mnie lekarz co najmniej do zmiany jeżeli nic nie powiedział.

Do góry