reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Podejrzenie hipotrofii w 28 tc. - czy dziecko może „nadrobić”?

reklama
Jak wrócę do domu postaram się zerknąć w USG moich dzieci.
Wydaje mi się, że 3 tygodnie różnicy na tym etapie to już dużo.
U mnie córka dopiero po porodzie miała stwierdzoną hipotrofię, ale lekarz z tego co pamiętam mówił, że pod koniec ciąży różnice do 3 tygodni są ok.

Ja trafiłam w 26+6 do szpitala, synek ważył około 800gr i był wg różnych pomiarów poniżej 1 albo na 3 5 centylu, mało wód, afi 5, jedynie móżdżek był prawidlowy na ten tydzień, wszystko 2 tygodnie a czasem i 3 do tyłu, u mnie dodatkowo lozysko przodujace, które zakrwawilo i na szczęście teraz jest już okej, nie przoduje, mialam robione echo , mri , ile się napłakałam, ile nasłuchałam o wadach itp, nic nie wyszło, zdrowy chłopak! na dzień dzisiejszy synuś jest w 28 centyl, pięknie nadrobił, ja jadłam i jem dużo białka, przeplywy od początku były prawidlowe, jaka była przyczyna niewiadomo, teraz waży już około 2kg , a jestem 33 tyg, dlatego moja rada nie stresuj się, niektóre dzieci są mniejsze i tyle :) buziaki ♡

Ja trafiłam w 26+6 do szpitala, synek ważył około 800gr i był wg różnych pomiarów poniżej 1 albo na 3 5 centylu, mało wód, afi 5, jedynie móżdżek był prawidlowy na ten tydzień, wszystko 2 tygodnie a czasem i 3 do tyłu, u mnie dodatkowo lozysko przodujace, które zakrwawilo i na szczęście teraz jest już okej, nie przoduje, mialam robione echo , mri , ile się napłakałam, ile nasłuchałam o wadach itp, nic nie wyszło, zdrowy chłopak! na dzień dzisiejszy synuś jest w 28 centyl, pięknie nadrobił, ja jadłam i jem dużo białka, przeplywy od początku były prawidlowe, jaka była przyczyna niewiadomo, teraz waży już około 2kg , a jestem 33 tyg, dlatego moja rada nie stresuj się, niektóre dzieci są mniejsze i tyle :) buziaki ♡
Uff! Bardzo dziękuję! Dużo zdrowia dla Was! 🩷

Jak wrócę do domu postaram się zerknąć w USG moich dzieci.
Wydaje mi się, że 3 tygodnie różnicy na tym etapie to już dużo.
U mnie córka dopiero po porodzie miała stwierdzoną hipotrofię, ale lekarz z tego co pamiętam mówił, że pod koniec ciąży różnice do 3 tygodni są ok.
No właśnie, pod koniec, a ja jestem na początku 3 trymestru. Niby lekarz mi mówił, że może być tak że dziecko rośnie skokowo i może jeszcze nadrobić ale zastanawiam się jak to wygląda w przypadku innych dzieci 😔

Cześć dziewczyny,
Obecnie jestem w 28 tc i na wczorajszym USG wyszło, że moje dziecko (chłopiec) waży 960 gram i lekarz podejrzewa u mnie hipotrofie. Wagę dziecka „zaniża” obwód brzuszka - 20.7 cm, reszta pomiarów w normie.

Nie mam cukrzycy, ani nadciśnienia (wręcz przeciwnie ciśnienie stosunkowo niskie), mam dobre przepływy. Od 13 tyg biorę ACARD. Mój lekarz prowadzący dopatruje się przyczyny spowolnienia wzrastania dziecka w mojej diecie (wczesne kolacje i późne śniadania, długie przerwy między posiłkami, mało mięsa, brak najadania „do syta”). Wszystko to wynika z zaburzeń odżywiania, z którymi mierzyłam się jeszcze przed ciążą. Za złą dieta przemawiają tez wyniki morfologii i niedobory żelaza, został mi przepisany Tardyferon.

Chciałabym zapytać o Wasze doświadczenia w kwestii niskiej wagi Waszych maluszków i o to, czy Wasze maleństwa „nadrobiły” wagi i „wskoczyły” na wyższe centyle? Czy jest nadzieja, że dzięki zmianie nawyków żywieniowych uda mi się „podtuczyć” maluszka? Poza tym lekarz zalecił mi oszczędzanie się i leżenie na lewym/prawym boku, aby wzmacniać łożysko… Co jeszcze mogłybyście doradzić mi, aby lepiej zadbać o odżywienie mojego maleństwa?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
Pozdrawiam :)

Jestem na diecie wegańskiej, hemoglobinę miałam ok 10-11 przez całą ciąże, ferrytynę 9, miałam cukrzycę ciążową od 1 trymestru. Dziecko nie miało podejrzenia hipotrofii, urodziło się naturalnie, w terminie i z wagą też w normie

U nas też było podejrzenie hipotrofii, mała bardzo mało przybierała, brzuszek mniejszy… do końca ciąży mieliśmy kontrolę co tydzień, na zmianę USG i ktg żeby kontrolować. Urodziła się dzień po terminie z wagą 2970, jest drobniutka do tej pory ale przybiera już bez problemu :) tak na pocieszenie że nie zawsze się to wszystko kończy źle, na pewno trzeba kontrolować i reagować w razie co. U nas jakby waga dalej stopowała to by wywoływali wcześniej ale udało się dociągnąć do końca :) też przepływy były w normie i płyn owodniowy też dlatego tylko kontrolowali do końca

Witaj, ja mam dzieci z hipotrofią. U mnie nie znaleźli przyczyny, przepływy były dobre. Za pierwszym razem się stresowałam ale z każdym kolejnym już wiedziałam (lekarze także), że taka moja uroda , sama nie jestem duża. Mam 160cm i ważę 50 -51 kg.
Zgłębiałam temat i żywienie nie ma nic wspólnego z hipotrofia, próbowałam - nic to nie dało. Oczywiście możesz spróbować z dietą ale chodzi tu bardziej Ciebie , żebyś to Ty nie miała niedoborów i czuła się dobrze, zwłaszcza po porodzie :) mam nadzieję, że u Was będzie ok, trzymam kciuki za synka :)

Hej, ja mam córeczkę urodzoną w hipotrofii. Jakoś właśnie na początku 3 trymestru moja ginekolog zauważyła że za mało przybiera. Na następnej wizycie potwierdziło się że nadal ma mało i te centyle u nas były niewielkie i skierowała nas na patologie ciąży. Przebadali, przepływy były dobre, mała rozwijała się prawidłowo tylko tyle że była mniejsza niż wskazywałyby tc. Lekarze nie wiedzieli czemu mało przybiera i stwierdzili że przez moje choroby po prostu przez łożysko nie przechodzi tyle pokarmu ile powinno. Ale czy tak było i dlaczego tak było nie wiedzieli i sami mówili że po prostu niektóre dzieci są mniejsze i nie wiedzą czemu. Dbałam o siebie, starałam się więcej jeść, stosowałam się do zaleceń ale to niewiele dawało. Po prostu mieliśmy kontrolę częściej i ktg co tydzień. Ciąża wywoływana 2 tygodnie przed terminem. Córeczka zdrowa, po urodzeniu szybko nabrała prawidłowej wagi. Zaraz ma 9 miesięcy i jest naszym szczęściem ☺️
Także jedz zdrowo i więcej nie tylko ze względu na dziecko ale i na siebie bo po porodzie świeżo upieczona mama też potrzebuje dużo siły 🙂
Powodzenia i dużo zdrówka ☺️

reklama
Mój syn ok 30 tygodnia ważył bodajże coś ok 800 gram. Też mnie straszyła hipotorfią. Przybierał na masie ale mało.
Na każdej wizycie słyszałam ,że będzie miał mała masę urodzeniową. Na ostatnim USG u mojej ginekolog , powiedziala ,że waga waha się między 2500-2700.
Pamiętaj, że pomiar nie jest dokładny w 100 %. Finalnie jak mnie w szpitalu przyjmowali tydzień później , na fotelu robili mi USG i pytali czy znam masę dziecka. Oczywiście ,że znam między 2500-2700 w teorii . Jakże moje zdziwienie było jak powiedziała mi lekarka ,że jest prawie 1,5 kg cieższy od 1 pomiaru mojej ginekolog :).

Do góry