Gosik880
Fanka BB :)
Witam. Jestem mamą 2,5 letniej córeczki, której zachowanie już od jakiegoś czasu budzi nasz niepokój. Córka uczęszcza na terapię integracji sensorycznej z powodu dużej nadwrażliwości dotykowej i słuchowej. Dochodzi do tego wiele innych problemów, słaby kontakt wzrokowy, słaby rozwój mowy, wrzaski i histerie przechodzące w furię i agresję nie do opanowania, brak umiejętności skupienia się na jednej rzeczy, nadpobudliwość, niska potrzeba snu, brak umiejętności przystosowania się do sytuacji ( nie ma opcji podania leków w chorobie, umycia zębów, czasem ubrania jej bez awantury i histerii) nie akceptuje rówieśników, ucieka przed nimi albo przyjmuje agresywną postawę, wypowiada ciągi słów niepowiązanych ze sobą logicznie ( pająk, banan, statek, obraz...)
Terapeutka po kilku spotkaniach i obserwacji dziecka delikatnie zasugerowała, że córka może mieć zespół Aspergera lub autyzm atypowy ale wysokofunkcjonujący. Dodam tylko, że córka lubi się przytulać, wykazuje empatię, lubi się bawić z nami, sama często inicjuje zabawę, rozumie wszystkie polecenia, ma bardzo duży zasób słownictwa ale nie składa ich jeszcze w zdania i wymawia je bardzo niewyraźnie.
Jeśli są tu mamy dzieci ze zdiagnozowanym zespołem Aspergera, bardzo proszę napiszcie mi co Was niepokoiło w zachowaniu dziecka, jak wyglądało diagnozowanie i jak radzą sobie Wasze dzieciaczki?
Nie ukrywam, że podejrzenie zaburzeń ze spektrum autyzmu zwaliło mnie z nóg. Widziałam, że córka zachowuje się trochę inaczej niż rówieśnicy ale myślałam, że to kwestia upartego charakterku...
Terapeutka po kilku spotkaniach i obserwacji dziecka delikatnie zasugerowała, że córka może mieć zespół Aspergera lub autyzm atypowy ale wysokofunkcjonujący. Dodam tylko, że córka lubi się przytulać, wykazuje empatię, lubi się bawić z nami, sama często inicjuje zabawę, rozumie wszystkie polecenia, ma bardzo duży zasób słownictwa ale nie składa ich jeszcze w zdania i wymawia je bardzo niewyraźnie.
Jeśli są tu mamy dzieci ze zdiagnozowanym zespołem Aspergera, bardzo proszę napiszcie mi co Was niepokoiło w zachowaniu dziecka, jak wyglądało diagnozowanie i jak radzą sobie Wasze dzieciaczki?
Nie ukrywam, że podejrzenie zaburzeń ze spektrum autyzmu zwaliło mnie z nóg. Widziałam, że córka zachowuje się trochę inaczej niż rówieśnicy ale myślałam, że to kwestia upartego charakterku...