reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Po wizycie u ginekologa.

ja robilam cytomegalie w I i teraz w II ciazy tez; w I oba przeciwciala byly ujemne - co oznaczalo brak przebytej choroby; teraz IgG jest 140 a IgM ujemne co swiadczy ze od ostatniego badania cytomegalii juz ja przechorowalam - calkiem nieswiadomie bo objawowo jest podobna do grypy/przeziebienia;
a cytologie mialam pobierana w 5 tygodniu ciazy - mam II grupe i nie ma sie czym przejmowac :)

reklama
jak ja na 0.5 roku przed ciążą miałam II to lekarz dał mi antybiotyk dopochwowo a później lactovaginal ale niektóre laseczki podobno mają II od zawsze ;)

Przejęłam się, że nie wiem co to jest za badanie na cytomegalie? Oświeććie mnie, proooszę. Jakaś niedouczona jestem...

KingaP pisze:
Przejęłam się, że nie wiem co to jest za badanie na cytomegalie? Oświeććie mnie, proooszę. Jakaś niedouczona jestem...

Kinga, gdzieś w necie znalazłam fajne info na Twoje pytanie.
Cytomegalia jest chorobą wywoływaną przez wirus.

Przenosi się drogą kropelkową i powoduje objawy podobne do przeziębienia - katar, kaszel, czasem powiększenie węzłów chłonnych. Skutkiem cytomegalii może być również wirusowe zapalenie płuc. Nawet kiedy infekcja mija, wirus pozostaje w organizmie. Można go wykryć, robiąc testy na obecność przeciwciał na cytomegalię. Takie testy nie należą do standardowego pakietu badań, jakie wykonuje się u kobiety w ciąży. Jednak ja zawsze zalecam moim pacjentkom, by zrobiły je najpierw na początku ciąży, a potem powtarzały co trzy miesiące. Cytomegalia może bowiem doprowadzić do ciężkich, nawet śmiertelnych uszkodzeń wątroby, serca i mózgu dziecka.

Jeśli kobieta zachorowała na cytomegalię jeszcze przed zajściem w ciążę, to niebezpieczeństwo, że wirus zaszkodzi dziecku, jest poniżej 20 proc. Matka zdążyła już bowiem wytworzyć przeciwciała, które chronią dziecko przed zarażeniem się wirusem, a jeśli do zarażenia już doszło - przed niszczącym działaniem choroby.

Cytomegalia bywa niebezpieczna wtedy, gdy do zarażenia dojdzie już w czasie ciąży, zwłaszcza w jej wczesnym okresie - ryzyko uszkodzeń płodu i poronienia jest wówczas najwyższe. Lekarz może wówczas namawiać kobietę do przerwania ciąży. Szanse na urodzenie zdrowego dziecka są większe w tych przypadkach, gdy do zakażenia doszło po trzecim miesiącu ciąży.

Noworodkom, które urodziły się z cytomegalią, podaje się leki antywirusowe, które niemal w 100 proc. niszczą wirusa. Na Zachodzie były też udane próby chronienia dziecka przed uszkodzeniami poprzez podawanie kobiecie leków antywirusowych jeszcze w czasie ciąży.

Mi jakoś w 10 tygodniu zrobiono takie badanie i wyszło, że kiedyś przechodziłam cytomegalię, ale teraz jest już w porządku :)

Ja nie miałam robionych badań na cytomegalię ( chyba), ale jak Jacek był noworodkiem, trafił do CZD w Międzylesiu i razem z nim leżały dzieci z cytimegalią. Wiem, że najgrożniejsze objawy dawało wtedy jak wirus znalazł się w płynie mózgowo-rdzeniowym. Te dzieci tak jak pisała Anik, dostawały antybiotyki, ale też były bardzo intensywnie rechabilitowane, kilka razy dziennie. Im groził przykurcz mięśni. Ogólnie te, których leczenie było podjęte tuż po porodzie, niczym się nie rózniły od pozostałych. Widziałam,też dziecko zaniedbane, tzn, rodzice po wyjsciu ze szpitala nie przestrzegali rechabilitacji, ten chlopczyk był taki... ściśniety, mało ruszał rączkami i nóżkami, miał wtedy 3 m-ce. Często też, podobno te dzieci rodza się mniejsze. Od tamtej pory minęło już ponad dwa lata, więc może sporo się zmieniło w leczeniu tej choroby.

ja chciałam sobie zrobić badanie na cytomegalię ale nie wszędzie je robią ile płaciłyście za to badanie?

reklama
No i zastanawiam się czy teraz powinnam jeszcze zrobić to badanie bo i tak jak mi wyjdzie wyskokie to IgG to nie będę wiedziała kiedy byłam chora

Do góry