reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Po wizycie u ginekologa.

azik cytuję z podręcznika mikrobiologii Gabriela Virella:
" większość zakażeń ma charakter bezobjawowy lub przebiega z łagodnymi nieswoistymi objawami. czasami dochodzi do gwałtowniejszych objawów przypominających mononukleozę, jałowe zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenie watroby, zapalenie mięśnia sercowego lub zapalenia płuc. objawy gorączkowe mogą trwać dłużej ale choroba zwykle mija samoistnie. najniebezpieczniejsz jest u osób zakażonych wirusem Hiv. niebezpieczna jest w I trymestrze ciąży.

Leczenie: PIRYMETAMINA . SULFADIAZYNA . SPIRAMYCYNA przy tym podaje się kwas foliowy
TRYMETOPRYM . SULFAMETOKSAZOL . KLINDAMYCYNA
nie wiem co wybierze lekarz Twój

najlepsze jest to że można zarazić ssię jedząc grillowane mięso i niedokładnie umyte warzywa czy owoce - masakra

nie martw się azik jak już pisałam mojego profesorka mama 20 lat temu przechodziła to w I trymestrze i facet na 1 oko ma poprostu 4 dioptrie a kiedyś medycyna nie miała zielonego pojęcia :)

reklama
licze na to, że okaze się że jest to dawne zakazenie, tylko ja mam tyle prezciwciał ;)

i tak już za dużo czych na moje dzidzio...

a jeszcze gin powiedziała mi że powinnam zacząć myślec o spirali, bo hormony w każdej postaci to nie dla mnie :( a dzieci nie moge więcej mieć - dla swojego bezpieczeństwa

przecież spirala też zawiera hormony coprawda mało bo mało ale zawiera napewno miał na myśli mirenę bo są jeszcze wkładki z miedzią ale nie radzę
jak ze względu na Twoje bezpieczeństwo nie powinnaś mieć więcej dzieci to możesz podwiązać jajowody- mojej mamy siostra sobie podwiązała jeśli jest wskazanie zdrowotne to to robią, wkładka zawsze może wypaść a gumka może się przedziurawić :)

no i mam wyniki;
cytomegalia - IgG 140, IgM ujemne - czyli od ostatniej ciazy przeszlam cytomegalie - nawet nie wiem kiedy :)
toxo - IgG, IgM ujemne oba - za 10 tygodni mam powtorzyc badania (ponoc wystarczy tylko IgM)

poza tym mam brac zelazo - mieszcze sie tuz pod dolna granica :)

i wszystko ok :)

idzia widzę że masz synka czy sprawdzałaś płeć wczesniej??? jeśli tak to kiedy się dowiedziałaś że to mały facecik?
bo mi powiedzieli w 13 tyg i zastanawiam się ile w tym prawdy bo niby na 90%

Dzieki dziewczynki. A lykacie jeszcze Duphaston? Mnnie zostalo jeszcze na tydzien i sama nie wiem czy go wziac do konca,bo od drugiego trymestru podobno sie nie bierze.

Ja teraz już nic nie biorę. Duphaston skończyłam tydzień temu. A jutro zaczyman 16 tydzień. Mam teraz skierowanie na morfologię i lekarz powiedział, że zobaczymy jakie będą wyniki, to wtedy będę brała witaminy lub nadal nie. W poprzedniej ciąży Duphaston brałam praktycznie do końca ciąży i tak samo No-spę i Materne, a potem przenosiłam Jacka i musieli wywoływać poród :laugh:. Myślę, że tamten lekarz przesadzał z tą ilością leków.

reklama
agao pisze:
idzia co ile robisz toxo?
a cytomegalię raz? bo ja zrobiłam na 2 dni p rzed ciążą i też mam IgG ok 93,7 a IgM -
tokso lekarka kazala mi powtorzac badania co 10 tygodni;
a cytomegalie na razie odpuscic - isnieje wprawdzie mozliwosc nawrotu choroby ale nie dostalam zalecen od lakarza na ten temat;

a jezeli chodzi o plec, to nie pamietam kiedy z pierwszym dzieckiem sie dowiedzialam, ale w tej ciazy wczoraj na usg ciocia mi powiedziala ze to chlopiec :) i mam na to dowod :) ale wiecie jak to jest - jeszcze sie moze okazac ze to co innego bylo ;D

Do góry