reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Po wizycie u ginekologa.

Dzięki Pytia. Amniopunkcja to badanie wód płodowych celem ustalenia wad genetycznych. USG 3D natomiast daje możliwość rójwymiarowego obrazowania płodu, dzięki czemu można oglądać na żywo prawidłowy rozwój dzidzi i dostać zapis wyniku badania na płytce CD (w kolorze). Ale każde USG wprowadza niepokój i stres dla dzidzi :(

reklama
Nie Azik, bo każe wydaje jakieś ultradzwięki, więc USG najlepiej wykonywać sporadycznie. Nam już przeszła ochota na 3D/4D, bo zdrowie i spokój dzidzi jest ważniejszy. Może wybierzemy się po 20 tygodniu, ale teraz kiedy dzidzia jest taka malutka i kiedy potrzebuje spokoju, żeby się rozwijać nie będziemy jej stresować.

ja chciałam zrobić 4d w 22 tygodniu, żeby wyrźniej było widac dzidzie i jej stan...
no to jeszcze mam czas by się zastanowić...

teraz to by mi kasy szkoda było, mamy bardzo dobre normalne usg, więc na razie mi straczy... a ide już 30 sieronia :)

Ja tez myślałam o 3d w 22 tygodniu. Jeszcze się zastanowię, ale jeśli do tego czasu z dzidzią będzie wszytko ok, to chyba się zdecyduję - po prostu w danym miesiącu zamiast zwykłego usg zrobię to 3d.

Dziewczyny, z tego co czytalam na forum ( na tym i na innym) niektorzy rodzice decyduja sie na 3D tylko zeby popatrzec na dzidzie. Oczywiscie, ze jesli doktor zaleci to nalezy na nie sie wybrac ale dla samej uciechy rodzicow to chyba nie ma co burzyc spokoju dzieciatka. Tu gdzie mieszkam standardowo zleca sie tylko 2 usg przez cala ciaze chyba ze cos sie dzieje i trzeba wiecej, chyba jakies powody ku temu maja. Sorki ze tak marudze ale chcialabym jak najlepiej dla dzidziusia i wszystkich marcowych dziecinek. Trzymajcie sie cieplutko brzuchatki:)

Z tego co wiem od mojej gin, to poleca się 3d nie tyle, żeby pooglądać dzidzię (choć pewnie to jest tak najprzyjemniejsza strona:) ), ale dlatego, że to usg, wykonane ok. 22 tygodnia pozwala wykryć wady układu krążenia i układu nerwowego. Niektóre z nich można operować już w łonie matki, albo przynajmniej przygotować się na taką ewentualność (np. bardziej skomplikowany poród czy konieczność natychmiastowego umieszczenia noworodka pod specjalną aparaturą, a nie kazdy szpital taką posiada).

poleca się by sprawdzić stan, ale lekarze zarabiają na tym, dlaczego maja odmówić kobiecie jesli chce płacic 150-200zł i popatrzeć...
dlatego teraz mi nawet do głowy nie przyszło takie usg, tylko dopiero przy kontrolnym międzu 22-25 tygodniem - kiedy wszystko będzie do sprawdzenia, póżniej jak nic się nie dzieje - też nie ma sensu takiego robic, bo ostatnie usg wskazuje głównie na ułożenie płodu do porodu i pepowinkę, ilość wód...

ale i tak poczytam o 3d i 4d czy aby na pewno bardziej nie szkodzą, jak coś znajdę to wkleję.

reklama
Cześć.Dawno mnie tu nie było, a to z prostej przyczyny... wylądowaliśmy w szpitalu 14.08. ,ale na całe szczęście wszystko skończyło się dobrze.Jedno chcę Wam powiedzieć- w razie jakiegokolwiek plamienia-jedźcie od razu do szpitala jeśli chcecie mieć malucha! My swoje z Mężem przeżyliśmy i uprzedzam Was. Pozdrawiam Agnieszka

Do góry