reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Po wizycie u gina.

Misia, wy braliście ślub w tym roku, prawda? Nie możecie wypełniac jednego PIT-u, ale tworzycie wspólotę majątkową i do zasilków licza się jego i twoje dochody. A kwota nie może przekraczac 504 na osobę. Tylko sek w tym, że nasz premier wymyślil coś, że becikowe 1000zł będą dostawać ci, którzy otrzymują pomoc socjalną. Tu jest link: http://fakty.interia.pl/news?inf=690675

No więc my z naszymi super wielkimi dochodami nauczycielskimi znowu przekroczymy kwotę o jakieś 3 zł :(. Ja już na becikowe nie liczę. Tylko na ten macierzyński czekam. ::)

reklama
Misia, o ile dobrze pamiętam to aby można było rozliczać się wspólnie z mężem trzeba być małżeństwem przez cały rok podatkowy, czyli ślub należałoby wziąć najpóźniej 31 grudnia 2004 roku.
Jeśli zaś chodzi o zameldowanie, to jest to nieistotne. Dla Urzędu Skarbowgo liczy się miejsce zamieszkiwania czyli gdzie znaduje się ognisko domowe :) - to napewno.

no to super......dochody mojego meza prawie lapia sie o 30% podatek czyli mopge sobie pomazyc...a pomoc socjalna....
Lepper dobrze powiedzial w sejmie (chodz osobiscie nie lubie populistow)czy pozostałe dzieci nie beda juz Polakami?....a taka mamuska ktora moze i ma z opieki cos.....(mowie o patologicznych rodzinach) wezmie kaske i przepije ..... a co myslicie o tym ze od 4 roku maluszki do przedszkola obowiazkowo? ja jestem za bo wiele dobrego przynosi edukacja w przedszkolu....

Myfcia przedszkole jest super. Tylko lest jedno ale. Jak bedzie to obowiązkowe to wcisna nasze maluszki do szkoly w 45 minutowe lekcje z 5 min. przerwami. A to juz nie do końca jest dobre dla takich dzieciaków. No ale koszt przedszkola to zgroza. Jeszcze a jednym dzieckiem to jak cie mogę, ale nie wyobrażam sobie 2 na raz posyłać. 400 zł na bank wypada z budzetu domowego miesięcznie. :(

no to pozamiatane, bo myśmy brali ślub 22 stycznia 2005 roku... :) eh... no trudno... ale ja i tak się przemelduję... muszę zmienic dowód osobisty... :)

Karola7 to wlasnie jest wkurzajace.....ze jeszcze trzeba placic... mam nadzieje ze te 45 minutowe lekcje z 5 min przerwami to zart...nie wiadomo czy to uchwala....

Myfciu, nie zart. zerówki w przedszkolach są na zasadach bardziej przedszkolnych, ale za to trzeba zaplacić. A jak chcesz wyslać dziecko do szkoły do bezpłatnej zerówki, to niestety, ale uczy sie tak jak wszystkie inne klasy :(. Więc ja od września Matusia dalej do przedszkola do zerówki wysylam, bo mi go szkoda.

Misia, głowa do góry. Jedyne co tracicie toto, że nie wypełnicie jednego PITu (no i odliczenia moga byc mniejsze), ale poza tym to wszystko normalnie. Jak urodzi sie maluszek, to składacie wniosek o zasilek i przedstawiacie swoje PITy. Jeśli suma na osobe nie bedzie wieksza niz te 504 to wszystkie swiadczenia są wasze. No a przemeldować to hcyba i tak sie trzeba, bo maluszki automatycznie melduja tam gdzie mamusia.

Ale z tym becikowym namotane... Ja sie w ogole juz nad tym nie lamie i nie zastanawiam. Wole, zeby mnie nie sprawdzali, bo wtedy klops. Nie dosc, ze slubu nie mamy, wiec nie rozliczamy sie wspolnie, to jeszcze na stale jestem zameldowana u rodzicow, a tam dochody na jedna osobe to bym sobie chyba musiala przez 4 podzielic ;-)... Szkoda, bo nam razem z Robertem oficjalne dochody wychodza takie, ze powinnismy miec dotacje do wszystkiego ;-) Bo oficjalnie mamy 850 zl. brutto minus zlimenty na malego ;-) Szkoda tylko, ze MOPS sprawdza warunki socjalne (podobno), a wtedy to by na chyba skarbowke na glowe zciagneli ;-) Buahaha ja mam na siebie zarejestrowane dwa samochody i cholera wie, co jeszcze.... Ciekawe z czego to jest??
Ja juz soboe odpuszczam calkowicie. Ale nie podoba mi sie zupelnie to, co uchwalili. Ja bylam za tym, zeby dac albo wszystkim, albo nikamu.
Albo niech dadza do wyboru. Dluzszy maciezynski, albo pieniadze. Przeciez kobieta, ktora nie pracuje i tak nie ma nic z dluzszego maciezynskiego.... wiec chociaz ekwiwalent pieniezny mogliby za to dawac.

400 zeta za publiczne przedszkole misiecznie????? strasznie tanio tam u was. ja zasiadlam z ciotka i jej kuzynkiem i obliczylysmy ze razem z dodatkowymi oplatami za jakies zdjecia, wycieczki, bale, materialy naukowe, teatrzyki, imprezki przedszkolne oraz inne takie tam ichnie dziwnie nazywajace sie doplaty wychodzi tyle samo co za prywatne!! z tym ze w prywatnym przedszkolu jest o polowe mniej dzieci na jedna przedszkolanke... sic!!! zastatnawiamy sie teraz nad prywatnym.
ale jest jedna rzecz ktora podoba mi sie w publicznych- jezeli zostawiamy im malenstwo tylko do obiadu, czy jakos tak na pare godz to nie musze absolutnie nic placic.

co do becikowego- niech kurczaki szybko je ustalom bo ja dopiero kupie wozek i szmatki jak dostane te becikowe...lajf is brutal. jak na razie mam tylko rekawiczki dla malego :p ::) ;D

reklama
Misiu,
1. Z MOPS-u trzeba wziąć wniosek, chyba, że w innych miastach kto inny się tym zjamuje, ja w ZUS-ie dopytałam do kogo się zwrócić.
2. W USC należy zarejestrowac dziecko i wziąć akt urodzenia.
3. Z Urzędu Skarbowego zaświadczenie o dochodach obojga małżonków za rok 2005.
Wniosek i zaświadczenie można wziąć przed porodem aby skrócić czas załatwiania.
Pani z MOPS-u poradziła mi, aby załatwić to wcześniej, bo jeśli dziecko urodzi się na koniec miesiąca, wystarczy że mąż złoży wniosek ostatniego dnia miesiąca, np. 28 lutego, to za luty dostaniemy jeszcze rodzinne (niewiele tego, ale ja każdy grosz szanuję), jeśli zrobi to dzień później - 1 marca, to tylko za marzec dostaniemy.
Pan Premier polecił samorządom, wydawać decyzje przyznania wypłat "becikowego" również tym, których dochody troszkę przekraczają dopuszczalny próg.
Myślę więc, że warto złożyć wniosek i trzymac kciuki :)

Do góry