reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Po wizycie u gina + USG i wyniki badań

reklama
Jeju dziewczyny ale te Wasze dzieciaczki już duże... ja sama jestem ciekawa ile będzie u nas, usg juz/dopiero w czwartek...:sorry2:;-)

mój maluszek dziś ważył 1733gramy a to jest końcówka 31 tygodnia
poza tym wizyta była do kitu, bo nie było mojego lekarza i zastępowała go taka jedna nawiedzona której nie cierpię:baffled:

Jesteśmy już po dzisiejszej wizycie. Następna dopiero za miesiąc.
Wszystko dobrze, pomiary w normach wyniki też :-) Kubuś waży już 2111 i wszystko wskazuje na to że jak urodzi się w pierwszym terminie to przekroczy 4000. Z pomiarów wyszło nam że termin porodu zmienił się o 2 tygodnie - na 10 lipca z 21. Ciekawe którą z tych dat wybierze maleństwo. Miałam nadzieje obronić się jeszcze w lipcu ale może być różnie. Chciałabym żeby ta wcześniejsza data się sprawdziła :tak:

Witam wszystkie przyszłe mamy. Jestem w ósmym miesiącu i nie robiłam do tej pory żadnych badań:zawstydzona/y: W piątek mam pierwszą "poważniejszą" wizyte - czego się mogę spodziewać? Jak to może wyglądać? Błagam napiszcie coś na ten temat.

Witaj. Trochę mnie dziwi że nie miałaś jeszcze żadnych badań i to dopiero Twoja pierwsza wizyta. Jeśli nie masz skierowania to zrób przed wizytą prywatnie ogólne badanie moczu i morfologie, żeby z tym iść na wizytę. Poziom glukozy też by w sumie nie zaszkodził. Do tej pory powinnaś mieć już zrobione przeciwciała, toksoplazmozę i określoną dokładnie grupę krwi ale nie wiem czy da się to zrobić bez skierowania.

Ok 32 robione jest też ważne USG które ma na celu określenie poprawności rozwoju dziecka. Wagi, rozwoju itp Jeśli idziesz prywatnie to pewnie zrobi Ci je lekarz od ręki a jeśli państwowo to zależnie od przychodni trzeba czekać

Wielkie dzięki!:-) Może uda mi się zrobić te pierwsze wspomniane badania do piątku. Do lekarza idę prywatnie i mam nadzieję że okaże się w miarę miły...

witam..ja dzis zaliczyłam diabetologa. Tam wszystko ok. Troszkę zmartwiłam sie po USG. Z małym póki co ok. Nadal jest Arturem, nic nie odpadło po drodze. Według USG wazy 1790 gr ale lekarka stwierdziła, że z doświadczenia wie, że to USG przekłamuje i waży bliżej 2000 gr. Wymiary i waga adekwatne do wieku ciązy. Niepokoi ją tylko fakt, że macica w miejscu cięcia po poprzednim cięciu cesarskim jest bardzo cienka. Więc gdyby pojawiły się bóle w dole brzucha mam się natychmiast stawic w szpitalu bo może to grozic pęknięciem macicy:(...zmartwiło mnie to. Wiadomo, ze przy chodzeniu cały nacisk jest na dół brzucha, więc wypadało by zawisnąc w pozycji nietoperza:(...mam nadzieje, że będzie dobrze i nic złego się nie stanie.

reklama
Sprawdzałam w karcie z pierwszej ciąży i moja córa wg USG w 40tc ważyła niby 4200 a urodziła się z waga 3780, więc niezła różnica na minus. Nie ma się co nakręcać ani tym, że w USG wyszło dziecko jest mega duże ani tym że wg USG wyszło małe. Jakie jest naprawdę okaże się po porodzie;-):tak:

Do góry