reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Po wizycie u gina + USG i wyniki badań

Ja nie dostalam fotki i w sumie trez zaluje,ze sie nie upomnialam.Dzidzia byla dziwnie ulozona,tak jakby glowa do dolu.takze w sumie nie widzialam jej za dobrze.Widzialam raczki -salutowala i serduszko.Moj podobno widzial nosek,ale na takim USG to wszystko mozna wypatrzec.
Mala ma 7.5 cm.

reklama
I my mieliśmy dziś widzenie, USG trwało z dobre 20 minut. Najpierw podglądaliśmy dzidzie dopochwowo i przez cały ten czas maleństwo kopało obiema nóżkami jakby chciało podglądywaczy "wypchnąć", wiercipięta mi rośnie bo doktorowi zmarnowała z pół rolki papieru zanim uchwycił sensowne ujęcie :happy: Potem spróbowaliśmy przez brzuszek i było nawet lepiej widać niż przez dopochwowe. Ale fasolka zasłaniała twarzyczkę obiema rączkami. Doktor objeździł mi cały brzuch zanim udało mu się zmierzyć kość nosową (która jest piękna i jak należy), potem sprawdził karczek i długość od główki do pupci - 67 mm :-) wg USG dzidzia ma 13 tyg i 2 dni. Lekarz miał bekę że dawno nie widział żeby dziecko tak ceniło sobie prywatność :-D
Ale mam kilka ujęć, niestety nie ma skanera. Może później spróbuję cyknąć fotkę z aparatu. No to tyle, jestem bardzo zadowolona :tak:

I my mieliśmy dziś widzenie, USG trwało z dobre 20 minut. Najpierw podglądaliśmy dzidzie dopochwowo i przez cały ten czas maleństwo kopało obiema nóżkami jakby chciało podglądywaczy "wypchnąć", wiercipięta mi rośnie bo doktorowi zmarnowała z pół rolki papieru zanim uchwycił sensowne ujęcie :happy: Potem spróbowaliśmy przez brzuszek i było nawet lepiej widać niż przez dopochwowe. Ale fasolka zasłaniała twarzyczkę obiema rączkami. Doktor objeździł mi cały brzuch zanim udało mu się zmierzyć kość nosową (która jest piękna i jak należy), potem sprawdził karczek i długość od główki do pupci - 67 mm :-) wg USG dzidzia ma 13 tyg i 2 dni. Lekarz miał bekę że dawno nie widział żeby dziecko tak ceniło sobie prywatność :-D
Ale mam kilka ujęć, niestety nie ma skanera. Może później spróbuję cyknąć fotkę z aparatu. No to tyle, jestem bardzo zadowolona :tak:

Bardzo sie ciesze i gratuluje :-) Ja mam cykora na sama mysl o tym badaniu, ale wiem ze jak pomiary wyjda dobrze to bedzie to wielki kamien z serca:tak:

Tak sie ciesze jak czytam wszyskie dobre nowiny. Tez juz bym chciala sie do nich dopisac ale musze czekac do przyszlego tygodna:-)

gratuluję Wam cudnych wyników USG! super wieści - oby tylko takie docierały od Was. Wiem ile stresów jest związanych z tym badaniem. Ja oczywiście znowu panikuję bo w piątek mam USG - takie uzupełniające USG genetyczne które miałam 12 grudnia (bo wtedy lekko niedomykała sie zastawka). Później - o czym już pisałam - przy okazji testu PAPP-A miałam robione USG gdzie z zastawką było już wszystko w porządku ale to piątkowe badanie miałam umówione wcześniej i jest gratis więc grzechem byłoby nie skorzystać - prawda? :confused:

...no i trzymam mocno kciuki za wszystkie babeczki przed którymi to baaaaaaardzo stresujące badanie.

Magduska wychodzi na to, że ja jestem następna w kolejce na usg bo mam jutro ;-) Sam Ty chyba moja droga tez jutro, prawda?...
Anika widać silny charakterek sie tam czai, skoro juz tak sobie wszystkich ustawia nawet na usg:-D
Robaczku wielkie gratulacje;-)
Goteczko dzieki za słowa otuchy, napewno sie przydadzą... no i nie martw sie piątkiem, napewno wszystko będzie dobrze....

Calla ja dziś;-).
Dzięki za kciuki dziewczyny. Super, że u Was wszystkich dzidzie pięknie rosną.
U mnie też nie jest źle, ale badanie toxo IgG wyszło mi dodatnie 10,4. Dostałam teraz skierowanie na IgM. W sumie to nie rozumiem dlaczego od razu na dwa razem nie dostałam:confused:. Za to odczyn coombsa wyszedł negatywny, przeciwciał nie wykryto.
Na usg lekarka miała problem, żeby dzieciaczka zmierzyć. Kręcił się niesamowicie:-). Stwierdziła, że będzie albo piłkarz, albo baletnica;-). Zdjęcia nie dostałam, ale już wiem dlaczego. Coś im się tam popsuło i nie mogą wydrukować:dry:, przymierzają się do wymiany sprzętu, ale czy ja się jeszcze tego doczekam to nie wiem.

Wyniki z USG:
- CRL (długość dzidziusia) - 92 mm
- AC (obwód brzucha) - 90 mm
- BPD (główka) - 31 mm
- FL (długość kości udowej) - 11 mm
- waga 113 g

Wiek z USG 14 tyg. i 6 dni.

Anika_79 !!! Ale się uśmiałam czytając Twojego posta :-D:-D:-D O maluszku podczas badania :-D:-D:-D Super, ze wszystko dobrze.

Fajnie czyta sie takie wiadomości, o takich wynikach badań :-).

Trzymam kciuki za kolejne wizyty :-).

reklama
I ja dziś po usg, ale tylko dopochwowe, ginka stwierdziła, że na tym etapie brzuszne nic innego nie pokaże.

Wyniki z USG:
- CRL (długość dzidziusia) - 6,64 cm
- BPD (główka) - 2,12 cm
- HC (obwód główki) - 7,27 cm

Wiek z USG 13 tyg. i 1 dni.

I badania też odebrałam wszystkie wyszły mi ujemne. Czekam jeszcze na Coombsa i cytologię.

Sam, a co znaczy, że masz dodatnie, to czymś grozi?

Ja miałam zlecone do razu: IgG, IgM, CMV IgG i CMV IgM

Aaaa i tak się ruszało, że ginka robiła 5 podejść, żeby tętno zmierzyć :-D Co złapała, to się maleństwo obracało z serduszkiem :-D:-D:-D

Do góry