reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Po wizycie u gina + USG i wyniki badań

ja ufam swojemu ginowi, to on zajal sie mna jak lezalam w szpitalu, podniosl mnie po jednej stracie, wspieral mnie tlumaczyl i przezywa ta ciaze razem ze mna. jest ordynatorem odzialu w szpitalu gdzie chce rodzic. to tez mialo wplyw ze jego wybralam. co prawda nie mowi mi wiele ale tak sobie mysle ze moze to lepiej. dzieki temu jestem spokojniejsza. wiec zobaczymy jakto bedzie.

reklama
Nie wiem tylko dlaczego piszecie, ze robi sie je w tak wczesnej ciazy ... w necie znalazlam inne informacje:
"Badanie to wykonujemy pomiędzy 11. a 23. tygodniem ciąży jako badanie w kierunku zespołu Downa, innych wad w budowie DNA, wielu chorób genetycznych i wad rozwojowych płodu.

Oczywiście USG genetyczne można wykonać nawet i w 23 tyg. chodzi tu raczej o ewentualną konieczność wykonania dodatkowych badań prenatalnych (aminopunkcji), którą należy zrobić do 16 tyg. Takie badanie robi się jeżeli USG genetyczne wykaże jakieś istotne odchylenia, więc jeżeli zrobisz je dopiero po 14 tyg. to zwykle już nie ma czasu na amino...

dosia spokojnie - lekarz wie co robi, a nie każdy stosuje akurat takie nazewnictwo w moim przypadku jeden powiedział np USG wadowe :) 14 tc to akurat na to badanie.

mamusiaM jak tam po USG??? Wszystko w porządku?

Ostatnia edycja:
Dokładnie, tak jak napisała agorana, nie masz co się denerwować. Ja to badanie, które miałam dzisiaj nazywam genetycznym tylko tu na forum, w naszym gronie. Moja pani dr to badanie zwie pierwszym prenatalnym. Tak więc nazewnictwo jest faktycznie różne.

A teraz wyniki moich badań (13+6)

Trzon macicy:
- wielkość - powiększony

Ocena zarodka:
- CRL (długość maluszka) - 82 mm
- BPD (główka) - 28 mm
- ASP (akcja serca) - 145 u/min (niesamowite słyszeć jak bije)
- zarys główki - prawidlowy
- zarys tułowia - prawidłowy
- zarys kończyn - prawidłowy
- NT (przezierność karku) - 2 mm
- NB (kość nosowa) - widoczna

Ocena ryzyka Trisomii 21
- test MA: 1/795
- test MA+NT: 1/3313
- test MA+NT+NB: 1/7048

Lokalizacja kosmówki:
- kosmówka 1.ściana przednia

Lekarz wykonujący to badanie stwierdził, że wyniki te są dobre. Główka jest ciut większa, niz powinna (jak u dziecka, które byłoby starsze o tydzień: 15+0) ale to ponoć nie jest duże odchylenie od normy. Wiek ciążowy wg pomiaru CRL to 14+1.

Za dwa tyg wizyta kontrolna u mojej pani gin. Zobaczymy co powie.

Ogólnie dzidzia ruchliwa :-). Podskakiwała, prostowała nózki, ssała kciuka :-D :-D :-D.

Trzymam kciuki za dziewczyny, które mają jutro badanka :-).

Wróciłam dzisiaj z genetycznych....

Niesamowite, jak dzidzię pięknie widać! I nie mogę uwierzyć, że urosła dwukrotnie w ciagu 2,5 tygodnia... Przed świętami (18.12 - 11t1d) okazało się, że potomek jest za mały (41 mm), więc odesłano mnie na dziś (13t6d):) I nagle okazało się, że dzidziuś ma już prawie 9 cm!!!!

Jestem przeszczęśliwa - dzidziuś ma wszystko na miejscu, i do tego wszytsko, co potrzeba, odpowiednią ilość palców, obie nóżki, serduszko, żołądek, pęcherz, pięknie widać kośc nosową.

Martwi mnie tylko serduszko - 154 uderzenia na minute, a ja czytałam, ze większość ma ok 160-180?

I rozbawiło mnie, jak lekarz stwierdził, że "jak na mój wiek" mam bardzo ładne (bo niskie) ryzyko zespołu Downa 1:1034 :)
Jak na mój wiek? Przecież ja mam dopiero 28 wiosen... :-D

No i zapomniałam o wynikach (13t6d):

- CRL (długość dzidziusia) - 82,2 mm
- BPD (główka) - 25,4 mm
- HC (obwód główki) - 92,4 mm
- AC (obwód brzucha) - 80,6 mm
- FL (długość kości udowej) - 11,3 mm
- ASP (akcja serca) - 154 ud/min
- NT (przezierność karku) - 1,3 mm
- niedomykalność zastawki trójdzielnej - b.z.
- kość nosowa - widoczna

- czaszka/mózg - obraz prawidłowy (wygląda jak orzech włoski!)
- kręgosłup - obraz prawidłowy
- powłoki brzuszne - obraz prawidłowy
- żołądek - widoczny
- pęcherz moczowy - widoczny
- ręce - obydwie widoczne
- stopy - obydwie widoczne
- łożysko - przednia ściana wysoko (ale ponoć to nie jest straszna anomalia)

Anomalie:
Ryzyko podstawowe trisomii 21 1:1034
Nowe ryzyko trisomii 21 1:5571 (NT)
Nowe ryzyko trisomii 21 1:5571
Ryzyko podstawowe trisomii 13+18 1:8473 (NT)

Nowe ryzyko trisomii 13+18 1:79926 (NT)

[Trisomia 21 to zespól Downa, Trisomia 18 to zespół Edwardsa, a Trisomia 13 to zespół Patau]

A propos badań prenatalnych, znalazłam informacje o zespole Downa:
Ryzyko zespołu Downa u płodu w 12 tygodniu ciąży w zależności od wieku kobiety ciężarnej:

Wiek kobiety ciężarnej (lat) / Ryzyko zespołu Downa u płodu
25 / 1:946
30 / 1:626
35 / 1:249
37 / 1:163
39 / 1:89
41 / 1:51
43 / 1:29

Ostatnia edycja:
reklama
Ja to badanie, które miałam dzisiaj nazywam genetycznym tylko tu na forum, w naszym gronie. Moja pani dr to badanie zwie pierwszym prenatalnym. Tak więc nazewnictwo jest faktycznie różne.

Faktycznie, ja też to nazywam genetycznym, choć poprawnie jest prenatalne.

GRATULUJĘ dobrych wyników!!! Mimo wszystko ulga, prawda???

Z tego co widzę, to jesteśmy w tym samym "wieku ciążowym" :tak:

Do góry