reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ploteczki Opolanek i Opolszczanek

daggy zobacz na nk bo albo wysłałam Ci zaproszenie albo wysłałam je komus innemu :-):-D:-):-D

reklama
Hej dziewczynki, ale zimnica...brrrr

Rubi, no właśnie Lena jako szefowa jest niezbyt przyjemna. Z okresu studiów ją uwielbiałam , jako podwładny unikam jak mogę bo jej sodowa do głowy uderzyła i traktuje ludzi jak przedmioty. To właśnie ona wymyśliła sobie, że za prowadzenie zajęć z zaocznymi magistrowi zapłaci mniej niż dr więc " uprzejmie poprosiła" o przyjęcie przeze mnie zaocznych . I w 6 miesiącu siedziałam na maratonach w weekandy po 5-7 godzin. Miodzio.
Nie kojarze tej dziewczyny, ale moja przygoda z LO 1 skończyła się w 2008r.
A policji znam tak : Adama Macierzyńskiego, Waldka Kozłowskiego( ale on już chyba na emeryturę przeszedł) no i Maćka Bajkiewicza- ten trzeci to taki średni kontakt mamy, ale się formalnie znamy i czasem dobie dzień dobry na ulicy mówimy. W końcu teść.

Namotive, ja bym też się zgłosiła do porodu na izbie. Zresztą ja tak zrobiłam, w dzień terminu wzięłam torbę i Ł. i pojechaliśmy, choć nie miałam żadnego bólu. Tyle, że mnie Łabiak tak kazał zrobił, ale o to już mnie nikt nie pytał na izbie.W ostateczności jak Cie jakimś cudem nie przyjmą, nie masz kogoś u kogo mogłabyś pomieszkać w Opolu do rozwiązania? Bo ta karetka to jest conajmniej wątpliwa.....

Rubi, Hania to maleństwo było płodowe. Nie mam tak dokłądnych notatek, ale ona w 30 tyg. ważyła 1360 i urodziła się 2860. A przybiera na wadze równie skutecznie co gangster....od 2 miesięcy oscylujemy między 8-9 kg, ale ciągle tych 9 kilo dobić nie możemy. Przynajmniej jedna szczuplutka w rodzinie:laugh2:Nie martwie się , bo poza alergią jest to okaz zdrowia.

Środa mi w pełni pasuje na chwilę obecną, bo w przyszłym tyg. nawiedza nas tsunami, tfu teściowa i jeszcze nie wiem w jaki dzień. Ale spoko , tak się z nią ustawię żeby środowe popołudnie mieć wolne.

Co do Jaśka i siostrzyczki....ja bym też zostawiła w domu, niech się poznają. Ja nie mam jeszcze doświadczenia, więc tak tylko z przeczucia i nasłuchu. Fajnie by bylo gdyby w chwili przybycia Monisi do domu Jaśko dostał od Moniczki prezent i niech uczestniczy w życiu rodziny. Wiadomo, że najprościej na te pierwsze najcięższe z noworodkiem tygodnie wysłać juniora i zajmować się jednym , ale Jaśko może sie poczuć odrzucony a jak wróci może być średni kontakt z siostrą.

Jak potrzebujesz ciuszki na 56 to daj znać, bo może nie ma sensu ryzykować kupna? A my mamy ciuchów na 6 dziewczynek w " bazie":tak:Nawet się kilka na 50 znajdzie, bo mi wróżono hobbita na USG i kilka takich calineczkowatych kupiłam.

a i w ramach pocieszenia....w ciąży przybyło mnie 30 kilo. Po wyjściu ze szpitala zostało....25!!!Na dzień dzisiejszy mam na plusie jeszcze 8 kilo, ale ja zawsze byłam z " tych większych niewiast". Piersią karmiłam tylko 2 miesiące , więc chudnąć zaczęłam jak Hania miała 6 miesięcy. Teraz ze zdumieniem wchodzę w pierwsze ciuchy przedciążowe,a mam wrażenie, że ciągle jestem taka strasznie duża. no i nie ćwicze, nie dietuję się....samo leci:tak:

Aaaaaa!!!! i ogłoszenie duszpasterskie!!!14 czerwca w Filharmonii koncert dla dzieciaczków, dzieci do 3 r. ż. nie płacą, dla reszty wstęp 5 złotych. Po koncercie będzie malowanie dzieciom na pyszczach motylków, kwiatków i innych cudowności farbami do malowania na skórze dla dzieci.
http://www.filharmonia.opole.pl/ind...&agid=244&year=2009&month=06&day=14&Itemid=40
My jak co miesiąc będziemy , mogę polecić, bo fajnie dzieciaczki reagują na "żywą " muzykę

Ostatnia edycja:
Dobry wieczor dziewczyny :-D Jak mija wieczor ?
Ach juz nawet nie mysle o tym..bylam poplewic mamie ogrudek z kwiatkami bo troche zaroslo.Zasapalam sie jak nie wiem co...dopiero prawie ze wrocilam ale bylam tam moze tylko godzinke...heh i nic :szok: Widocznie jeszcze nie moja pora.Wiecie jakbym miala meza ginekologa to juz dawno bym urodzila :rofl2: Albo 2 tysiace zeby tak Oo wydac na cesarke...hehe w sumie nie wiem ile kosztuje u nas i czy mozna na zyczenie ale z drugiej strony to balabym sie jak nie wiem co...bo ja wogule boje sie isc do szpitala a co dopiero operacja :baffled: :nerd: Poczekam se jeszcze...moja mam tez rodzila zawsze po terminie :angry:

Wiecie znalazlam takie cos:

Obniżenie dna macicy

Na 3-4 tygodnie przed planowanym terminem porodem dno macicy, które w 36 tygodniu ciąży znajduje się na wysokości łuków żebrowych obniża się znacznie do wysokości z końca 32 tygodnia ciąży. Obniżanie się dna macicy powoduje zmniejszenie ucisku rozwijającego się płodu na żoladek ciężarnej co jest wyraźnie przez nią odczuwane. Obniżeniu macicy najczęściej towarzyszą lekkie skurcze okresu obniżania się dna macicy.

Wstawianie się glówki do wchodu miednicy u pierwiastek

W ciągu ostatnich 3-4 tygodni główka płodu u pierwiastek tracąc swoje swobodne ułożenie w jamie macicy, przyjmuje ułożenie silnie przygięte wykonując tzw. pierwszy zwrot główki i wstawia się potylicą do wchodu miednicy. Jeśli u pierwiastki główka płodu w ciągu ostatnich 3-4 tygodni przed terminem porodu nie zstąpila do wchodu miednicy, to należy podejrzewać zwężoną miednicę. Jednak u 1/3 kobiet pierwiastek główka płodu nie wstawia się do wchodu miednicy mimo, że miednica nie jest zwężona i poród może odbyć się drogą naturalną.

Skurcze przepowiadające
W ciągu ostatnich dni przed porodem występują najczęśćiej nie odczuwane przez kobietę jako bolesne, nieregularne skurcze macicy.
Przemieszczenie długiej osi szyjki macicy w oś kanału rodnego
Podczas badania lekarskiego lekarz może stwierdzić przemieszczenie się długiej osi szyjki macicy z kierunku do tyłu lub do przodu w oś kanału rodnego.

hehe i smieszne bo ja nie mam tych objawow...wogule...

Dzien dobry :tak:
My juz tak długo na nogach, ze wydaje mi się, ze pół dnia mineło :-p

Fajnie, ze spotkanie dogadane i widzimy sie w srode :tak:

Natimove dzieci czasem dopiero okrecaja sie przy porodzie:tak:, moj Gangster to miesiac jak nie wiecej głowa do dołu wisiał:-p. Ja nie chce cie straszyc, ale sa rózne niedorozwoje układu rodnego (nawet macica czasem pęka) i moze byc tak, ze ty sama nie urodzisz:no:. A wiadomo, ze prawdziwe przenoszenie ciazy (nie złe obliczenia) wiąze sie z duzym ryzykiem dla dzidzi:-(. Oczywiscie tfu tfu wierze, ze u ciebie to bład w obliczeniach, ale moze wsiadz w auto, wez ze soba mame i niech cie przebadaja na IP :tak: Moze mały chce sie urodzic a nie umie. Nie kazda kobieta ma bóle, skurcze itd, niektóre tego wcale nie maja i musza miec cesarke :tak:, oxytocyna na takie babki nie działa, zero reakcji.

Amelkowa na duzego 3 m-cznego szukaj 68 :tak: przynajmniej Gangster w tym wieku juz 68 nosił:tak:... stroje itd na chrzest masz na allegro:-p, u nas to w fixoni x2 i w rolniku sa takie rzeczy - ale nie fajne, mi sie nie podobaja.;-)

Rubi i Aniulka doradzcie mi jak troche upasc ta moja Gangsterzyne?:tak:

lece bo Gangster do szuflad smiga :szok:

Amelkowa ;-)
gadzety do chrztu:
ROŻEK +PODUSZECZKA śliczny,cieplutki KOKOS (643671450) - Aukcje internetowe Allegro
szatka na chrzest HAFT IMIONA DATA CHRZTU (644264036) - Aukcje internetowe Allegro a tu patrza na imiona na pierwszym obrazku ;-)
Chrzest, ubranko, garniturek Artur r 68 Ca&di (644361816) - Aukcje internetowe Allegro - dla faceta ;-)
Chrzest, ubranko, garniturek OSKAR 74 Carpe diem (644361751) - Aukcje internetowe Allegro
inne cuda:
CHRZEST SMOCZEK SREBRNY CHS1 (644657538) - Aukcje internetowe Allegro
CHRZEST LYZECZKA SREBRNA Z GRZECHOTKA CHL3 (644657588) - Aukcje internetowe Allegro
CZEKOLADKI Z TWOIM ZDĘCIEM! CHRZEST!!! 75 SZTUK (644996452) - Aukcje internetowe Allegro

kiedys kolezanka podeslala mi fotki takich gadzetow - byla tam srebrna lyzeczka z pojemniczmiek na zabek i pukiel wloskow i becik z wyhaftowanymi imionami i data chrztu...
caly przemysl z tego zrobili... najlepsze sa te czekoladki ze zdjeciem dziecka... gosc czekoladke zje a "dziecko" wyrzuci do kosza :-(

saly ;-) jak tak juz przy chrzcie jestem to mi sie przypomnial egzamin u Leny... jak sie z Miekkim wyglupialismy i gadalismy "chrzestu" zamiast "chrztu" no i jak powiedzialam na egzaminie? "Chrzestu" - Miekki w smiech, ja tez a Lena mnie tylko poprawila i nie bardzo wiedziala z czego sie smiejemy ;-)

Marcik ;-) zostaw ty wage swojego gangstera w spokoju! teraz marudzisz a jak bylby grubiutki to mialabys zmartwienie czy sie to nie odbije zle na jego kregoslupie, stopkach... wyobraz sobie ze takie male stopki musza dzwigac tyle kg...
srednio ma sie na to wplyw - dziecko albo chetnie je albo nie i obie sytuacje sa stresujace dla rodzicow bo serce sie kraje jak trzeba grubaskowi odmowic albo jak chudzielec nie chce jesc... ale na szczescie to etapy przejsciowe :tak:

ŚRODA - PO GODZINIE 15:30 PLOTECZKI LIVE ;-)

lista zakupow cobym sie do spotkania przygotowala juz zapodana malzowi - mam nadzieje ze mu przeszlo i wszystko kupi...

wczoraj zaliczylam taka podpadzioche ze sie do mnie caly wieczor malz nie odzywal... jak byl w pracy to ja wredna nie sprawdzalam jego gry... tzn. raz sprawdzilam ale komunikaty byly "na zielono"... malz przyjechal do domu i okazlo sie ze go totalnie sklepali!!! stracil cala flote, surowce, obrone... no i to byla moja wina!!!!:szok: zamiast jednak prosic o wybaczenie to bezczelnie stwierdzilam ze "i dobrze, moze w koncu przestaniesz w to grac!"...

oj rubi to narozrabiałaś :-D:tak::-D:tak::-D:tak: ciekawe co zrobisz aby udobruchać mężusia hihi no ale na ciężarną chyba długo gniewać się nie będzie:-)

Amelkowa na zaodrzu tj na ul.Ściegiennego obok Biedronki otworzyli sklep z rzeczami do chrztu dla dzieciaków może tam coś będzie ale cenowo niewiem jak to wygląda bo nie zaglądałam. Ja mam śliczny komplecik ale ja chrzciłam w grudniu więc nie bardzo pasuje bo to taki cieplutki polarek no i rozmiar 74 bo mój to był wielki chłop

Marcik podzielam zdanie rubi zostaw chuderlaczka w spokoju :-):tak: fakt że ja z moim nigdy nie miałam problemów z jedzonkiem byle było dużo hehe Maćkowi od początku wsio ryba było co dostaje do picia czy butla czy cyc:-D:-D dlatego też z odstawieniem od piersi nie było problemów.

rubi a Ty się nie wykosztowywuj na to spotkanko :szok::szok:

Witam Was dziewczyny.Dziekuje Wam za wszystko co napisalyscie.Jestescie kochane.Bede narazie jeszcze czekac.Zobaczymy ten tydzien co bedzie a jak nic to pojade do szpitala.A jeszcze moze rozejrze sie w tygodniu za innym lekarzem.Zycze Wam milego dnia.Ja lece odwiedzic babcie.Pozdrawiam cieplo :-)

reklama
natimove - jestes juz tydzien przeterminowana... na twoim miejscu dzis lub jutro jechalabym do szpitala... jak pojedziesz sobie za tydzien to bedziesz zaczynala...43 tc... a jak nic sie nie bedzie dzialo to kilka dni przeczekasz az Ci zrobia badania... takie czekanie dla dziecka nie jest juz bezpieczne....

aniulka ja sie nie wykosztowuje - ciacha dwa upieke (dla bezglutkow tez :tak:) i cos do picia wam dam ;-) od razu mowie ze procentow w domu nie mam... jak ktos chce to swoje musi przyniesc ;-)
nie wiem co dla maluchow powinnam miec... :-:)no:
a moj malz sie nie umie dlugo gniewac... co najwyzej jeszcze mi to kiedys wypomni ;-)

saly prezent od Monisi dla braciszka kupiony juz dawno i nawet zapakowany do torby - juz raz w szpitalu byl ;-)

Do góry