reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ploteczki Opolanek i Opolszczanek

reklama
Dobry wieczór :-)
A gdzie to wszystkie wywiało??

Villa produkcja słoiczków imponująca!
Sylha Ty to powinnaś do nas pisać wyłącznie z łóżka albo hamaka ;-)
Franiowa jak tam przeprowadzka?? Chyba jutro mieszkanie zdajecie?
Tin a ja się jeszcze łudzę, że to zależy od dziecka :-p Niektóre koleżanki miały szczęście i od początku im dzieci przesypiają przez noc po 6h. Ale są i takie, że dzieciaki ponad 2 lata i co noc pobudka.. Liczę, że nasz maluch będzie po mamusi mega śpiochem :-D Długie lata nie zbudziłby mnie nawet strzał z armaty, dopiero kilka lat temu zaczęły mnie budzić różne odgłosy w nocy (oraz budzik nad ranem).

Ja dziś trochę padaka jestem, ogarnęłam chatkę, w połowie coś mi się z miednicą zrobiło, zaczęła mnie paskudnie boleć. Poleżałam potem chwilę i ciut przeszło, ale to już chyba popuszczają więzadła przed porodem.
Zaraz idę poprasować ciuchy dla małego, dobrze, że ma deskę do prasowania taką, że można i na siedząco :-)

Mal_, tak. Spakowani jesteśmy w 3/4. Rano reszta, potem przenosiny, około godz 14 chciałabym ruszyć do Jeleniej Góry. Wracam w środę.
Wszystko wskazuje na to, ze w listopadzie będziemy musieli jeszcze wynajmowac mieszkanie. Będe musiała się skontaktować ze znajomą Ona'ej.

Słuchajcie dziewczyny - szukam pracy w Opolu, w szkole.
Raczej z opcją od roku szkolnego 2013/14. jeśli teraz złożę wypowiedzenie bede musiała zwracać 5 tys dopłaty do wszczecia przewodu dr kilka lat temu.
bardzo was prosze - jesli usłyszycie, że gdzieś poszukją "pani od niemieckiego", w Opolu czy w jakiejśc miejscowości pod opolem, nawet do 40 km, dajcie znac. Nie zapomijcie.
Dojazdy do jeleniej nas zrujnuja finansowo, nie wspomne o rozłące i zmęczeniu dojazdami.
Bedziecie miały mnie na uwadze?
Z góry dziekuję:)

Franiowa- będziecie, będziecie:tak::tak: ja mogę zapytać jak tam u nas w szkole:-),

Mal- piszę zaś z łóżka:-) akurat dzisiaj czytałam od Villi poradnik odnośnie karmienia i tam pisało jak nauczyć 3- miesięczne dziecko żeby przespało całą noc:-) jak się krami piersią to najlepiej niech tatuś wstanie:-) bo mamusia pachnie żarciem:-) i da smoczka na 10-15 lub ew. wodę, hmmm ciekawe jak to się będzie miało w praktyce:dry:, ale jedna mamusia ma bliźniaki, które po 3msc przesypiają noc-miodzio i ja sę też tym łudzę:-)

Ostatnia edycja:
Franiowa będziemy :-) Do Opola co prawda mam dalej, ale jednak nie raz, nie dwa coś tam się słyszy od tych czy innych znajomych ;-)Współczuję tych dojazdów, to musi być masakrycznie wyczerpujące.
Sylha super, że w wyrku urzędujesz :laugh2: A ta książka to taka papierowa czy elektroniczna wersja? Tatuś do nocnych wstawanek ojjj pięknie by było ;-) Ale w nocy też chyba dziecko ma prawo być głodne?

Mal- papierowa- dodatek do miesięcznika M jak Mama, ale w necie też na pewno znajdziesz wiele informacji na ten temat, ja powiem szczerze im bardziej zgłębiam wiedzę nt. to tym bardziej chcę cycować:tak::tak::tak: zobaczymy jak to pójdzie w praktyce.....niby organizm odpowiednio się dostosowuje do potrzeb i jeżeli będzie 2 to pokarmu starczy dla 2.....
No już drugi raz wyczytałam, że do 3msc dziecko karmić w nocy jak najbardziej, ale po tym 3 można go nauczyć,że np. ostatnie karmienie późno wieczorem nawet na śpiąco a pirwsze 6-7 rano:-) jeju ale to by było bosko:-)

Sylha, nie chcę studzić Twojego zapału, ale wśród znajomych było tylko 1 takie dziecko..
Natka budziła nam się w nocy do 2,5 r.ż (podawałam jej wode do picia ze względu na zęby od 18 m.ż), Franek nadal sie budzi. Nie je w nocy gdzieś od 2 lat i może 4-5 miesięcy. Ale on drobnica straszna, problemy z jedzeniem, więc kazali karmić w nocy tak długo jak się dało.
Jesli Twoje maulchy będa spały w nocy bez jedzenia po 3 m.ż. to...kurka, ..mam nadzieje ze Ci się uda:)

Dzięki ze będziecie pamiętać o mnie:)

My już pakujemy ostatnie rzeczy. Zaraz wypad z mieszkania.

Pamiętacie o klikaniu na Francika?..Dzięki

Cześć dziewczynki :-)

Franiowa tyż będę ucha nadstawiać :tak: I kciuki trzymam za torbowe zamieszanie przeprowadzką zwane.
Klikać klikamy :tak:

Mal Ty juz też powinnaś bardziej na siebie uważać i odpoczywać.

sylha u nas w teorii też miało być tak pięknie, że M będzie wstawał, la bla bla bla.... Praktyka nieco inaczej wyszła, ale Rafał w zasadzie od pierwszych dni w nocy budził się tylko na jedzenie; pomijając nasze początki jeszcze w szpitalu, kiedy się w końcu nauczyliśmy cycowania, to budził się na jeść (oczywiście wcześniej zmiana pieluchy) i spał dalej. Z biegiem tygodni te pobudki stwały się coraz rzadsze, tak samo jak konieczność zmiany pampersa, no i teraz budzi się nadal, ale najczęściej koło północy (albo nawet dopiero 2-3) i potem nad ranem - albo 4 (albo 5-7); zależnie jak mu tam wyjdzie.
No i jako, że śpi ze mną, to wystarczy podwinąć koszulkę i ja śpię dalej (dlatego póki je w nocy, to nie mam zaimiaru eksmitować go do jego łóżeczka - dla własnej wygody :-p).
A fakt faktem, że nocne mleczko jest najtłuściejsze i dzięki niemu właśnie maluszek najlepiej rośnie (co by tłumaczyło czemu Rafał 3 tygodnie temu mierzył 77cm :-D;-)), dlatego tak ważne są karmienia nocne w pierwszych trzech miesiącach zycia dziecka.
No i wiadomo, że z butelką to więcej szykowania niż z cycem ;-)
I nie dajcie się (z Mal) zwariować, że jak maluch je często, tzn. że głodny, a Wy na pewno macie za mało pokarmu - pomyślcie jaki malutki jest jego żołądek i jak ciężko musi pracować jego organizm, żeby go przetrawić (i to prawie w 100% przyswoić)

Poza tym taka ciekawa refleksja ;-)

plaga egipska pt "za mało pokarmu" - Karmienie piersią - Forum dyskusyjne | Gazeta.pl

reklama
Villa- przecie ja od Ciebie wezmę przykład:-):-):-):-) mój przywiózł trochę grzybków z lasu i się mnie pyta jak ja je zaprawiałam do słoików to mu zapodałam "kuchnie polską" i niech sobie po czyta:-D:-D:-D:-D na pewno mu nie zaszkodzi!!!

Do góry