reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Plan dnia

Kati widze zeMmateuszek chyba najbardziej "dorośle" je ze wszystkich naszych dzieciaków. Moje na razie tylko probuja takie jedzonko od nas. Jajecznice robisz z białkiem czy tylko zółtka, a wędline sama robisz czy kupujesz? O serze zółtym to nie mysalłam zeby dawać, twarozek juz wcinału, dawalam im wymieszany z jogurtem naturalnym, wcinały ze hej

reklama
Ale Wasze dzieci sporo jedzą...u nas mniej wiecej tak:
od godz. 3 do rana cyc co chwilę :-) więc nie wiem ile zjada
8-9 pobudka....robię 120mm z kaszką (do picia) - zjada 70ml lub wcale - zalezy od dnia
g.11 kaszka z owocami ok 120 ml na gęsto - nie zawsze chce zjeść (ewentualnie same owoce)
lub
mala kromka chlebka z maselkiem + kiełbaska cielęca lub z szynki (to zjada chętnie)
g.12 drzemka ok 40 minut
ok. godz. 13 spacer do 14,30
godz. 14,30 - duży słoik obiadku Hipp - zjada calość
godz. 17 serek Danonek x 2 szt. lub owoce z kaszką ok 100 ml lub budyń albo kisiel + cyc (czasami chce tylko cyca)
godz. 17.30 drzemka popołudniowa ok 40-50 minut
godz. 20.30 210 MM z 3 miarkami kaszy owsianej ze śliwką lub wieloowocowej mannej
godz. 21 Julia idzie spać :-)
w przerwach między posilkami, picie, chrupki, piętka od chlebka

Ostatnia edycja:
U nas plan dnia nie jest zbyt uregulowany, bo przez czeste jazdy autem drzemki sie przesuwaja.

6.30 cycus, pozniej mama idzie do pracy, a synus szaleje z tatusiem (czasem jakas kanapke, albo ciasteczka na spolke zjedza, co poznaje po okruszkach w lozku), okolo
10.00 padaja razem na 40min drzemke regeneracyjna
11.00 II sniadanko (owsianka z jablkiem, grysik z bananem itp), pozniej mlody bawi sie do ok
13.00 az uda sie go uspic (zwykle w aucie)
14.30 obiadek, a nastepnie zabawa z siostra
16.30 deserek (jogurt, mus owocowy lub cycus)
17.00 spanko okolo pol godziny (jak sam sie nie chce obudzic to mu pomagam)
19.30 kapiel i kaszka na gesto
20.30 cycus i spimy
03.00 cycus

Aaga, Mati je już dość dorośle bo widzisz ma większe potrzeby, on mi już kaszkami pluł a głodny był to raz mu dałam chlebek do łapki na kawałeczki pocięty i jadł aż pól kromki zjadł. I od tego czasu daje mu takie jedzenie powoli wprowadzając. A zresztą on już chodzi więc ma większe potrzeby energii:-)
Jajecznice daje całe jajko na masełku tylko ścinam dość mocno i daje tymianku troche - bez soli!
Wędlinke robie często sama - pierś z indyka lub kurczaka zapiekam w folii w piekarniku z ziołami i oliwą z oliwek, żeby za sucha nie była, ale zdarzyło mi się już kupić u takiego dość drogiego rzeźnika ale sprawdzonego - też jadł. Za to ser żółty w małych ilościach też dałam bo my uwielbiamy z M. a pediatra pozwoliła.
Zołza ona uśredniała - są takie dzieci co w wieku pół roku nie chcą mleka. Mój brat nie cierpi mleka a z jego przetworów je tylko jogurty owocowe w małych ilościach i ma to od dziecka.
Doris, Mateusz ważył w poniedziałek 9,815 g więc jest z niego kawał chłopa :-)
Zapomniałam napisać że czasami daje mu warzywka ugotowane na parze do łapki - uwielbia to - szczególnie brokuł jak mama :-), je też makaron świderki do łapki, ryżu też mu dałam - cały był umorusany :-D ale jadł dzielnie sam.
Pije ze szklanki i kubka (na razie ja mu daje, ale chce sam) ewentualnie z niekapka.
Drzemki ma dwie ok 40 min-1,5 godz - ok godziny 11 i 15-16 po deserku

u nas:

6,30 cycuś
9 kaszka 110ml
10-12 spacer+drzemka
12 owocki (słoiczek)
14 obiadek (słoiczek)
16 cycuś (ewentualnie drzemka)
czasami przekąska (biszkopcik) albo (od paru dni) kisielek
19 kaszka 130ml
kąpiel
20,30 cycuś

Nasz plan dnia :(godziny podane około)

7.30 - mleko Olek - 240 ml ,Amela owsianka
Oli wraca spac, a Amela bajka
9.40 - II sniadanie Oli owoce 190 g , Amela kanapka
10.30 - spacer (staram sie by Oli nie spał podczas spaceru) Oli zjada 1/2 grahamki, Amela reszte
13.00 - powrót do domu, Oli mleko 240 ml , Amela jogurt i szklanka soku
Oli spać , Amela rysuje, lepi, maluje itp. , ja robie obiad
15.00 - jem z Amela obiad
15.40 - Oli obiadek 190 g papki z kawałkami
zabawa
18.20 - Oli mycie kaszka 210 ml, Amela kanapka i kubek mleka

18. 40 -Oli do łózeczka, Amela do łózka zaczepiaja sie tak długo az usna :-)
o 19. 30 spia i tak do rana

Ostatnia edycja:
Tak sobie podczytuję te Wasze plany dnia no i wstyd przyznać, ale powinnam chyba założyć wątek chaos dnia. :sorry2:Staram się karmić Młodą co 3- 3,5 h z zachowaniem ustalonej kolejności potraw - ale to zabrzmiało... :-p
No i stwierdzam, że dość mało albo Młoda je albo Jej daje, ale jeśli Ona nie chce już to za żadne skarby świata dzioba nie otworzy nawet megapodstępem - nie ma dzięki Bogu zwyczaju wypluwania tego co już do tegoż dzióbka trafi. :-p

u nas wyglada dzien mniej wiecej tak;

6 pobudka
7 snidanie mleczko
10-11 ii sniadanie np kanapki lub kaszka
11-14 drzemka
14 obiadek zazwyczaj zupka albo drugie danie i deserek
17 podwieczorek owocki, kanapki lub np jajecznica
20 kapiel i kaszka w butli :tak:
3 - przebranko nocne i czasami butla według życzenia

do picia: woda, soczki, herbatki ziołowe i owocowe
do przgryzki: chrupki, krazki ryżowe, jogurty, deserki nestle, raz na jakis czas danonek (ale ostatnio jakos nie było okazji), buła z masłem

ostatnio zrobiłam paste jajeczną... jajeczko posiekane do tego troche jogurtu naturalnego i zblendowane na mase :-) i odrobine szczypiorku :blink:

musze podawac wiecej owocków :tak:

no i beniu miał swoj debiut na obiedzie u babci... zjadł indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami..

reklama
No dobra dziołszki, plan dnia nam się zmienił, teraz mniej więcej tak:
6.30-7 - mm 210
9 - chlebek z masełkiem (przegryzka, bo mama już pada i musi się wreszcie napić kawy 'w spokoju')
10.30 - owsiankowy mix (120wody, 3 miarki mm, 4 kopiaste łyżki owsianki, pół słoiczka owocków, wychodzi koło 200ml)
12-12.30 spanko i tu mały mi zaczyna przesypiać normalną porę obiadową, zazwyczaj było to koło 14, teraz zazwyczaj zanim się pobarłożymy po wstaniu to jest 15!)
15- 180-250 obiadek
17.30 - zawsze było mleczko, ale ostatnio wypija bardzo mało (a wszystko inne by zjadł na bank), no i nie wiem na co to zamienić, żeby głodny nie był...ale też nie było mega sycące..
20 - 240 mm+3 miarki kaszki
co dajecie maluchom do jedzenia po 17? bo ja już durnieje :]

Do góry