reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pierwszy uśmiech, pierwszy ząbek, pierwszy krok...czyli wielkie postępy maluszków

A ja juz jestem pewna,ze Hania na Zuzie mowi Zazia <to tak brzmi>,potrafi powiedziec Zazia da - -zuzia daj;jak cos jemy,i ma brudne paluszki,to na moje haslo,obliz paluszek,oblizuje go - slodko to wyglada :);wola ej - jak chce cos od Ciebie;zaineteresowala sie bardzo ksiazeczkami,ma swoja ulubiona; nauczyla sie,ze zkanapy mozna sie bezpiecznie zsunac nogami najpierw.
zabkuje juz brawie miesiac,a jeszcze,zaden sie nie przebil

reklama
Katka - zdolna ta Hania :-) ze nasza Nina to ruchowo jest bardzo dobrze rozwinieta, ale jesli chodzi o inteligencje to troche z niej glupek :rofl2: papa ja juz od miesiaca ucze i nic :happy2:

a dzis bylysmy pierwszy raz na basenie i malej sie bardzo podobalo :-):-):-)

Ruchowo jestesmy za Wami w tyle, bo dopiero dzis Paula pierwszy raz sama stanela przy kanapie. Wczesniej stawala tylko w lozeczku, ale tam miala latwiej. I wreszcie zaczela raczkowac:tak:. Uwielbia chodzic (a raczej biegac, bo szybko przebiera nozkami) trzymana pod paszki. Pewnie w chodaku juz by zasuwala.
Robi 'papa', mowi 'amam' kiedy widzi, ze ktos je,albo gdy karmie rybki lub koty, znow zaczela mowic 'mama' i 'baba' a dzis, kiedy zrobila kupke i tesciowa ja spytala, co zrobila, Paula smiesznie zmarszczyla nosek i powiedzila cos na ksztalt 'fuj':-D.

I dziwna rzecz- Paula ma juz 8 zabkow i myslalam, ze na razie ten temat mamy zamkniety, ale znow zaczela sie slinic i wszystko pakowac do buzi, tak jakby szedl kolejny zabek, a czytalam, ze czworki wychodza dopiero po skonczeniu roku:eek:

Mój Kubuś ruchowo jest bardzo w tyle:-(. Usiedzieć sam bez podtrzymywania udaje mu się tylko przez chwilkę, jak go trzymam pod paszki też spaceruje ale to tylko tyle. Nie umie samodzielnie stanąć usiąść:confused:. Natomiast nauczył się dawać cześć i robić kosi-łapki. Wystarczy mu powiedzieć " zrób kosi-kosi" i klaszcze w łapki:tak:.

Ala uczy się też wolno - do Hanusi jej daleko!! (brawo dla Hani)

Jednak
mamy dzis trzeci ząbek
umie stawać i kucać trzymając sie jedną rączką
chodzi przy meblach, kanapie i przy czym sie da trzymając się za jedną rączkę
robi pa,pa na dobranoc
potrafi pokazać oko i ucho
umie zrobić siostrzyczce cacy cacy gładząc ją po włosach
acha jak się przewraca to patrzy czy ktoś widzi i jeśli tak to płacze a jeśli niekt nie zwraca na nią uwagi to sama sie zbiera z podłogi

U nas ruchowo tez jest fajnie bo Oliwka raczkuje jak szalona w ekspresowym tempie i wczoraj pierwsz raz sama stanela w lozeczku i jeszcze zaczela robic sprezynke a wieczorem jak tak stala w lozeczku to tak sie wyglupiala,ze walnela o gorna warge i sobie rozwalila ,krew sie lala placz byl pry tym,mowie,ze ona zanim jej wyjda te zeby w calosci to sobie chyba wybije...taka jest wariatka.Ale juz sama stoi wiec jest dobrze.
Reaguje za zakazy chociaz nic sobie z nich nierobi tylko przyspiesza jak ma jakis cel np przedluzacz...mowi baba,mama robi papaa i strasznie sie pitula pieszzoch jest niesamowity:))))aaa i chodzi trzymana za raczki...

jezu - moja ani papa, ani kosi-kosi, ani cacy nie robi. nie mowiac juz o pokazywaniu oka i ucha :confused2: jak ja ucze i pokazuje, to tylko sie glupio smieje :tak: maz mnie pociesza, ze zrobimy z niej sportowca - do szybkiego biegania inteligencji nie potrzeba za wiele :-D:-D:-D ale ja tam sie nawet troche martwie ...

Gufi nie przejmuj sie jezeli Ninka jest zdrowa tp przyjdzie czas na papa i kosi kosi,mysle,ze nie ma co sie zamartwiac moja mala jak jej mowie zostaw to lub tamto to tez sie smieje i nawet nie mysli zeby mnie posluchac:)))

Dziewczyny każde dziecko jest inne i ma swój indywidualny tok rozwoju :tak:Mi lekarz powiedział żeby nie zmuszać dziecka do niczego (raczkowania, chodzenia) bo jak przyjdzie jego czas to samo dojdzie do wszystkich umiejętności...tak że Gufi nie matrw się...moja Amelia tez nie robi papa ani kosi ani cacy;-)

reklama
Agatka też ruchowo daleko w tyle. Ładnie siedzi i to wszystko. Nie siada sama (co mnie martwi, chociaż ćwiczy to siadanie zawzięcie) jeszcze nie raczkuje, ale widzę, że próbuje dupkę do góry podnosić jak lezy na brzuszku. Za to porusza się jak zegar lerząc na brzuszku. Jak chce gdzieś dotrzeć to się jej udaje, bo turla się z brzucha na plecy i odwrotnie.
- Robi papa i mówi papa :)
- kosi kosi też jej czasem wychodzi jak ma ochotę
- mówi: ła ła, pa pa, ba ba, ta ta

Do góry