reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pierwszy uśmiech, pierwszy ząbek, pierwszy krok...czyli wielkie postępy maluszków

reklama
Kuba robi duże postępy jeśli chodzi o mowę. Mówi: " ta-ta, ba-ba, ga-ga, da-da, la-la, ta-ka ta-ka, ka-ja, ja-ja". Jedynie mama jeszcze nie mówi:-(. No i oczywiscie buzia mu się nie zamyka gada cały czas jak nakręcony:-D

Olusia nareszcie zaczeła sama wstawać na nóżki.już myslałam,ze nigdy to nie nstapi;-).tak jej sie to spodobało,że teraz czeka tylko na okazję.co do mowy,to nic konkretnego (mama,tata) jeszcze nie powiedziała.a szkoda,bo na to też wszyscy bardzo czekają.:-D

Dziewczyny jak tak czytam co Wasze maluszki potrafia to zaczynam sie martwic o Maye, bo ona nie siada jeszcze sama, o raczkowaniu nie ma mowy.... jak ja posadze to siedzi i sie bawi,ale najlepiej zeby byla oparta o kanape bo jak nie to traci rownowage... ciesze sie bo duzo gada... ma-ma-ma-ma, ta-ta-ta i spiewa te swoje gegania,kosi kosi robi, a w papa zwatpila odkad bylismy w miescie,wszystkim machala i nikt jej nie odpowiedzial... teraz macha tylko jak idzie spac....

Justynko,wszystko w swoim czasie.Ola też od niedawna zaczeła wstawać.siada sama tylko w łóżeczku jak się złapie szczebelka.jednak najczęściej czeka aż ktoś ją posadzi.bo to taki leniuszek jest.
kosi-kosi też ładnie robi.i cieszy się jak moze komuś zrobić pa-pa:-D

Dawidek tez jeszcze sam nie siada ... trzeba mu pomagac ... stoi tylko jak my mu pomozemy i przytrzymiemy ... posuwa sie do tylu, ale w sposob pełzający ... od niedawna dopiero zaczal bujac sie na kolankach i raczkach ... tak wiec Justynko ... z Mayeczka jest jak najbardziej wszystko w porzadku :-) ... a tak na marginesie ... raczkowanie u dzieci zaczyna sie pomiedzy 7-10 miesiacem zycia ,,, Mayeczkama jeszcze czas :-)

Dziewczyny naprawde sie nie martwcie i dajcie swoim maluchom czas! Marika długo długo nie miala zbytnio postepów az pewnego dnia zaczela sama pewnie siadac z pozycji na brzuszku, ze dwa dni potem zaczela sprawnie raczkowac a dosłownie kilka dni później wstala a teraz zaczyna chodzic (czasem sie juz nawet puszcza i udaje jej sie ze 2 sekundki ustac bez trzymanki ;-) ) Tak samo moze byc u Was ze postepów nie ma, nie ma a jak rusza to... za dziecmi nienadążycie. DAJCIE DZIECIACZKOM CZAS :tak:

Ja też wychodzę z założenia że nie ma co poganiać dzieci, na siłę uczyć je siedzedzenia, raczkowania i chodzenia...wszystko w swoim czasie i jak dzidziuś będzie miał siłe...:tak:
Moja Amelia siada sama ale tylko z pozycji półleżącej, podtrzymywana pod rączkami przekłada nózkami (coś na kształt chodzenia ;-)), o raczkowaniu na razie nie ma mowy bo dla niej leżenie na brzuszku to straszliwa kara, ale lubi stać...oczywiście nie sama...No i przekręca się z plecków na brzuszek i odwrotnie...Acha...i próbuje sama trzymać kubek-niekapek z soczkiem...co z tego że nic nie leci bo nie wie że trzeba przechylić żeby polał się soczek :-D
A ja cierpliwie czekam na każdą nmową umiejętność mojej córeczki :happy2:

reklama
A z tym "papa" to moja jest niemozliwa :-D jak tylko słyszy "papa" to od razu macha łapka i sie cieszy. A najbardziej mnie rozbawiła jak oglądalimy film na którym uczylismy ja robic "papa" i Marika tez oglądala i cały czas łapka machała i smiala sie do TV :-D :rofl2:

Do góry