reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

pierwszy uśmiech, pierwszy ząbek, pierwszy krok...czyli wielkie postępy maluszków

Dziękuję za słowa otuchy:-). Trochę mnie podniosły na duchu. Rudykotcie ja też tak mam:no:. Teściowa mówi, że już czas i każe mi wsadzać młodego do chodzika i uczyć chodzić. Młody umie na szczęście przekręcać się z plecków na brzuch i odwrotnie ( ale tę umiejętność osiągnął już jakiś czas temu). Umie też stanąć na nóżki ale tylko trzymany pod paszki ( zresztą jak załapał do czego służą nogi to bardzo mu sie stanie spodobało):tak:. Z tym, że oczywiście tylko wtedy jak go trzymam. Mam nadzieję, że macie racje i nidługo będę się śmiała z tego, że się głupio martwiłam.

reklama
Iwonko no widzisz a skoro Twój bąbelek załapał stanie to możesz się nie doczekać siedzenia tylko od razu będziesz go gonić po mieszkaniu, niektóre dzieciaczki nie mają pupali do siedzenia ;-)

dziasiaj Emilka zaczeła sobie klękac w łózeczku - rany co dziennie coś nowego

Iwona - nie martw sie,bedzie wszystko dobrze

Hani ida zeby.
Z jej umiejetnosci/na co reaguje:
  • sciaga w sekunde pieluche z twarzy,zaklada sobie rozne rzecy na glowe:recznik,ktorym ma przykryte nogi gdy je;wie gdzie ma glowe - -reaguje na moje pytanie,gdzie ma glowe,wklada sobie talerz na glowe,albo przez niego patrz i sie smieje
  • odkryla zjawisko zwane,,DZIURA",zaglada we wszystkie szpary,wklada glowe do wiaderek z klockami,przekomicznie to wyglada
  • uwielbia zabawe - wojna na poduchy
  • zaczela mowic tata
  • jak jej czegos zabraniam albo dorwie cos czego nie moze miec w swych lapkach, w specyficzny,rytmiczny sposob porusza noga <mozna sie posiurac ze smiechu>
  • wstaje w lozeczku coraz czesciej
  • w ciagu dnia przechodzi na jedna drzemke
  • pelza
Nie przekreca sie nadal - zdarzylo sie jej to pare razy tylko.Nie ma zamiaru raczkowac chyba.

moja raczkuje juz z predkoscia swiatla :-D jak tylko ma sie czego zlapac, to od razu wstaje i juz zaczyna sie puszczac w pozycji stojacej i wyrzymuje tak pare sekund (dopoki nie rymsnie na tylek :-)).

poza tym mowi mama, baba, tata. ostatnie kilka dni tylko "tatatatata". jak sie do niej zagaduje, to zaraz zaczyna gadac po swojemu. umie dawac buzi jak ja poprosze i przebijac "piatke" ;-) lubi bawic sie w "baran buc", w "a kuku" i w chowanego. no i uderzac przedmiotami o siebie, o podloge itd. - im glosniej, tym lepiej.

Ala:
  • raczkuje bez problemów,
  • jak tylko cos znajdzie przy czym można wstać to zaraz testuje - czasem upada nie na pupę tylko leci na łebek (kask pilnie poszukiwany:happy:)
  • jak patrzy w lustro będąc na rękach i ja sie obracam to wie że trzeba się też obrócić żeby znowu widzieć siebie,
  • na siostrę mówi ABA,
  • a kuku wychodzi jej bezbłędnie, bez trudu zdejmuje pieluszkę z główki,
  • potrafi pokazać gdzie jest oko lalki lub misia - albo mamy, co kończy sie wydziubaniem mamy oka,
  • jak nie ma ochoty na jedzenie to pluje dalej niż widzi,
  • acha - potrafi "klikać" jak konik,

Iwonko my z naszymi "Łosiami" nie mamy co startować do dziewczyn:-D:-D:-D:-D
Najwyżej pośle gościa rok później do szkoły, będzie miał dłuższe dzieciństwo;-);-);-)

No no masz rację:laugh2::laugh2:.

A skoro mam trochę czasu to zamiast tylko narzekać powiem co Kuba potrafi:
-mówi tata baba lala
-jak chce mu się spać to woła " kaja kaja"
-przewraca się z plecków na brzuszek i na odwrót
-bawi się w "a ku ku" zakłada pieluszkę na główkę po czym szybko ją ściąga jak powiemy " nie ma Kubusia gdzie on jest"
-podnosi się za rączki do pozycji siedzącej i tak jak już pisałam stoi trzymany pod paszki
-robi samochodzik tzn. " brrrrrrrrr"
-odpycha się nóżkami od podłoża leżąc na pleckach i kręci się wokół własnej osi
-przybija piątkę
i to by było chyba na tyle.

Na resztę przyjdzie czas:dry:

reklama
hmmmm wiecie co a moja Marika wcale prawie nie mówi :-( moze raz dziennie "mama" a tak poza tym to sobie spiewa aaaaaaaaaaaaaa na rózne intonacje, popiskuje, pokrzykuje itp. ale nie mowi nic konkretnego...:no: troszke mnie to martwi

Do góry