reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

pierwszy uśmiech, pierwszy ząbek, pierwszy krok...czyli wielkie postępy maluszków

Wlasnie wrocilismy z wakacji a nasza Maya przywiozla z nich dwie dolne jedynki jeszcze nie wyszly cale ale dobrze je widac do tego zaczela juz proby prawdziwego raczkowania a nie pelzania :-)

reklama
A ja zostalam przedwczoraj nazwana jak sie nalezy czyli mama i tak juz zostało Emilka albo mamuje albo babuje, ależ to fantastyczne usłyszeć "mama" i wiedzieć ze to do mnie, poza tym coraz częściej udaje jej się usiaść bez pomocy ale technike sobie wymysliła doś ciężką, cóż nie chce iśc na łatwiznę.:tak:

..piękne postepy robią małe (choc juz nie takie małe) pażdziernikowe dzieciaczki.....zaloze sie ze po wakacjach bedą wpisy typu: DZIEWCZYNY A MOJ/A CHODZIC ZACZYNA......:-)

...my na etapie dobrego siedzenia,raczkowania i ząbkowania:tak:

Anastazja nie zakładaj się!;-) Kubuś dziś wzięty pod paszki zaczął stawiać kroczki do góry i do przodu wyrzuca nogi raz lewą , stawia płasko stopę i potem prawą:tak:. Ale nie raczkuje........do przodu tylko do tyłu i kręci się na czworaka w kółko i siada sam z brzuszka na pupę:-).

Gratulacje Kubuśku co za zdolniacha z Ciebie
to musi rozkosznie wyglądać jak się tak maluszek kręci do tyłu,
może dlatego własnie to się nazywa raczkowanie, bo dzidziole do tyłu chodzą jak raki .

własnie tez mnie stwierdzenie "raczkowanie" zastanawiało... teraz juz wiem dlaczego... Olek też się przesuwa do tyłu.

I tak jak Ninka robi kroczki trzymany pod paszami.

A wczoraj dojrzałam pierwszego ząbka!!!! Narazie przebija się tylko koronka... cieszyłam się jak szalona :happy:

No faktycznie z tym raczkiem do tyłu nie wpadłam:-).
Dziewczyny "z ząbkami" nie zapominajcie o prezencie za znalezienie ząbka!!!;-)

Ale fajne postępy robią te nasze maluszki :-) GRATULACJE!!!

Moja Mariczka ma na koncie następujące postępy:
- mówi "mama" i dużo rzadziej "tata"
- robi "papa"
- strasznie podoba jej się klaskanie i próbuje sama klaskać w łapki
- sama siada i siedzi tak długo bawiąc się aż jej się znudzi, wcale już się nie kiwa
- raczkuje do przodu :-)
- dwa razy stanęła w łóżeczku trzymając się szczebelków!!!

Dziąsełko na dole jest baaaardzo rozpulchnione ale ząbka jeszcze nie widzę.

reklama
Czesc dziewczyny,weszlam na forum dzis poraz pierwszy od 7 miesiecy..jak milo widziec wpisy o postepach naszych maluszkow i... przypomniec sobie jak pisalysmy o ich pierwszych ruchach w brzuszkach...
Nasza malutka ma juz 2 zabki, 3 w drodze... ale czytam wasze wpisy i zaczynam sie martwic,bo malutka urodzila sie 20.10 a jeszcze ani sama nie siedzi, ani nie raczkuje... jak siedzi to trzeba ja podtrzymywac,a o tym zeby sama usiadla nie ma wogole mowy. Przemieszcza sie tylko na boki i to technika z brzucha na plecy i spowrotem.... czy mam sie martwic?

Do góry