reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Pierwsze kłopoty z naszymi maluszkami

reklama
Aninaaa Elisabeth dzięki:-). Przyznam szczerze, ze nawet nie wiem jak to wygląda bo nigdy nie musiałam z takiego zabiegu korzystać.

dziewczyny - ja ciagne temat, ktory mnie najbardziej niepokoi czyli picie mojej Ninki. ta wredota mala wogole nie chce pic. tzn w ciagu dnia wypija tak ok 100-150 ml wody. wczoraj przeczytalam, ze dziecko powinno wypijac 100 ml na kg, wiec moja powinna byc prawie 900 ml :szok: co prawda pani dokto mowila, zeby sie nie martwic, bo jak dziecko jest zdrowe, to samo najlepiej wie, ile chce pic. samo juz nie wiem :confused::baffled:

Witam wszystkie pazdziernikowe mamy!!!
Gufi - mam pytanie bo chyba nie doczytalam co do picia Twojej coreczki,ile wypija mleka w ciągu doby?Mój synek wypija mdzy 600 a 800ml mleka natomiast wody i soczku max 40ml! I nie da rady więcej.Każdą otwartą buteleczkę soczku wypijam sama.Nawet w najwieksze upały:no:.Poza tym próbuję go nauczyć picia z butelki ze słomką,na razie porażka.:baffled:

Gufi u nas jest podobnie- czasem Paula wypija kilka lyzeczek wody przez caly dzien:szok:. Za soczkami nie przepada. Np. budzi sie w upalny dzien, wczesniej zjadla obiad, wiec powinno jej sie chciec pic a ta wypija kilka kropel i reszta pluje:no:.
Ale ma sporo wody w mleczku, kaszkach, kisielkach itp.

Co do picia to... Marika nie chciala NIC pic poza mleczkiem. Az pewnego dnia zaczela pic i teraz wypija po ok litr dziennie (czystej wody!, herbatek, soczków, nektarów) a do tego jeszcze ok 500 ml mleczka dziennie :-) Moze i waszym maluchom sie "odwidzi" i pic zaczna :eek::dry::tak:

Troche mnie pocieszylyscie. dzwonilam tez do pani doktor i mowila, ze mam sie nie denerwowac takimi bzdurami :tak:

Moja Ninka mleczka nie pije wogole, bo nie chce. tzn. do tej pory nie chciala, ale moze podejme jeszcze jedna probe i dam jej. mleko dostaje w postaci kaszki na mleku i jogurtow. pije najchetniej wode. robie jej codziennie kisiel z 200 ml soku, wiec troche tych plynow jednak ma.

A propos - jakie mleczko jest najsmaczniejsze???

Gufi ja też tak miałam - Kuba nie chciał pić wcale:no:, a teraz wypija ok 240 - 300 ml picia ( woda soczki):tak:. Poprostu któregoś dnia wziął i wypił. Nie ma się co przejmować mnie też lekarze mówili, że on bedzie pił wtedy kiedy będzie tego potrzebował i w takich ilościach jakich bedzie chciał. Natomiast u mnie zrobił się teraz problem z mleczkiem. Kuba nie chce pić mleczka:no:. Robię mu mleczko tylko 3 razy w ciągu dnia po 180 ml z czego wypija może po 100 albo czasami mniej i nie chce więcej. Pocieszam się tylko tym, że za to je co innego więc to nie jest problem, że nie może jeść. Może tylko przestało mu to mleczko smakowac?? Nie wiem czy się przejmować czy nie:confused:, ale zawsze mi się wydawało że mleczko u tak małego dziecka to podstawa.

wiesz tu chodzi o wapń. Jest jakaś ilośc minimalna mleka, którą dziecko powinno wypijać, żeby organizmowi dostarczać odpowiednią ilość wapnia. Słyszałam, że u dzieci które nie chcą pić mleka, albo piją mało stosuje się jakieś preparaty z wapniem

reklama
jesli chodzi o mleko - moja pani doktor potwierdzila, ze 3 posilki mleczne wystarcza dziecku w tym wieku. Moja Nina wogole nie pije mleka, ale za to je 2 razy dziennie kaszke na mleku (ok. 180 ml) plus jakis jogurcik albo twarozek.
Schemat zywienia mowi, ze dzieci 11-12 m-cy powinny dostawac 3 razy dziennie ok 200 ml posilku mlecznego.

iwonka - moze sprobuj kaszki albo jogurciki?

Do góry