reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsze kłopoty z naszymi maluszkami

Ines moja apteczka wyglada identycznie:tak:

Mam pytanie dot. USG bioderek. Ktoras robila "na kase"? Kto je wykonuje? - ortopeda dzieciecy, czy lekarz ogolny? Pytam,bo zapisalam Paule na USG w przychodni i tak sie zastanawiam, czy ktos kompetentny bedzie je robil, czy przypadkowy, kto akurat tego dnia bedzie mial dyzur. Jesli tak, to ja to olewam i zrobie jej prywatnie. Dzwonilam tez do Matki Polki, ale tam najblizszy termin to... 30 kwietnia:szok: . Czyli zaraz po urodzeniu Pauli powinnam ja zapisac.

PaulinaAnna u nas tez jest cyrk ze sluzba zdrowia.:no:
Pisalyscie, ze lekarze kazali robic USG w drugim miesiacu, wiec podczas pierwszego szczepienia (7 tyg.) spytalam o to pediatre. Dowiedzialam sie, ze USG robi sie po trzecim miesiacu (drugi pediatra to potwierdzil) i mam sie upomniec o skierowanie przy nastepnym szczepieniu. Cierpliwie czekalam, bo Paula podczas kazdej wizyty (a bylo ich kilka- panstwowo i prywatnie) miala badane bioderka i zawsze bylo wszystko w porzadku. 20 stycznia ze skierowaniem w rece poszlam do przychodni. Tam sie dowiedzialam, ze od nowego roku zmienily sie przepisy i skierowanie na USG musi byc od ortopedy dzieciecego, do ktorego... ma mnie skierowac pediatra. Obled :no: Nalatalam sie jak glupia po tych lekarzach i w koncu Paula bedzie miala robione USG dopiero 9 lutego, tj. juz po skonczeniu czterech miesiecy...:wściekła/y: W dodatku ortopeda stwierdzil, ze jej cos przeskakuje w jednym bioderku i sie zastanawiam, czy faktycznie cos jest nie tak, czy tylko musial miec pretekst, zeby wypisac skierowanie, bo podobno teraz nie robia tego 'z marszu', tylko musza miec jakis powod. :baffled:

reklama
porąbany ten sytem ochrony zdrowia. Ja bym poszła prywatnie, ale tez własnie nie wiem czy to robi ortopeda czy jakis zwykly lekarz. A na necie nie potrafie znalezc prywatej przychodni w moim miescie robiącej usg bioderek. Jestem zapisana na 15 lutego do tego lekarza co tylko ssprawdza ręcznie bioderka ale jakos mu nie ufam, spokojniejsze bylabym po usg...

Same widzicie ze nie tylko co kraj to obyczaj ale tez co przychodnia i lekarz.
Chociaz przyznam ze zazdroszcze Wam ze w Polsce to kazde dziecko ma to wykonane bo w Holandii jak nie "problemu" to nie kieruja.
A ja sama widze ze roznica we faldkach jest i to duza jak dla mnie. Postaram sie jej zrobic zdjecie jak bedzie mniej markotna to same zobaczycie i powiecie co sadzicie.

PaulinaAnna ja tez nie mialam robione usg bioderek u Olka, tylko lekarz macał pachwinki. Teraz sie wkurzyłam i wreszcie znalazłam prywatnie usg, za 35 zl mi zrobia ale pod koniec lutego. W moim miescie chyba tylko 3 lekarzy to robi i 1 jest na urlopie, a ten 2 ma zepsuty sprzet :baffled: na szczescie 3 działa :happy:
A ty Paulina możesz iśc prywatnie?

Szczerze to nie wiem, jesli bym dostala skierowanie toubezpieczenie pokryje a jak sama to zaplace ale w tym kraju to nie maprywatnych gabinetow :no: (przynajmniej w tym moim regionie)
Znalazlam to na necie:
Jak dbać o biodra niemowlaka

Oto kilka rad, do których warto się zastosować, bez względu na to, czy twoje dziecko ma dysplazję, czy też nie:

Przy przewijaniu, gdy chcesz podłożyć pieluchę, unoś pupę malucha do góry; nigdy nie chwytaj go za stopy i nie podciągaj ich.

Gdy nosisz niemowlę, pilnuj, by jego nóżki były zawsze w rozkroku, by siedziało okrakiem na twoim biodrze czy brzuchu.

Nie prostuj mu nóżek, niech będą zgięte i rozłożone na boki. Nie zawijaj dziecka w beciki ("na mumię"), nie mierz wzrostu, prostując mu nóżki.

Ubieraj malucha w luźne śpioszki i pajacyki, które nie krępują ruchów nóg.

Przez pierwsze 6 tygodni możesz stosować szerokie pieluchowanie.

Często układaj dziecko na brzuchu; unikaj kładzenia go na boku w pierwszych 3 miesiącach - to niekorzystna pozycja dla jego bioder.

Nie przyspieszaj nauki chodzenia, unikaj używania chodzika; zapobiegniesz tym samym przyszłym bólom bioder i kręgosłupa.

Dokladnie apteczka niemowlaka musi byc ... ja mam wiele masci, pasci, tabletek, czopkow .... nawet jak mam ich nigdy niewykorzystac to wole miec niz latac pozniej :happy:

Co do bioderek ... Dawidek mial robione USG w poradni chirurgicznej dla niemowlat i dzieci :happy: ... musze teraz z nim isc na kontrole, pomimo ze ostatnim razem bylo wszystko w porzadku :-)

aninaaa - mi pediatra nakazala wprowadzanie stalych pokamow,ze wzgledu na nadal slaba hemoglobine.Nienajlepiej sie Hani wchlania i jej wloski wlatuja.Ma zaczac jesc jarzyny jak najszybciej i obiadki,ze wzgledu na zawartosc zelaza wlasnie.Zobaczymy,kolejna kontrola morfologii na koniel lutego.

Loja - trzymaj sie

Ines - mojej corci tez sie to zdarza i zawsze sie sama uspokaja,Ale czasem potrafi tak krzykanac,ze umarlego stawia na nogi.Wg mnie cos dziecko przezywa mocniej.

Katka,Oli też hemoglobina się nie poprawiła,mimo iż leczona jest od 3 tygodnia życia.może gdyby pediatra zalecił wprowadzenie innego jedzonka,to by się coś poprawiło.no ale tego nie zrobił.troche obawiam sie co będzie dalej,jak zaczną wyrastać jej ząbki.żelazo bardzo je niszczy.a leczenie zapowiada się jeszcze długo.:sick:

Ines,Ola też czasem popłakuje przez sen.zwykle wystarczy jak się odezwę i pogłaszcze ją po główce.ale dzisiaj tak zapłakała,że aż się sama obudziła.

Mamuśka,tak wiem,wstyd:zawstydzona/y: ale już nadrobiłam zaległości

Kajenka,ja robiłam prywatnie(90 zł:eek: ), badanie robił ortopeda dziecięcy,ale też bez USG.tylko zbadał,a na USG kazał się zgłosić w 5 miesiącu.

PaulinaAnna: A o co chodzi z tymi fałdkami? Dlaczego mają wskazywać na jakieś problemy? Moja Paulinka też ma nierówne fałdki na nóżkach ale ja się tym nie przejmowałam i oglądający ją lekarze też nie zwracali na to uwagi. Dodam,że miała robione USG i wszystko było ok.

Guffi: Ja też nie jestem specjalistką i nie miałam zamiaru cię pouczać. Po prostu czasem jedno słowo robi ogromną różnicę. Zimna woda - tak, lodowata- absolutnie nie. A i tak mam nadzieję, ze ta wiedza się żadnej z nas nie przyda :tak:

Ines: Moja mała też czasem płacze przez sen, jęczy, wzdycha i wydaje inne dziwne dźwięki. To chyba jednak normlane. Podoba mi się te teoria z trójkątami...;-)

Paulinka ostatnio uwielbia leżeć z nóżkami podciągniętymi do brzuszka. Trochę to męczące bo spróbujcie np. ubrać dziecku tak leżącemu pieluchę. Czy wasze maluchy też tak mają? Bo troszkę się martwie czy to nie jakieś problemy z napięciem mięśniowym.

reklama
slonko to normalne, że dzieci tak podkurczja nózki, pozniej bedą te nóżki jeszcze wyzej i wyżej aż wylądują w buzi. Olek też czasem tak przy przewijaniu podciągnie, że musze mu lekko pociągnac nózke i juz wie o co mi chodzi :-) a czasem jak wyprostuje za mocno to tez mi trudno ubrac papmersa.

Do góry