reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsze kłopoty z naszymi maluszkami

Katka, o jakim wirusie mówił pediatra bomoja mala też oststnio dziwne kupki robi. Bez sladów krwi ale za to śluzowate i zmieniły zapach- obrzydliwie śmierdzą jakby wymiocinami. Pediatra kazała się nie przejmować ale ja się troche martwie...

reklama
Slonko - nic konkretnego mi nie powiedziala,rozmawialam z nia tylko przez telefon,poniewaz dzis byly przyjmowane tylko dzieci chore w przychodni.Nie wiem jakie masz zalecenia od swego pediatry,ale wg mnie podanie laccydu nie zaszkodzi.Juz wczoraj wieczorem malej podalam,a teraz podaja 2 razy dziennie po 1 ampulce.
Moja pediatra kazala mi zwrocic uwage na ilosc tych stolcow,ewentualna temperature u dziecka,to czy nadal pojawiaja sie slady krwi (dzis zrobila 1 wilka kupe wieczorem,bez tych sladow,wiec pewnie to bylo od wysilku..w koncu dla tak malej pupki 7 kup to nielada wyczyn),na zapach (gdyby zaczely inaczej pachniec czyt.cuchnac,podawac smecte) oraz czy dziecko chetnie je.W tych przypadkach na zielono,gdyby mnie cos niepokoilo mam sie do niej zglosic.Acha i jesli po 3 dniach podawania laccydu nie przejdzie dac smecte,poobserwowac i tez do niej.
Dobra musze uciekac.Gdyby cos pytaj.

Dziewczyny wiem,że o tym już pisałyście ale powiedzcie mi jak ja mam mojego małego terroryste nauczyc zasypiać w łózeczku, co ją położe a jeszcze nie śpi to robi taki wrzask ze serce mi peka jak idę ja pogłaskać i pocieszć to się dopiero zaczyna lament no i po 5 minutach pękam jak balonik wyjmuje z łózia i bujam a mój grubasek leciutki nie jest. napiszcie jak wam się udało, ile to trwało, ile czekałyście przewaznie aż Wasze dzieciaki się zmeczą i jak radziłyście sobie z tym płaczem plisssssssssss :zawstydzona/y:

Renik, ja ostatnio mojego Michałka przyzwyczajałam, bo się chłopak odzwyczaił przez te zęby no i klasycznie: on płacze, ja siedzę obok łóżeczka, jak wstawał to ja go na ręce (ale nisko, żeby nie wyjmować z łóżeczka ) całusek i go kłądę, on w ryk , wstaje, ja go na rączki całusek, kładę, on wstaje..... i tak aż padł:sick: ważne - nic nie mów i nie patrz na córcię - dziecko tylko czeka żeby nawiązać kontakt.
Następnego dnia dwa razy wstawał - ja go kładłam -a potem sobie chyba przypomniał że to nic nie da i smacznie zasnął :-p

Skoro sposób na niemowlaki zadziałał na ponad rocznego bobasa to na Emilkę tym bardziej powinien :tak: :tak: :tak: Zyczę powodzenia i wytrwałości - ponoć konsekwencja czyni tutaj cuda :happy:

Renik tez mialam ten problem ... ale udalo mi sie :happy: ... kladlam mlodego do lozeczka ... mlody w placz ... kladlam na glowke pieluszke (tetrowa, nie pampersa :laugh2:) i glaskalam mlodego po nosku i po brwiach ... zmuszalo go to do zamkniecia oczu , a z w koncu zasypial ... do dzisiaj czasami go to poglaszcze a pieluszka to podstawa dobrego snu ;-) ... wiele dzieci podobno lubi miec pieluszke na glowie :happy:

ja zauwazylam, ze moja Ninka takie histerie robie tylko wtedy, jak boli ja brzuszek. jak nie, to mozna ja polozyc do lozeczka i sama zasypia. czasem tylko zaplacze, ale wtedy poglaskam ja po buzi i poszumie jej nad uszkiem i jest ok :-)

ja wczoraj odkrylam, ze malutka juz nie chce lezec na plasko w godzinach aktywnosci. zaraz beczy. a jak sie jej polozy pod plecki poduszke i jeszcze ma widok na mnie, to moze tak lezec godzinami. wiec nosze sie z zamiarem kupna lezaczka. znalazlam taki na allegro (zaleta jest regulowanie opracia i nozek niezaleznie od siebie w 3 pozycjach kazde):
BREVI leżaczek BABY ROCKER + zabawki (145203204) - Aukcje internetowe Allegro

a moze ktoras juz ma i mi cos doradzi?

Gufi Marika od urodzenia nie znosi pozycji całkowicie na płasko. Zaraz się strasznie wkurza i płacze... Wydaje mi się że to przez pobyt w szpitalu tam w inkubatorku tą tackę podnosili jej trochę a potem w łóżeczku tym plastikowym szpitalnym też dzidziuś płasko nie leży... w domku więc śpi na takim specjalnym klinie:galiano/ BEZPIECZNA poduszka dla niemowlaka (144158591) - Aukcje internetowe Allegro
a w dzień uwielbia siedzieć i podsypiać nawet na huśtawce, a ma taką: HUSTAWKA FISHER PRICE SLODKICH SNOW_ZARAZ MIKOLAJ (146151924) - Aukcje internetowe Allegro
(prezent od dziadka!!! dla mnie dość droga ale rewelacyjna) Pytałam oczywiście pediatre na wizycie domowej czy jest nieszkodliwa dla kręgosłupa oraz ortopedy przy okazji USG bioderek i wszyscy twierdzą że Maleńka może się bujać :-) co uwielbia! Z kolei jak kładę Marikę do zabawy na matę edukacyjną to podkładam jej poduchę żeby miała wyżej...

reklama
Ines - dzieki za rady. fajna ta hustawka, ale po pierwsze troche za droga, a po drugie nie wiem, gdzie bym ja wstawila do naszego malego mieszkanka, ktore i tak jest juz na maxa zagracone. wiec zostane jednak przy lezaczku.

juz jestesmy po usg i niestety mala ma lekka dysplazje :baffled: pan profesor kazal sie nie przejmowac, cwiczyc i przyjsc za 2 miesiace na kontrole. jesli wtedy nie bedzie lepiej, to zalozy ten chloreny aparat. mam nadzieje, ze tego unikniemy. szczerze mowiac jestem na razie dobrej mysli i jakos sie strasznie tym nie przejelam. co sie bede na zapas martwic ;-) a muse teraz w ramach cwiczen:
- nosic mala na moim biodrze lub brzuchu z nogami szeroko rozlozonymi
- przy kazdej zmienie pieluchy cwicyc nozki (takie kola na boki zataczac)
- klasc na brzuszku z nogami jak u zabki
- nie klasc na boczku
- pieluchowanie szerokie podobno niewiele pomaga, wiec mozemy sobie darowac.

no i to tyle ...

Do góry