reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze kłopoty z naszymi maluszkami

Iwonka - ucaluj bidulka:-),zeby tempka szybko spadla.
Kajenka - mysle,ze warto sprobowac,bo cena nie wielka w porowaniu z tymi kremami na azs,a Hania juz dzis ma raczki gladkie prawie na 100%.
Gufi - moja tez mowi ciach :-) na nozyczki.

A ja obcinam dzieciecymi cazkami,nozyczkami im nie umiem.Hania tez nie lubi,ale po prostu jej tlumacze co robi i pokazuje teraz tu,bo jest klujek,albo mowie,zeby mi pkazala od ktorego paznokcia zaczynamy.A jezeli Hania jaos nie da sie zagadac,to albo klade ja na plecach,daje moj telefon z drzeniem serca<juz zepsula mi 2>na sie nim zajmuje a ja szybko obcinam,a jesli i to nie dziala,to robie to na spiocha,pol godziny po zasnieciu,bo wtedy zaswze mocno spi i sie udaje.

reklama
a ja dzisiaj zauwazyłam u Emilki na wewnętrzenej stronie dolej wargusi takie jakby białe i krwiste "coś " co to może być ? bez lekarza sie chyba widze nie obejdzie, chrypka jej ciutek mały przeszła choć dalej nie jest jeszcze dobrze teraz nie wiem co mam robić miałam iść na spacer bo piekna pogoda, aha temperatury nie ma sprawdzałam to było 36,9 więc lekko podniesiona,

Renik jesli to cos jest biale i okragle a wokol tego czerwone to moga to byc afty.
Niestety ja mam do nich sklonnosc:baffled: Sa bolesne i utrudniaja jedzenie.
Uzywam Aftin, ale nie wiem, czy mozna go stosowac u malych dzieci.
Tu sobie o nich poczytasz:tak:
INTERIA.PL - SAMO ZDROWIE - afty

Jesli to sa afty...

Kubusiu Iwonkowy bądz zdrów!!!

Nie chce przynudzac ale Marcelowi sie pogorszyło,oookropnie kaszle:no::szok: i dzis drzemka tak jak wczoraj trwala ok 25 min.Teraz spi ale kaszle kaszle.Nie wytrzymałam i był u nas pediatra prywatnie znowu ale przynajmniej płace za konkret,mój M pierwszy raz go widział i był pod wrażeniem wiedzy i podejścia.Wszystko nam wytłumaczył:tak:.Nieżyt nosa,zapalenie gardła.Nawiasem mówiąc pozarażał nas Marczelo,mnie boli gardło i brzuch a M głowa.Oprócz tego mały srujta,jakby powiedział to Katka.Nie pobiliśmy Waszego rekordu 11 kup ale sie zblizamy.Pan doktorek,bo tak go nazwałam podejrzewa jeszcze sprawy alergiczne i juz am Zyrtec przepisał.I to mi sie z kolei mniej juz podoba.Sama to przerabiałm bez skutku kompletnie.:szok:

Mój M juz panikuje i gotowy od razu ze żłobka wypisac ale ja jestem twarda i na razie nie nie.Poczekamy.Z drugiej strony nic na siłe.

Aha jeszcze mam pytanie;(Kajenka,Moniqa,Katka,sorki jak o kims zapomniałam))Czy dzieci,które mają zmiany alergiczne na ciałku maja tez czerwone policzki?I czy te policzki smarujecie czymś?

Ika tak- czerwone policzki to normalne przy alergii. Jesli sa tylko zaczerwienione i wygladaja tak, jak polakierowane, to ja stosuje masc natluszczajaca, ale jesli zaczerwienienie sie nasila, albo pojawiaja sie krostki, to potrzebne jest cos mocniejszego, np. masc Elidel.

Ika,kajenka - a Hania w ogole nie miala i nie ma policzkow czerwonych ani szorstkich.Tylko sypnelo ja na rekach i nogach.

A ja mam pytanie,pewnie glupio zabrzmi,ale trudno. Czy sok pomaranczowy moze tak samo uczulic jak normalny owoc?Bo Hania dzis lyknela dosc sporo od Zuzi,sama sobie wziela,nie byylo mnie w pokoju akurat.I w jakim czasie uczulenie wychodzi pod spozycia alergenu?

Ika,dobrze,ze macie takiego lekarza.Z tym kaszlem to przekichane,u mie wreszcie spokojniejsza noc.Jedna i driuga nie kaszle,anie nie wymiotuje od niego.Zuzka juz mozna rzec w pelni sil,Hani tez antybiotyk pomaga.11 kupek to pryszcz,nasz rekord u Hani to 16:szok:< trafilysmy wtedy do szpitala,ale rotawirusa nie miala>.

Ika,kajenka - a Hania w ogole nie miala i nie ma policzkow czerwonych ani szorstkich.Tylko sypnelo ja na rekach i nogach.

A ja mam pytanie,pewnie glupio zabrzmi,ale trudno. Czy sok pomaranczowy moze tak samo uczulic jak normalny owoc?Bo Hania dzis lyknela dosc sporo od Zuzi,sama sobie wziela,nie byylo mnie w pokoju akurat.I w jakim czasie uczulenie wychodzi pod spozycia alergenu?

Ika,dobrze,ze macie takiego lekarza.Z tym kaszlem to przekichane,u mie wreszcie spokojniejsza noc.Jedna i driuga nie kaszle,anie nie wymiotuje od niego.Zuzka juz mozna rzec w pelni sil,Hani tez antybiotyk pomaga.11 kupek to pryszcz,nasz rekord u Hani to 16:szok:< trafilysmy wtedy do szpitala,ale rotawirusa nie miala>.

A Marcel odwrotnie do Hani,zaczerwienione policzki ma ale jeszcze nie polakierowane a ciało czyste.

O rany 16 kupek:szok:

Katka nie znam sie ale mysle,że skoro w płynie to reakcja powinna być szybko,tj max 1 dzien.Moge się mylić oczywiście.

Katka jesli to byl sok z naturalnych owocow a Hania ma uczulenie na pomarancze, to jest ryzyko, ze zareaguje.
Najczesciej reakcja (nie pisze wysypka, bo objawy alergii to nie tylko wysypka) pojawia sie po kilku dniach, ale na silny alergen moze zareagowac prawie natychmiast a czasem... po miesiacu:szok: -alergolog nas uprzedzila, ze takie przypadki sie zdarzaja:no:.

Ika Marcel ma tylko czerwone policzki? To skad wiesz, ze to alergia? Moze Marcel je sobie przymrozil na spacerze a moze otarl podczas zabawy lub snu:confused:

reklama
Ika Dawidek ma czerwone piliczki tylko jak zje cos co go uczula ... smaruje Oilatum soft

Katka u Dawidka uczulenie wyszło po 5 miesiącach na białko ... na czekolade po 5 godzianch ... wiec chyba nie ma normy ... obserwuj małą :)

Do góry