reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze kłopoty z naszymi maluszkami

Dziewczyny czy Wasz dzieci tez wygladaja jak z plakatu "przemoc w rodzinie"?:baffled:

:-D:-D:-D:-D Dobrze powiedziane ;-):tak::-)

W ubiegłym tygoeniu Amelia miała na czole fioletowo-żóltego guza (przewróciła się i walnęła głową o noge od krzesła :szok:) oraz podbite oko (tatuś niechcący trącił ją łokciem :baffled::baffled::baffled:). Jak nic dziecko maltretowane...

A co do odparzeń to u nas sprawdza się maść Bepanthen i Linomag...a gdy pojawiają się krosteczki to Tormentiol jest niezawodny :tak:

reklama
Alantanu chyba jeszcze nie przerabialismy (ale tyle juz tego bylo, ze nie pamietam:sorry2:). Jak zobacze tubke to skojarze.
Ja na wysypke stosuje masc Elidel (miejscowo), na podraznione raczki mamy robiona masc z witaminami a do natluszczania calego cialka masc Nanobasa (tlusta, kiepsko sie rozprowadza, tubka kosztuje ponad 30 zl a wystarcza na 4-5 dni:baffled:), ale wszystko inne sie nie sprawdzilo. Jesli jeszcze nie testowalam, to chetnie sprobuje ten Alantan:tak:

Katka fajny sposob na oczyszczanie noska:-D:tak: U nas na szczescie nie ma z tym klopotu, bo Paula ladnie dmucha nos w chusteczke, ale za to mamy inny problem- za nic w swiecie Paula nie daje sobie obciac paznokci u nog. Nawet przez sen wyrywa stopke, kopie albo chowa do spiworka:no:. Pazury ma juz jak drapieznik a ja nie mam pomyslu co zrobic (tzn. mialam uspienie eterem, ale...;-)). Jesli i na to masz jakis sprawdzony sposob, to bede Cie nazywac Katka I Wielka:tak::-D;-)

Kuba też ma siniaki, ale to chyba całkiem normalne w tym wieku?
A co do oczyszczania noska, to psikam mu sterimar czasami i jak pojawi się jakiś zielony gilun to wycieram chusteczką. A czy powinno sie oczyszczać nosek codziennie???

za nic w swiecie Paula nie daje sobie obciac paznokci u nog. Nawet przez sen wyrywa stopke, kopie albo chowa do spiworka:no:.

Ja mam podobny problem Kajenko...staram się obcinać paznokietki jak Amelka spi ...ale czasami to muszę ze trzy podejścia robić bo se nie da i już :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:...ostatnio jak zasnęła już tak dobrze to wtedy dołapłam te jej pazurki u nóżek i obciełam...ale teraz znów czeka mnie powtóra z rozrywki :baffled::baffled::baffled:

u nas procedura obcinania paznokci wyglada tak: najpierw wszystkie misie maja po kolei obcinane paznokcie. przy czym Nina juz od dawna umie mowic ciach na nozyczki. Chodzi ze swoimi plastikowymi i robi ciach, a ja jej towarzysze z normalnymi. potem przychodzi tata ze swoim obcinaczem i obcina sobie, a ja w tym czasie obcinan Nince. trwa to jakies 30 min, ale przynajmniej nie ma awantur :cool2:

Dziewczyny a ja właśnie niedawno wróciłam od lekarza. Kuba ma 39.5 stopni gorączki:no:. Wstał po śnie z taką temperaturą.Lekarka podejrzewa, że może to być 3dniówka no i gardło ma trochę wirusowe. Dałam mu czopek i teraz po powrocie z przychodni poszedł spać.

Wiecie, a ja nie mam problemu z obcinaniem paznokci odkąd zaczęłam obcinać "normalnymi" nożyczkami. Jak obcinałam tymi dla dzieci z zaokrąglonymi końcówkami to Kuba złościł się wyrywał rączki, a jak wzięłam te inne i pokazałam mu jak obcinam nimi paznokcie Natalce to daje rączki bez problemu:shocked2:

Biedny Kubus:-( Iwonko ucaluj go od nas:tak:

Katka dzieki:-) Tej masci jeszcze nie mialam. Poczytalam o tym troszke i nam bardziej by sie przydal z tej serii balsam do ciala, bo na zmiany mam sprawdzone specyfiki (o czym pisalam juz sto razy:sorry2:).
Musze o ten balsam podpytac w aptece. W jednej jest farmaceutka, ktorej dziecko tez ma AZS i jak uda mi sie na nia trafic, to czasem cos madrego doradzi.

Gufi u nas podobnie wyglada obcinanie paznokci u raczek. Niestety z nozkami sie to nie udaje. Chyba ma b. wrazliwe stopy i kazdy dotyk ja laskocze:dry:. Juz nawet probowalismy to zrobic na sile:zawstydzona/y:, ale kiedy stopke miala unieruchomiona, to podwinela paluszki i juz:no:

Kajenka to u nas to samo, paznokcie u rączek nie ma problemy ale nózki dotknąć nie da też mam drapiezniczka małego.
a dzis rano Emi obudziła sie z chrypką, i podejrzewam, ze gardełko ją boli, macie jekis sposoby może?, daję jej syropek prawoślazowy i len do soczku na złagodzenie.

reklama
Iwonka kiedy te choróbska zostawią w spokoju Twojego Kubusia? Już dość!!!

U nas paznokcie u rąk Kubuś daje obciąć, zaczyna się wyrywać jak dojdę do ósmego, ale spoko jest. A u nóg, to coś mu zawsze śpiewam , troche mocniej przytrzymam i tez daje rade, nie narzekam.

Do góry