reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsze dni umowy i ciaza

Szkoda ze w takich pięknych chwilach musimy się martwić. Ja teraz czekam na reakcje szefa po odebraniu mojego oświadczenia o cofnięciu wypowiedzenia.. Czy zadzwoni, czy wyśle mi pismo.. Nie chcę się kłócić. Czy musi to zaakceptować.. Wysłać jakieś potwierdzenie. Jak myślicie [emoji848][emoji17]
Pracodawca może iść w zaparte, że nie przywróci Cię do pracy i wtedy zostaje Ci sąd.

reklama
Ja już powstrzymam się od komentowania.
Mówiąc krótko - prawo jest po stronie pracownika, ale w tym wypadku należy liczyć się z tym, że pracodawca wystąpi do sądu. I ma duże szanse wygrać.
Dodatkowo możesz spodziewać się kontroli zwolnienia z ZUS. Wystarczy, że pracodawca Cię zgłosi jednym przyciskiem na portalu PUE. Także jeżeli jeszcze zwolnienie było na zaś wystawione, to dodatkowo Twój lekarz będzie miał problemy.

Czyli zwolniłaś się sama, ale jak zaszłaś w ciążę to nie masz oporów narażać pracodawcy na koszty związane z utrzymywaniem pracownika, którego w praktyce nie będzie miał. A potem jest zaskoczenie, że nie chcą kobiet zatrudniać. Jeśli miałaś umowę na czas określony, z chwilą zakończenia umowy pracodawca nie ma obowiązku jej przedłużenia.

Dzięki za info bardzo.
Czyli zwolniłaś się sama, ale jak zaszłaś w ciążę to nie masz oporów narażać pracodawcy na koszty związane z utrzymywaniem pracownika, którego w praktyce nie będzie miał. A potem jest zaskoczenie, że nie chcą kobiet zatrudniać. Jeśli miałaś umowę na czas określony, z chwilą zakończenia umowy pracodawca nie ma obowiązku jej przedłużenia.
Przykre są Pani słowa..

Też tak myślę,, żałuję tylko ze nie dostałam paru dni próbnych.. Od 1 dnia dostałam umowę pod nos, szkolenie bhp.. Nie było to zamierzone z mojej strony.mam 2 wyjścia wrócić na zasiłek dla bezrobotnych lub dogadac się z szefem..
Nic tylko się cieszyć, że pracodawca daje umowę od pierwszego dnia, robi szkolenie BHP ale cóż...

Nic tylko się cieszyć, że pracodawca daje umowę od pierwszego dnia, robi szkolenie BHP ale cóż...
Najgorsze, że właśnie przez takie osoby później wszystkie kobiety mają trudny start.
Przykre są Pani słowa..
Może i przykre, ale prawdziwe. Na nieszczęście pracodawcy prawo jest po twojej stronie. Nie zmienia to jednak obrazu całej sytuacji. Pracodawca dał ci od razu umowę, zafundował szkolenia, a Ty nie dość, że złożyłaś wypowiedzenie SMS (widocznie pracodawca nie zasłużył w Twoim odczuciu na spotkanie twarzą w twarz) to jeszcze dowiedziawszy się o ciąży, chcesz aby jednak wypowiedzenie (które sama złożyłaś) cofnął, bo ty jesteś w ciąży. Nie dziw się, że dziewczyny uważają to za niepoważne i nieporządku.

Dzięki za info bardzo.

Przykre są Pani słowa..
Pomyśl sobie co musi czuć Twój pracodawca.
Dorosła kobieta zamiast ponieść konsekwencje swoich czynów próbuje cwaniakować. Inaczej tego nie da się nazwać. Sorry ale głaskać po głowie nikt Cię tu nie będzie, bo przez osoby takie jak Ty, inne kobiety mają problem ze znalezieniem pracy

Pomyśl sobie co musi czuć Twój pracodawca.
Dorosła kobieta zamiast ponieść konsekwencje swoich czynów próbuje cwaniakować. Inaczej tego nie da się nazwać. Sorry ale głaskać po głowie nikt Cię tu nie będzie, bo przez osoby takie jak Ty, inne kobiety mają problem ze znalezieniem pracy
Co musi czuć to jedno - drugie - koszty, koszty, koszty.

reklama
Do góry