reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsze dni umowy i ciaza

Też tak myślę,, żałuję tylko ze nie dostałam paru dni próbnych.. Od 1 dnia dostałam umowę pod nos, szkolenie bhp.. Nie było to zamierzone z mojej strony.mam 2 wyjścia wrócić na zasiłek dla bezrobotnych lub dogadac się z szefem..
szkolenie BHP akurat jest obowiązkowe przed podjęciem pracy, umowa obowiązuje od 1dnia pracy, wiec nie bardzo rozumiem czemu to takie złe? To jest standard i po to jest okres próbny, a nie dni próbne żeby się wdrożyć i nauczyć. Pracodawca poświęca swój czas na rekrutacje, uruchamia procedury odnośnie zatrudnienia, szkoli pracownika a jak pracownik rezygnuje po 2 dni (i to smsem, jest to dla mnie szczerze mówiąc dziwne) zostaje na lodzie bez pracownika. Wiem to własnego doświadczenia jako przełożony w firmie. Jako kobieta-matka nie przemyślałas tego skoro starałas się o dziecko, teraz musisz niestety przyjąć to na klatę. Pracodawcy nie widzi się przez 30 płacić za twoje l4, potem przejmuje Ciebie ZUS co tez nie jest fair, bo jednak podjęłas decyzje o zwolnieniu, a teraz chcesz za to pieniądze. Przemyśl sobie czy na pewno chcesz w to dalej brnąc czy przyznasz,ze zrobiłaś źle i odpuścisz.

reklama
szkolenie BHP akurat jest obowiązkowe przed podjęciem pracy, umowa obowiązuje od 1dnia pracy, wiec nie bardzo rozumiem czemu to takie złe? To jest standard i po to jest okres próbny, a nie dni próbne żeby się wdrożyć i nauczyć. Pracodawca poświęca swój czas na rekrutacje, uruchamia procedury odnośnie zatrudnienia, szkoli pracownika a jak pracownik rezygnuje po 2 dni (i to smsem, jest to dla mnie szczerze mówiąc dziwne) zostaje na lodzie bez pracownika. Wiem to własnego doświadczenia jako przełożony w firmie. Jako kobieta-matka nie przemyślałas tego skoro starałas się o dziecko, teraz musisz niestety przyjąć to na klatę. Pracodawcy nie widzi się przez 30 płacić za twoje l4, potem przejmuje Ciebie ZUS co tez nie jest fair, bo jednak podjęłas decyzje o zwolnieniu, a teraz chcesz za to pieniądze. Przemyśl sobie czy na pewno chcesz w to dalej brnąc czy przyznasz,ze zrobiłaś źle i odpuścisz.
dodajmy koszty rekrutacji. Samo ogłoszenie na takim pracuj. Pl to około 1800zl.

Wydaje mi sie ze ta sytuacja byla zaplanowana tylko sprzeciwienie sie pracodawcy pokrzyzowalo plany. Kto tak poprostu odrazu po 2 dniach sie zwalnia i to sms-em. Kto po podpisaniu umowy leci do lekarza po L4 z powodu ciazy. Raczej nikt odpowiedzialny i dojrzaly, tylko ktos kto chce przeskoczyc system kosztem innych, mysląc ze "wykorzysta" tylko państwo finansowo.

No na pewno to zwolnienie się przez SMS było słabe...Swoją drogą mnie to też dziwi, nie było podejrzeń co do ciąży? Pracodawca na pewno będzie miał kontrole ZUS, 2 dni zatrudnienia i L4 to bankowo, jako pozorne zatrudnienie po to, by tylko mieć macierzyński.

Szkoda ze w takich pięknych chwilach musimy się martwić. Ja teraz czekam na reakcje szefa po odebraniu mojego oświadczenia o cofnięciu wypowiedzenia.. Czy zadzwoni, czy wyśle mi pismo.. Nie chcę się kłócić. Czy musi to zaakceptować.. Wysłać jakieś potwierdzenie. Jak myślicie 🤔😔
Idź na zwolnienie lekarskie. Ja kiedyś mialam podobną historię jak Ty, tylko że ja złożyłam wypowiedzenie w kadrach miałam 2 tygniowy okres wypowiedzenia i poszłam na ten czas na zwolnienie lekarskie - zła atmosfera w pracy nie pozwalała mi na to aby wrócić. W 2 tygodniu trwania zwolnienia dowiedziałam się ze jestem w ciąży więc jakoś z automatu co miesiąc było mi przedłużane zwolnienie przez ZUS aż do dnia porodu, do firmy nawet nie szłam się prosić.

A co do tego Smsa wysłanego przez Panią - nie załatwia się w taki sposób spraw.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź. Jedyna mila chyba na tym forum.. Wczoraj dowiedziałam się ze juz nie jestem w ciąży.. Ale niesmak pozostał po komentujących tu kobietach.. Liczyłam na wsparcie i zrozumienie a odczułam hejt... Na blogu dla mam.. Nigdy więcej.

Dziękuję za odpowiedź. Jedyna mila chyba na tym forum.. Wczoraj dowiedziałam się ze juz nie jestem w ciąży.. Ale niesmak pozostał po komentujących tu kobietach.. Liczyłam na wsparcie i zrozumienie a odczułam hejt... Na blogu dla mam.. Nigdy więcej.
Bardzo mi przykro ale jakiego wsparcia oczekuje osoba która próbuje cwaniakować? No sorry ale przez takie kobiety jak Ty, inne kobiety mają problem ze znalezieniem pracy, bo pracodawcy boją się takich sytuacji

reklama
To postaw się teraz na miejscu pracodawcy... Zapłacił za Twoje badanie lekarskie pewnie ok 100zł, zapłacił za szkolenie BHP pewnie kolejne 100zł. Przygotował Tobie miejsce pracy (tu mi ciężko ocenić koszty). Na drugi dzień go informujesz, że idziesz na zwolnienie, więc zapłaci Ci za nic nierobienie powiedzmy 3500zł brutto. A na zakończenie umowy w dniu porodu zapłaci jeszcze jakieś 5000zł za zaległy urlop. Zatem koszt Twojego zachowania to ok 10.000zł. A może to też jest matka samotnie wychowująca dziecko, których tych pieniędzy nie ma, bo firma w dobie pandemii tak dobrze nie prosperuje... Ja jestem jednak za tą matką, która stara się uczciwie na siebie zarobić.

Do góry