reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze dni umowy i ciaza

Dziękuję za odpowiedź. Jedyna mila chyba na tym forum.. Wczoraj dowiedziałam się ze juz nie jestem w ciąży.. Ale niesmak pozostał po komentujących tu kobietach.. Liczyłam na wsparcie i zrozumienie a odczułam hejt... Na blogu dla mam.. Nigdy więcej.
Przykro mi z powodu straty.
Liczyłaś na zrozumienie, bo chciałaś cwaniakować? Postaw się w sytuacji Twojego pracodawcy i tego jak on musiał się czuć po takim cyrku który mu zafundowałaś.

reklama
Dziękuję za odpowiedź. Jedyna mila chyba na tym forum.. Wczoraj dowiedziałam się ze juz nie jestem w ciąży.. Ale niesmak pozostał po komentujących tu kobietach.. Liczyłam na wsparcie i zrozumienie a odczułam hejt... Na blogu dla mam.. Nigdy więcej.
Przykro mi z powodu poronienia, życzę Ci spelnienia marzenia o dziecku. Ja nie byłam w drużynie Twoich krytyków. Uważam, że jeśli prawo jest tak skonstruowane, że wypowiedzenie można cofnąć, to korzystanie z tego prawa nie jest cwaniakowaniem.

Po prostu żal jest mi tych pracodawców, że prawo jest tak skonstruowane.
Jeśli nasz ustawodawca wymyślił sobie, że opisanej sytuacji prawo chroni pracownika, to niech pieniądze na takiego pracownika idą z budżetu Państwa, a nie budżetu pracodawcy. Niech on przestanie być pracownikiem w dniu wypowiedzenia umowy, niech ZUS wypłaca dalej chorobowe i zasiłek macierzyński.
I po takich sytuacjach naprawdę nie ma co się niektórym pracodawcom dziwić, że nie chcą zatrudniać kobiet. Bo nawet brakuje im klasy, by choćby zadzwonić i powiadomić pracodawcę o swojej decyzji. To już jest dramat, by załatwiać takie rzeczy sms-em....

W ramach ciekawostki powiem tylko, ze są państwa, w których jesli pracownik sam się zwalnia z pracy to nie przysługuje mu absolutnie nic. Ani od pracodawcy ani od rzadu. Bo są rządy, które cenia się niczym ekskluzywna kurtyzana na przyjęciu u dyplomatów, i nie będą płacić nikomu za nic nie robienie.

W ramach ciekawostki powiem tylko, ze są państwa, w których jesli pracownik sam się zwalnia z pracy to nie przysługuje mu absolutnie nic. Ani od pracodawcy ani od rzadu. Bo są rządy, które cenia się niczym ekskluzywna kurtyzana na przyjęciu u dyplomatów, i nie będą płacić nikomu za nic nie robienie.
W naszym kraju tak łatwo się mówi, że z budżetu państwa powinny iść pieniądze na utrzymywanie wszystkiego, tylko, że na budżet państwa składamy się my wszyscy uczciwie pracujący ale niestety dla wielu Polaków nie jest to oczywiste😥.

@Magda_krk To już odrębna kwestia. Ale mimo wszystko uważam, że lepiej jak odpowiedzialność finansowa spada na Państwo (tj. nas wszystkich) niż na niczego winną jednostkę, która tylko chciała dać zatrudnienie. Niech już wówczas Państwo dochodzi do tego czy taki zasiłek się danej osobie należy, bo możliwości jednostki dochodzenia swoich praw zawsze będą mniejsze.

W naszym kraju tak łatwo się mówi, że z budżetu państwa powinny iść pieniądze na utrzymywanie wszystkiego, tylko, że na budżet państwa składamy się my wszyscy uczciwie pracujący ale niestety dla wielu Polaków nie jest to oczywiste😥.

Moze jeśli budżet państwa mocno zaboli finansowo takie postępowanie, to uszczelni system i będzie skuteczniej kontrolował co się dzieje?
Skarbowce i okolicznym urzędom zawsze będzie bardziej na rękę, jeśli ktoś inny będzie płacił.

reklama
I po takich sytuacjach naprawdę nie ma co się niektórym pracodawcom dziwić, że nie chcą zatrudniać kobiet. Bo nawet brakuje im klasy, by choćby zadzwonić i powiadomić pracodawcę o swojej decyzji. To już jest dramat, by załatwiać takie rzeczy sms-em....
To nie jest tylko kwestią kobiet, w branży budowlanej nagminne są takie praktyki u mężczyzn, ale nikt ich nie piętnuje i nie mówi, że przez takie osoby nie ma co liczyć na umowę w budowlance, albo więcej na umowie niz w rzeczywistości, bo zaraz idą na L4. To samo jest na produkcji i kopalni.
Oczywiście kobiety idące na L4, bo ciąża są okropne i niszczą rynek pracy, ale faceci idący na L4, bo mają kaca to w sumie nic takiego.

Do góry