reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsze dni umowy i ciaza

reklama
Jest. Wyrok, który przytoczyłaś dotyczy przedłużenia umowy - ta ochrona zaczyna się po upływie 3 miesiąca ciąży (i też będzie obejmować autorkę). Ochrona zatrudnienia (zakaz wypowiedzenia, możliwość odwołania wypowiedzenia) obowiązuje cały czas.
co nie zmienia faktu, że sama się zwolniła. My tu dyskutujemy czy mógł ją zwolnić, a tak na dobrą sprawę sama się zwolniła.

Dla mnie to też parodniowy Rollercoaster, myśli pani że ja jestem niepoważna czy szef? Ja sama już nie wiem co robic
Sama najlepiej wiesz, dlaczego nie chciałaś tam pracować. Natomiast jeśli prawo jest po Twojej stronie, to możesz je egzekwować. Radziłabym Ci wziąć pilnie prawnika, bo w tej chwili prawdopodobnie masz nieobecność w pracy (?) a masz o co walczyć, bo to są konkretne pieniędze przez okres ciąży i macierzyńskiego. Prawdopodobnie będziesz musiała wystąpić do sądzu pracy.

Edit: doczytałam, że od razu poszłaś na zwolnienie lekarskie. Także kwestia nieobecności odchodzi na dalszy plan.

Ostatnia edycja:
Sama najlepiej wiesz, dlaczego nie chciałaś tam pracować. Natomiast jeśli prawo jest po Twojej stronie, to możesz je egzekwować. Radziłabym Ci wziąć pilnie prawnika, bo w tej chwili prawdopodobnie masz nieobecność w pracy (?) a masz o co walczyć, bo to są konkretne pieniędze przez okres ciąży i macierzyńskiego. Prawdopodobnie będziesz musiała wystąpić do sądzu pracy.
Jeżeli ma nieobecność w pracy to wydaje mi się, że na szczęście dla pracodawcy może dać jej dyscyplianarke z powodu porzucenia pracy

Niestety dla pracodawcy, jest na zwolnieniu.
Byłam w podobnej sytuacji. Poszłam na zwolnienie ciążowe. Szefowa bardzo chciała się mnie pozbyć. Była w inspekcji pracy zapytać czy jak jestem na zwolnieniu to może dać mi dyscyplianarkę, tam jej powiedzieli, że owszem ale musi udowodnić mi powód zwolnienia i to zwolnienie musi nastąpić nie później niż 30 dni od zdarzenia za które chce te dyscyplinarke mi dać

Ledwo zaczęłaś pracę i liczysz na kasę bo zaszłas w ciążę. Po takiej akcji pracodawca raczej cię nie weźmie na poważnie.
Też tak myślę,, żałuję tylko ze nie dostałam paru dni próbnych.. Od 1 dnia dostałam umowę pod nos, szkolenie bhp.. Nie było to zamierzone z mojej strony.mam 2 wyjścia wrócić na zasiłek dla bezrobotnych lub dogadac się z szefem..

reklama
Byłam w podobnej sytuacji. Poszłam na zwolnienie ciążowe. Szefowa bardzo chciała się mnie pozbyć. Była w inspekcji pracy zapytać czy jak jestem na zwolnieniu to może dać mi dyscyplianarkę, tam jej powiedzieli, że owszem ale musi udowodnić mi powód zwolnienia i to zwolnienie musi nastąpić nie później niż 30 dni od zdarzenia za które chce te dyscyplinarke mi dać
Szkoda ze w takich pięknych chwilach musimy się martwić. Ja teraz czekam na reakcje szefa po odebraniu mojego oświadczenia o cofnięciu wypowiedzenia.. Czy zadzwoni, czy wyśle mi pismo.. Nie chcę się kłócić. Czy musi to zaakceptować.. Wysłać jakieś potwierdzenie. Jak myślicie 🤔😔

Do góry