reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsza klasa a nauka języka

reklama
mój też chodzi na angielsk, wybraliśmy empik school bo sporo znajomych mam tam swoje dzieciaki wysłało i chwaliły. Widzę ze synek szybko łapie słówka, ciągle coś mi opowiada i sama też staram się go przepytywać zeby utrwalać to czego się nauczył

Moje dzieci 10 i 8 lat od roku uczą się dwóch języków.
Z uwagi iż wyjechaliśmy do Austrii są zmuszeni uczyć się niemieckiego który de facto samoistnie im wchodzi bo w szkole tylko w tym języku się porozumiewają.
W szkole do tego mają angielski który też w postwawowym słownictwie mają opanowany.
Myślę że im wcześniej tym lepiej.
Najmłodsza moja latorośl która w czwartek skończyła 2 tyg bedzie od początku praktycznie uczyła się w dwóch językach. W domu polski a od roku pójdzie do żłobka gdzie będzie uczyć się w języki niemieckim.

Moim zdaniem dzieci od najmłodszych lat powinny uczyć się języków . W dzisiejszych czasach znajomość minimum 1 języka to podstawa - i nie chodzi mi o język polski :) jest naukowo potwierdzone , że dzieci najlepiej uczą się języków Kiedy są młode Dlatego warto zapisywać je na różnego rodzaju lekcje

Zgadzam się, że dzieci powinny mieć styczność z językiem obcym od najmłodszych lat. Wiadome, że nie będą od razu mówić płynnie ale ważne jest żeby się osłuchały języka obcego. Mój syn co prawda uczy się już w szkole angielskiego i bardzo to lubi. Postanowiliśmy więc w tym roku wysłać go na wakacje na kurs językowy. Nosiliśmy się z tym już jakiś czas ale wydawało nam się że jest za mały. Jednak o dziwno na takie kursy można wysłać już pięciolatka. Mój syn ma 9 lat. Jakby kogoś zaciekawiła taka opcja to można więcej poczytać na obozy-jezykowe.com

Zgadzam się również z tym, że nauka języków powinna być od najmłodszych lat. Dzieci szybko chwytają i będzie im lżej w późniejszym czasie. Moja córka idzie do szkoły od września do klasy z rozszerzonym angielskim - będzie miała 9h tygodniowo angielskiego.

Ja bym posłała dziecko na jakieś zajęcia językowe, które łączą ze sobą zabawę (dużo zabawy) i rozmawianie po angielski. Umiejętności komunikacji są najważniejsze, a dziecko w szkole będzie pogdaniać z pisownią.

reklama
Jak sadzicie, kiedy najlepiej poslac dzieciaka na nauke jezyka ? Moj syn wlasnie poszedl do szkoły i nie chce go nadmiernie obciazać, ale im szybciej tym ponoc. Sama nie wiem i sie zastanawiam. Angielski niby w szkole ma byc, ale wiadomo jaka jakosc nauki w rejonowkach...

Co sadzicie? Poslac na dodatkowe lekcje?

Jeżeli dopiero idzie do szkoly to dalabym mu jeszcze troche czasu, moze zaczynajac z nim jakies podstawy samodzielnie w wolnych chwilach. Moim zdaniem dziecko powinno miec czas na zaklimatyzowanie sie w szkole i bycie dzieckiem, 3-4 klasa wydaje sie idealnym momentem do zaczecia angielskiego na powaznie.

Do góry