reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierworódki - czyli pierwsza ciąża, wątpliwości, obawy i inne pytania

Hej :) Dołączam do Was bo muszę z kimś pogadać hehe :p
Oczywiscie to moja pierwsza ciaza,duzo obaw i pytan ale mam nadzieje ze bedzie dobrze :)
Moj maluszek rosnie zdrowo i chyba poczulam juz jego pierwsze ruchy!:) chociaz znajome stwierdzily ze sobie wmawiam,mysle ze to byly ruchy dziecka (jakby pękanie bąbelków,pukanie delikatne,jednorazowe,chociaz dosyc wyrazne)...

Jezeli chodzi o moje typy imion mam dwa wybrane :) Maja i Bartek :)

Pozdrawiam was serdecznie i zycze duuuzo spokoju i zdrowia !

reklama
Hej katalka!
Jeśli chodzi o latanie samolotem to jeśli ciąża nie jest zagrożona to nie ma przeciwwskazań. Ja latałam do 27 tygodnia ciąży!!! Łącznie było chyba 6 lotów czyli 12 jeśli liczyć w obie strony.
Najczęściej były to loty 2 godzinne, jeden się trafił 5 i pół godziny. Pij dużo wody i nie krępuj się w samolocie wstać i się przejść żeby rozruszać nogi.
Odbyłam też dłuższą podróż autem trasa Warszawa-Praga i wspominam to gorzej niż samolot, bo drogi w Polsce to koszmar!!!Jechałam przez woj.świętokrzyskie i tam po prstu dziura na dziurze!!!!
Mieszkam w Amsterdamie i tutaj Holenderki tak jak Dunki jeżdżą długo na rowerach, ja przestałam jeździć około 2 tygodni temu, bo już się męczę szybko, ale kondycji jakiejś super to nie miałam nigdy. Niestety w Polsce ciąże większość ludzi traktuje jak chorobę;(
A jeśli jest ciąża nie jest zagrożona to przecież można cieszyć się życiem...;)

Ja czekam na pierwsze ruchy...staramy się o dzieciątko dopiero. Jak tak czytam o Waszych pierwszych 'kopniaczkach', to już nie mogę się doczekać kiedy sama to poczuje :)

hej dziewczyny:)

co do ruchów dziecka to wrażenia na prawdę niesamowite a im dalszy etap ciąży tym ruchy coraz bardziej wyraźne:):)

katalka co do imion to na prawdę można przesadzić, u nas będzie Michaś (obstawialiśmy jeszcze Filipa, Wiktora,Bartka i Kubusia a dla dziewczynki Julia, Majka, Oliwka) myślę, że nie ma co wydziwiać w tym temacie bo z doświadczenia wiem, że ludzie krzywo patrzą jak ktoś daje oryginalnie ale DZiwnie na imię dziecku;/ ale zrobisz jak uważasz kochana:)

Aniu z Amsterdamu - dzięki za wsparcie na duchu z tym lotem. Uspokoiłaś mnie :-) U mnie pod Piasecznem to nawet chodnika nie ma a co dopiero ścieżki rowerowej heh :-) będzie wyzwanie poszukać bezpiecznych ścieżek spacerowych dla wózka.

Asieńko - masz rację, nie ma co wydziwiać, mam więc nadzieję, że mnie natchnie na proste, ładne imię :-). Kiedyś czytałam taki art. że z jednej strony wyszukane imiona to sposób na kompleksy rodziców (hehe, więc trzeba z tym uważać :-)) z drugiej boisz się że w piaskownicy wołając: Julka! Antek! odwróci się w Twoją stronę 3/4 dzieciaków. Chyba nie ma złotego środka. Oby nie pojechać jak Michał Wiśniewski :-) Imiona które wymieniłaś bardzo mi się podoboją, tyle że w rodzinie i u znajomych są już tak nazwane dzieci...więc sama widzisz....łatwo nie jest :-)

Dziewczyny - u mnie 18 tydzień, w zeszłym czułam takie drapanie od środka. Bąbelek się aktywował na maksa, w tym cisza....jakiś taki mało aktywny....też tak macie/miałyście? Wczoraj mi się coś kotłowało po brzuchu, ale to raczej brokuły :-). Kurcze, to są włąśnie te niepokoje jak się nie rodziło. Piszą, żeby nie wpadać w panikę, ale rozumiecie same....;/

Ostatnia edycja:
katalka wiem co czujesz, wybór imienia dla mojego małego to chyba jedna z najtrudniejszych decyzji w moim życiu:-):-) ale tak czy inaczej uważam, że jest tyle pięknych imion, że nie ma co wydziwiać żeby później się rówieśnicy z dziecka śmiali i tak jak wspomniałaś dziwne imiona dzieci często wynikają z ukrytych kompleksów rodziców:)

Co do imion to ważne żeby rodzicom się podobało...
U mnie na dziewczynkę był jeden typ- Magda a na chłopca kilka-Michał,Tymek,Franek
Po długich zastanawianiach wybrane zostało Tymek (Tymoteusz)

Chyba mam podobne objawy, z mała różnicą bo jestem w 16 tygodniu. Bóle zaczeły się we wtorek-w środe nie wytrzymałam i udałam się do lekarza, który po badaniu stwierdził, ze to wiązadła macicy się tak rozciagają. Nie sądziłam, ze to bedzie aż taki ból.
Dlatego pytam z ciekawosci co powiedział twój lekarz?

reklama
Do góry