W jednorazówce pupa nie jest mokra tylko sucha nawet jeśli dziecko się zsiusia więc nie ma potrzeby ciągłego wietrzenia ;-)
Mokra jest w tetrze. Odparza się głównie wtedy, gdy dziecko ma uczulenie/jest nadwrażliwe na któryś ze składników pieluchy, np. rumianek albo gdy ma stale mokro.
Nie mogę zgodzić się z teorią, jakoby tetra pomagała w nauce czystości, wszystko zależy od dziecka, dojrzałości i jego poziomu komfortu. Moja córka na jednorazówkach nauczyła się korzystać z nocnika w dwa dni, zamieniła suche i wygodne pieluszki w mokre, zasikane spodenki i od razu zauważyła różnicę sama, w wieku 18 miesięcy. Jeśli zamieni się mokrą tetrę na mokre spodenki - nie ma różnicy, tylko mokrość sięga niżej, do kolan
Miałam u siebie chłopca, któremu do 4 lat było kompletnie wszystko jedno co mu się majta między nogami
Jak napisała
Kamcia zasada jest taka, że tetrę zmienia się co sikanie a jednorazówkę zwykle albo gdy jest mocno napompowana albo gdy pojawi się kupka. U nas kupek nie było dużo w ciągu doby, ledwie 2-3, także dziennie nie zużywałam pieluch za wiele. Dodatkowo odpada koszt wody proszku do prania, płynu do płukania i prądu.
Do pieluch wielorazowych kupuje się specjalne wielorazowe wkłady (z mikrofibry), które też trzeba prać i wymieniać.
A żeby nie było mega ekologicznie, pieluchy wielorazowe wykonane są częściowo z poliestru :-)
Warto wziąć pod uwagę, że noworodek i jego kupki to nie to samo co jedzący normalne posiłki niemowlak... Kupa kupie nierówna
A lato u nas krótkie i kapryśne ;-)
Najlepiej będzie gdy każda zobaczy na własnej skórze i się przekona :-)