reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

**********pielęgnacja**********

Postanowiłam i kupiłam laktator. Wybrałam Aventa, mam nadzieję że to dobry wybór. Jutro jadę po dyplom. Czekali z rozdaniem dyplomów do grudnia, więc nie pojechałam, a teraz wysłali mi wezwanie, jakbym z mojej winy go nie miała. Paranoja...

reklama
cześć laseczki,
(na)wróciłam się na internet. byłam długo w szpitalu, a potem maleństwo mnie zaabsorobowało. widzę, że tu już macierzyństwo pełną parą!
póki co małe zdjątko nas dwóch w jego trzecim tygodniu (urodził się 9 grudnia)
96238426_66a01f972c.jpg

strasznie jest charakterny!

:laugh:

Witam
Dawno mnie nie było bo nie miałam netu.
Nie będę czytać wszytskich postów bo nie starczyłoby mi czasu.
U mnie z karmieniem to jest tak, że ja mam pokarm tylko w jednej piersi. A to dlatego, że miałam zapalenie tej drugiej i bardzo popękaną brodawkę z której leciała mi krew więc nie kazali mi z niej karmi, ale pokarm ściągałam. Więc z czasem pokarm zaczął w tamtej zanikać. Zato w tej jednej mam bardzo duzo pojramu że czasem muszę ściągać bo mnie boli cycek.
Małemu to wystarcza bo dobrze przybiera na wadze. Jego waga urodzeniowa to 3850g a teraz 5200g. Ma 6 tygodni.
Mam pytanie czy mamy które mają maluszki w wieku mojego podajecie dzieciaczkom jakieś herbatki albo sztuczne mleko. Bo ja myslałam żeby podawać małemu na noc sztuczne mleko żeby lepiej i dłużej spał. Tak to budzi się średnio co 2,5-3 godziny.

Natalio u nas dokładnie jest tak samo, że Kacperek szarpie cycka, łapie i wypluwa i do końca nie wiem czy sie najadł czy nie, czasami sie przy tym denerwuje. Ale jak mu dam smoczka to jest spokój, no i w nocy mi ładnie śpi.

Gingger ja na Twoim miejscu nie podawałabym sztucznego mleka jesli Małemu wystarcza to z piersi. Ja staram sie tego unikać. Jeśli karmi sie piersią to nie trzeba dopajać maluszka, bo najpierw dziecko sie napaja a dopiero potem leci pożywne mleczko, widac to nawet przy ściąganiu pokarmu, że na początku jest bardziej wodniste. Czasami jednak daję Kacperkowi herbatkę koperkową ale nie dlatego, że chce mu sie pić, ale wtedy jak się pręży i boli go brzuszek. Po niej łatwiej sobie popierdzi :) ;D

Wrzuciłam wczoraj zdjęcia mojej małej do galerii, a dzisiaj już ich nie ma. Czy ktoś je usunął?

Witam,
dzis mielismy ciezka noc, Kubus budzil mnie 3 razy na karmienie (miedzy polnoca a 7 rano) i o 7ej juz stwierdzil ze sie wyspal i pora pobroic :) Mama nie byla szczesliwa z tego powodu i przetrzymala Skarba do 10tej, a wstala i tak nieprzytomna :)

Jednak na szczescie to byla (mam nadzieje) wyjatkowa noc. Kubus rozroznia dzien od nocy i zazwyczaj mnie budzi na karmienie nocne co 4 godziny. W ciagu dnia czesciej. Gingger, mysle ze szkoda dzidziusia zeby go oszukiwac herbatkami czy sztucznym mleczkiem by przesypial Ci dluzej w nocy. Wiem ze to meczace, bo sama tez karmie tylko piersia. Badania prowadzone w ostatnich latach wykazaly, ze dla dziecka najzdrowsza jest piers. Wszystko inne jak sie podaje gdy mozna karmic piersia to jest na niekorzysc maluszka. Lekarze nie kaza podawac zadnych herbatek ani nie dopajac dziecka nawet woda. Jesli dziecko ma problemy z "pierdzioszkami" :) to matka musi zmienic diete, albo sama napic sie herbatki koperkowej, a dziecku wystarczy ona podana przez pokarm ma i (to uwaga do Pauli25). Wiem to, bo sama specjalnie pytalam doswiadczonego neunatologa w szpitalu. Takze ja mojemu nic nie daje procz piersi. A co do nocnych karmien jeszcze - to one niedlugo powinny sie skonczyc :) Podobno dziecko powyzej 5 kg juz nie ma potrzeby jedzenia w nocy, ale moze miec potrzeba przytulenia do mamusi :)

Ale ja mam do Was pytanie dziewczyny - wiem ze juz kiedys byla dyskusja na ten temat, ale nie mam czasu szukac :( Czym smarujecie pultasy Waszych pociech w ciagu dnia, gdy nie wychodzicie na dwor i czym jak wychodzicie na mroz?

Pozdrawiam,
Agnieszka

Natalia i Paula to już chyba ma tak zostać że nam ma się wydawać że jest mało mleczka a tak naprawdę jest go wystarczająco żeby dzidziuś się najadł ;D ale jak mnie Oskar zaczyna szarpać i się wiercić to go biorę na rączki i uspokajam i potem jak ma jeszcze ochotę jeść to mu dają ale bez szarpania w końcu matce też szacunek się należy hihi
A tak naprawdę to już nie wiem czy jest kryzys czy nie chyba był ale już jest tak jak było do tej pory choć mnie się ciagle zdaje że jest mało
NAtalia dzięki za artykuł :)

Gingger nie jest dobrym pomysłem karmic sztucznym mlekiem na noc bo w nocy jest najbardziej wartościowe mleko. Współczuje Ci ze musisz tak często wstawac ja niedawno też tak miałam . Ostatnio pije na noc melise i nie wiem czy to dzięki niej czy akurat tak mu sie zmieniło mój maluszek przesypia od 21 do 3-4 ciurkiem ;D a potem jeszcze z 4h czasami zapominam pic melise i efekt jest ten sam tez tyle spi ale sprobowac zawsze możesz. Powodzenia
Agnesa rozumiem ze pytasz czym smaruje buziaka ??? kremem nivea dla dzieci na kazdą pogodę i tylko przed wyjsciem na dwór

reklama
Agnesa ja tez buziulka malej smaruje kremem nivea dla dzieci, zawsze przed wyjsciem na dwor i czasem po kapieli jak widze, ze sucha jakas ::)

Do góry