Wklejam jeszcze jedno wyszczególnienie które kiedyś znalazłam:
DIETA KARMIĄCEJ MATKI
PRODUKTY ZALECANE
OWOCE
• jabłka ( lepiej obrane)
• banany ( umyte przed obraniem)
• rozcieńczony sok z czarnej jagody i z aronii
• kisiele i kompoty domowe ( np.. z suszonych śliwek)
PIECZYWO
Wszystkie gatunki pieczywa ciemnego i jasnego.
PRODUKTY ZBOŻOWE
• wszelkie kasze
• ryż
• makarony - uwaga na jajka !!!!
MIĘSO I WĘDLINY
• drób ( indyk, kurczak)
• królik
• wieprzowina chuda
• mięso gotowane lub duszone
RYBY I JAJKA
• ryby najlepiej gotowane 1 raz w tyg.
• jajka gotowane 1 - 2 w tyg.
• zamiennie 1 jajko kurze = 5 jajek przepiórczych
PRODUKTY MLECZNE
• jogurty w tym owocowe
• kefiry, maślanka
• żółty i biały ser
WARZYWA
• ziemniaki
• marchew, buraki
• pietruszka, seler, szpinak, brokuły, szczaw
• koperek
• soja – przy skazie białkowej bardzo uważać !!!
• sałata, cykoria, kapusta pekińska, ogórki
TŁUSZCZE
• oleje, szczególnie oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno
• masło
PRZYPRAWY I DODATKI
• sól
• majeranek, kminek, koperek, anyż, natka pietruszki,
• cukier
PRODUKTY NIEWSKAZANE
OWOCE
• cytrusy(2)( pomarańcze)
• pestkowce(1) (śliwki, morele, wiśnie, czereśnie)
• truskawki(2), maliny(2), jagody(2), poziomki(2)
• gruszki(1)
• kiwi
PIECZYWO
Wszystkie zboża prócz ryżu i kukurydzy trzeba wyeliminować w przypadku
uczulenia na gluten i celiakii
PRODUKTY ZBOŻOWE
Wszystkie zboża prócz ryżu i kukurydzy trzeba wyeliminować w przypadku
uczulenia na gluten i celiakii
MIĘSO I WĘDLINY
wyeliminować w przypadku uczulenia na białka krowie
• cielęcina, wołowina
• baranina
• zupy gotowane na kościach
• podroby (parówki, pasztety, konserwy)
RYBY I JAJKA
• wędzone(1), smażone(1) i marynowane(1)
• „owoce morza” (2)
PRODUKTY MLECZNE
wyeliminować w przypadku uczulenia na białka krowie
• mleko w czystej postaci,
• sery pleśniowe, śmietana
WARZYWA
• kapusta(1), kalafior(1)
• groch(1), bób(1), fasola(1)
• cebula(1), czosnek(1) ( ponadto zmieniają smak mleka)
• nowalijki(1)
• kukurydza z puszki1
• papryka(1)
• chrzan(1)
TŁUSZCZE
• smalec
PRZYPRAWY I DODATKI
• ostre przyprawy: papryka(1) chili(1), pieprz(1), kurkuma,
• aspartam(2), benzoesan sodu(2), wzmacniacze smaku,
• musztarda(1), chrzan, ketchup, ocet(1)
• orzechy(2)
• kakao(2), czekolada(2)
• kawa i mocna herbata parzona ponad 5 minut
(1) - produkty mogące wywołać kolkę, wzdymające
(2) - produkty mogące wywołać uczulenie
UWAGA Każdy produkt może spowodować reakcję alergiczną u dziecka. W przypadku podejrzenia alergii należy wyeliminować wszystkie produkty pochodzące od krowy ( w tym mięso i masło), surowe owoce i warzywa, soję, przyprawy i dodatki, jajka, kupne soki owocowe, białe pieczywo. Nie pić herbaty owocowej ani mieszanek ziołowych. Należy bacznie czytać etykietki na produktach. Uzupełnienie wapnia i witamin rozpocząć po konsultacji z lekarzem. Koperek i anyżek jako „ziółka przeciw-kolkowe” stosować z wielkim umiarem. Fakt wystąpienia alergii pokarmowej u dziecka nie jest powodem do zakończenia karmienia piersią. Pokarm matki jest w takiej sytuacji znacznie lepszy niż
mieszanki HA.