reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

**********pielęgnacja**********

gochna dzieki za przepisik, na pewno sprobuje! :laugh: tak, soje jem w dosc duzych ilosciach i postaciach - pasztet, parowki, mleko itp. soja nie jest wzdymajaca (przynajmnie nic mi o tym nie wiadomo), pytalam i lekarza i 2 poloznych i zgodnie stwierdzili, ze soje mozna jesc. :D czasem tylko powoduje uczulenie u dzieci. przepis na pasztet podam ci pozniej, bo teraz jestem przygnieciona ingusia i pewnie jak sie rusze to sie obudzi.

bartys jestes genialna z tymi pojemniczkami na mocz!!! ;D dzis lece do apteki je zakupic. straszne zdzierstwo z tymi pojemniczkami aventu!!!

no widzisz jak slicznie kamilek przybiera na wadze! widac liczy sie jakosc a nie ilosc. ;)

pamcia musze przyznac, ze ja tez zarzucilam karmi z tego samego powodu co ty - doszlam do wniosku, ze gaz w karmi moze powodowac kolki u malej. musialam zreszta wszystkie podejrzane rzeczy wyeliminowac na kilka dni i od wczoraj je powoli wprowadzam. zaczelam od soi, dzis zjem winogrona a jutro np jogurta. musze koniecznie rozszerzyc diete, w przeciwnym razie anemia murowana! :-[

reklama
Magi spanie na brzuszku nie tylko przez tego jednego lek. bylo zalecane. Ja sie boje jak Ty choc w dzien ja tak wlas nie ukladam do snu i jest ok. Nawet jak glowke podnosi i laduje centralnie na nosek to obserwuje co dalej gotowa jej pomoc ale nie pomagam bo to niepotrzebne bo ona slicznie sie na ktorys boczek uklada. Mysle ze w koncu dorosne i do tego zeby ja na noc na brzuszku zostawiac. Ale niech stanie sie silniejsza i podnosi ladniej glowke.
Ale ktoras z dziewczyn pisala ze swoje malenstwo takwlasnie na noc uklada. Nie wiem kto to byl....Paula?

Ja też nie mam wagi i po wyjściu ze szpitala nie mam pojęcia ile mała waży :p A dla mnie to problem, bo mała strasznie krótko ssie cyca i co chwile jest głodna ::) strasznie mnie tym wykańcza, choć dzis noc w miare przespała..budziła sie średnio co 3-4 godz, ale ja i tak jestem wykończona :p
Wczoraj sciagnełam z cyca trochę ok 70 ml i przed spaniem dałam małej, aby zobaczyc czy ona może niedojedzona jest..no i zjadła cała porcję i jeszcze cyca szukała :o Dobrze że za tydzien ide do pediatry to może ona mi poradzi, czy mała glodna czy co?? najlepiej by było sprawdzic na wadze, ale jak sie jej nie ma ;)
Dziewczyny a ile ml srednio w porcji takie dziecko powinno zjeść?? wiecie może??

Co do diet to raczej jem wszystko oprócz smazonego, wzdymajacych i cytrusów ;) na razie jest ok ;)

Agnes - a idziesz do lekarza, bo masz zalecona wizyte kontrolna ??? Tak pytam z ciekawosci, bo u mnie z przychodni pediatra sama do nas przyjdzie - ma na to miesiac od urodzenia :) Takze my sie nie musimy narazie nigdzie ruszac, tak mamy dobrze :)

aha - a wydawalo mi sie ze to bylo o poloznej ze nie przyjdzie bo nie widzi takiej potrzeby...
U mnie byla polozna wczoraj drugi raz - wiec spytalam ile takich wizyt bedzie, a ona ze od 4 do 6 wizyt polozniczych i 1 wizyta pediatry :) Bylam w szoku... no ale gdybym byla w tej przychodni co z Wiktorkiem, to nie byloby tak fajnie !!

Pamciu te 845 gram Kamilek przybrał od momentu wyjścia ze szpitala :)

Magi Kamilkowi też się ulewa, ale nie aż tak bardzo, żeby chlustało,więc myślę, że pwinnaś to faktycznie skonsultowac z pediatrą ...

Natalko i Pamciu Kamilek miał wtedy dobry dzień chyba z tym dźwiganiem głowy ( akurat w Sylwestra zrobilismy te zdjęcia ), bo nie zawsze chce mu się tak wysoko ją podnosić :)

No to sie wzielam za nadrabianie! :D

Gonia - tez tak mam, ze karmienie pojdzie w miare szybko, a potem godzina na odbicie zchodzi. U nas czasem pomaga, jesli poloze malego na chwile na plaskim. Tyle ze czasem za krotko lezy i potem go podnosze i klade itd az mi sie budzi i musze go uspokajac - najczesciej cycem i tak schodzi pol nocki. ;D Pol to lekka przesada, ale trwa to niele dlugo...

Dziewczyny, co do uzywania pojemniczkow jalowych na mocz do przechowywania pokarmu, to wydaje mi sie ze to moze byc ryzykowne, bo przeciez one nie maja odpowiednich atestow zwiazanych z przeznaczeniem do kontaktu z zywnoscia. Nam, doroslym, pewnie by sie nic nie stalo, ale nie wiem jak takie male dzieciaczki moga na to zareagowac. Chociaz wiadomo, ze byloby super, bo taki pojemnik kosztuje 2zl, a nie 5 jak w Avencie (tylko ze ten pierwszy jest jednak wiele mniejszy).

Dzis maz mi kupil pojemniki Aventu. Zaczne sciagac, ciekawe jak mi to pojdzie, bo dzis mnie cycki juz tak nie rozpieraja jak wczesniej... Czyzby mniej pokarmu? :(

Pozdrawiam,
Agnieszka

P.S. Dzis bylismy z Kubusiem u pediatry - kontrolnie - pierwsza wizyta. Zapisala pani dr nam wit. D i po zbadaniu maluszka powiedziala ze wszystko jest dobrze (chociaz Kubus byl b. zaspany i nie chcial wspolpracowac - ale pania doktor oczywiscie obsikal :D ). Cieszy mnie to, bo potwierdzilo sie, ze moja waga wazy dobrze, wiec Kubus przybral na wadze od najnizszej osiagnietej w szpitalu wagi (podobno od tej sie liczy) prawie 600gram.

reklama
Z tym ulewaniem jutro zapytam lekarza, idziemy na szczepionke przy okazji rozwieje pare swoich watpliwosci...np skad takie gile brzydkie, dzis wyciagnelam z noska 2 wielkie giloski...juz paniki nie robie ale tydzien temu jak tylko cos mokre w nosie zauwazylam od razu chcialam zamawiac lekarza...ale pogadalam z paroma osobami i postanowilam dac sobie na wstrzymanie i obserwowac mala, no ale niepodobaja mi takie wielkie glutki w nosie.
dopoki pamietam chcialam o tej poloznej co nie widzi potrzeby przychodzic...rece i nogi mi opadaja jak to slysze....ciekawe czy nie widzi tez potrzeby kasy wziac za to ze do niej kobiety sa zadeklarowane...po podpis na deklaracji to na pewno przylezie...ja dzwonilam do poloznej jeszcze bedac w szpitalu, przyszla na drugi dzien po powrocie, wykapala z nami Mala. Przez ok 2 tygodnie przychodzila 2 razy w tygodniu, ogladala Mala, ogladala mi krocze jak sie goi, sciagala mi szwy, sprawdzala jak piersi, a potem juz co tydzien i tak do 6 tygodnia - ostatnia wizyte przegapilam, zapomnialam o niej na smierc i poszlam z Mala na spacer. teraz juz przechodzimy pod pielegniarke od pediatry ktora jest przemila i moge do niej dzwonic o kazdjej porze dnia i nocy. takze nie rozumiem jak tamta baba chrzani ze nie ma potrzeby i odchodzi sie od tego?? bo pewnie nie ma ochoty smigac po miescie, tym bardziej ze zimno, hahaha. potem to te wizyty moze sa juz niepotrzebne, ale na poczatku bardzo mi sie rady poloznej przydaly i mialam jakis taki wiekszy spokoj jak ona tak okiem zawsze rzucila na dzidzie.
to tyle co o tym mysle
Pamciu natchnelas mnie tym czosnkiem bo ja tez lubie korerka, i na ryzyk fizyk dodalam dzis do filecikow z kurczaczka....:)

Do góry